ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλ. Καχριμάνης: Πειθαρχική δίωξη λόγω «πιέσεων»

Αλ. Καχριμάνης: Πειθαρχική δίωξη λόγω «πιέσεων»

Στη σύνδεση της πειθαρχικής του δίωξης και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής με την αντιδικία Περιφέρειας Ηπείρου-«Αειφορική Ηπείρου» (ΤΕΡΝΑ) προχωρά η περιφερειακή αρχή, η οποία αφήνει τις αιχμές της και κατά του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Η περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη, με αρκετή καθυστέρηση και επικαλούμενη την ανάγκη «ενημέρωσης των πολιτών» (την οποία όψιμα θυμήθηκε), έρχεται να τοποθετηθεί επί της πειθαρχικής δίωξης από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Με την τοποθέτησή της, υπεραμύνεται των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται ούτε ως «ψήγμα δόλος ή βαριά αμέλεια». «… Γιατί συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Βαριά αμέλεια θα υπήρχε αν η Περιφέρεια αμελούσε να υπερασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των Ηπειρωτών».

Επί του λόγου της παραπομπής, των αναθέσεων σε συγκεκριμένους δικηγόρους, η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει ότι αποφάσεις τέτοιες λαμβάνονται από 1η Ιανουαρίου του 2011, όταν και συστήθηκαν οι αιρετές Περιφέρειες.

Επικαλείται δε τις «ομόφωνες αποφάσεις ως προς τη διαπίστωση της ανάγκης εξωτερικής ανάθεσης και διαφοροποίηση υφίσταται μόνο ως προς το πρόσωπο του δικηγόρου όχι ως αμφισβήτηση των ικανοτήτων των οριζόμενων, αλλά υπό την έννοια της διεύρυνσης της νομικής εκπροσώπησης της Περιφέρειας». Σε αυτό το σημείο, η περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη προσπαθεί να ενισχύσει το επιχείρημα της ομοφωνίας, λέγοντας ότι τα πρόσωπα της Οικονομικής Επιτροπής, για πάνω από μια δεκαετία, εναλλάσσονται και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

«Κάτι που αποδεικνύει πως είναι αδύνατο να έχουν συναποφασίσει όλοι αυτοί διαχρονικά να παρανομούν» τονίζει. Η πολιτική του καταμερισμού ευθυνών έχει σχολιαστεί ήδη από τον Γιώργο Ζάψα της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» με ανακοίνωσή του την περασμένη Πέμπτη και από τον Σπύρο Ριζόπουλο της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.

Η περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη αναφέρει ακόμα ότι η ίδια διαδικασία εξωτερικής ανάθεσης ακολουθείται σχεδόν από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας «χωρίς να έχει τεθεί αντίστοιχο ζήτημα από κανέναν άλλο συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης». Προσθέτει δε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει τη στήριξη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπως αυτή προέκυψε κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Σημειωτέον ότι η περιφερειακή αρχή προσπερνά το ότι το ύψος της αμοιβής των δικηγόρων καθοριζόταν από την Οικονομική Επιτροπή κι όχι από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και την επαρκή αιτιολόγηση των«εξαιρετικών» περιπτώσεων.


Ο διευθύνων σύμβουλος της «Αειφορική Ηπείρου»

Αναμφίβολα το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ανακοίνωσης της περιφερειακής αρχής, είναι αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, της «Αειφορική Ηπείρου».

Όπως αναφέρεται, «ο πρώτος που έθεσε ζήτημα εξωτερικής ανάθεσης και αμοιβής νομικών υπηρεσιών είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδιωτικού Φορέας Σύμπραξης στο πλαίσιο προσφυγής που κατέθεσε στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στοχοποιώντας τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τη νομική σύμβουλο του έργου». Και ακολούθως συνδέει αυτή την προσφυγή με ένα «πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για το ίδιο θέμα από συγκεκριμένο έντυπο και συγκεκριμένο δημοσιογράφο οι οποίοι το συντηρούν μέχρι σήμερα. Λίγο αργότερα ακολούθησε και αναφορά της εκδότριας του εντύπου στον κ. Συντονιστή», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για την περιφερειακή αρχή, η πειθαρχική δίωξη «δεν είναι απόρροια πραγματικών δεδομένων, αλλά 'πιέσεων' που ασκούνται μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ», τα οποία ΜΜΕ δεν κατονομάζει. Η περιφερειακή αρχή προσθέτει ακόμα ότι η Διοίκηση «δεν θα έπρεπε να ενεργεί ούτε με βάση τις 'εντυπώσεις' που προκαλούνται τεχνηέντως, ούτε να φαίνεται ότι 'λογοδοτεί' στους 'εμπνευστές' τους. Τα συμφέροντα της Περιφέρειας εκφράζονται από τα αρμόδια όργανά της και όχι από δημοσιογράφους ή από εκπροσώπους συγκρουόμενων συμφερόντων».

Και η παρέμβαση-ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής κλείνει με το αίτημα της προσωρινής διαταγής για τη διαιτητική απόφαση των 3,3 εκατ. ευρώ το οποίο απορρίφθηκε από το Εφετείο Αθηνών –η Περιφέρεια Ηπείρου έχει καταθέσει και αγωγή. «Τόσο στην ακροαματική διαδικασία αλλά και εγγράφως στο υποβληθέν σημείωμα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης δήλωσε ότι 'ουδεμία βλάβη θα επέλθει στην αντίδικο διότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι αυτό που θα πληρώσει τα οφειλόμενα ως εγγυητής'. Εν ολίγοις η εταιρία επέλεξε να τα διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο» τονίζει.

Σε καμία περίπτωση βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ούτε δικαιολογία για την περιφερειακή αρχή Ηπείρου. Το δημόσιο χρήμα είναι ίδιο, από όπου κι αν προέρχεται…


typos-i.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...