ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Βοσνία αντιδρά μετά την αποτυχία του ψηφίσματος για τη γενοκτονία της Σεμπρένιτσα στην Αλβανία

Η Βοσνία αντιδρά μετά την αποτυχία του ψηφίσματος για τη γενοκτονία της Σεμπρένιτσα στην Αλβανία

Η βουλευτής της Βοσνίας Σαμπίνα Τσούντιτς απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, επικρίνοντας την άρνηση της κυβέρνησής του να ψηφίσει ψήφισμα καταδίκης της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα και κατηγορώντας τον ότι κατέθεσε το ψήφισμα ως παραχώρηση προς τη Σερβία.

Το 1995, σερβικά στρατεύματα σκότωσαν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους άνδρες και αγόρια σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ενώ η γενοκτονία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο σημερινός πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, τότε βουλευτής, απείλησε τη διεθνή κοινότητα, προειδοποιώντας την να μην παρέμβει: «Για κάθε Σέρβο που σκοτώνεται, θα σκοτώνουμε 100 μουσουλμάνους», υποσχέθηκε από το σερβικό κοινοβούλιο.

Ο Βούτσιτς έγινε αργότερα υπουργός προπαγάνδας υπό τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια των σερβικών σφαγών στο Κοσσυφοπέδιο το 1998-1999.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης διαπίστωσε, με σαφήνεια, ότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, όταν περισσότεροι από 8.000 Βόσνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους», γράφει η Τσούντιτς στην επιστολή της.

Την Πέμπτη, η σοσιαλιστική πλειοψηφία και ο πρωθυπουργός Ράμα δήλωσαν ότι αρνήθηκαν να ψηφίσουν το ψήφισμα, καθώς το είχε υποστηρίξει ο βουλευτής Σαλί Μπερίσα.

«Αυτά είναι πράγματα που δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής σπέκουλας… Επομένως, πρέπει να εξηγήσετε σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα στο αλβανικό και το βοσνιο-ερζεγοβινικό κοινό, γιατί το ψήφισμα για την καταδίκη της γενοκτονίας δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου», συνεχίζει.

Η Τσούντιτς επέκρινε την προσπάθεια του Ράμα να «μεταφέρει την ευθύνη στην αντιπολίτευση» για την αποτυχία, λέγοντας ότι μια τέτοια ρητορική «είναι ιδιαίτερα ταπεινωτική για τα θύματα».

Κατήγγειλε την προσπάθεια του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει αυτή την τραγωδία για πολιτικό όφελος και του υπενθύμισε ότι «κανείς δεν εμπόδισε [το Σοσιαλιστικό Κόμμα] να προτείνει το ψήφισμα ή να το υιοθετήσει, αφού έχετε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

«Δεν το κάνατε αυτό. Η ανθρώπινη και ηθική σας ευθύνη, αλλά και η βασική πολιτική λογική, σας υπαγορεύουν να βάλετε το προτεινόμενο ψήφισμα στην ημερήσια διάταξη, ακόμη και αν προέρχεται από τους πιο σφοδρούς αντιπάλους σας», διαβεβαιώνει η Κούντιτς.

Η Τσούντιτς κατονόμασε επίσης τους στενούς δεσμούς του Ράμα με τον Βούτιτσς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση υποκινήθηκε από την προσέγγιση του Ράμα με τον Βούτσιτς.

«Η δεύτερη εντύπωσή μου είναι ότι αναβάλατε την εξέταση του ψηφίσματος (ή μήπως το απορρίψατε εντελώς;) λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησής σας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σχετικά με τα Ανοιχτά Βαλκάνια και τις διαπραγματεύσεις με τον Αλεκσάνταρ Βούτσιτς. Είναι καθήκον σας να απαντήσετε αν οποιαδήποτε παραχώρηση για την εξωτερική πολιτική είναι αρκετά αξιόλογη για να ταπεινώσετε τα θύματα της γενοκτονίας, και αν ναι, ποια είναι αυτή η παραχώρηση».

Τέλος, η Τσούντιτς γράφει ότι οι θεσμικές καταδίκες της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα αποτελούν μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, ιδίως ενόψει των απειλών που θέτει η Ρωσία για τις αξίες αυτές.

«Στο πλαίσιο της επίθεσής τους στην Ουκρανία και της πιθανότητας μιας νέας γενοκτονίας στην Ευρώπη, αυτό δεν είναι πλέον δικαιοσύνη μια διαφορά αξιών, αλλά και μια διαίρεση σε μπλοκ και χαρακώματα. Το ζήτημα της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα είναι αυτό που καθορίζει τη θέση της Αλβανίας στη διαίρεση, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

«Λόγω του μεγάλου σεβασμού μου για τον αλβανικό λαό, θέλω η Αλβανία να ενταχθεί στη δυτική πλευρά και να μην επιστρέψει εκεί που βρισκόταν την εποχή του Ενβέρ Χότζα», καταλήγει καλώντας το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει το ψήφισμα στη συνεδρίαση του Ιουλίου που είναι αφιερωμένη στη Σρεμπρένιτσα, «χωρίς εξαίρεση».


euractiv.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...