Χαιρετισμός Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξη Τσίπρα για την επέτειο 30 ετών από την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

102615_1

εΑγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Η ενότητα και η ομοψυχία των Ομογενών μας, έλαβε σάρκα και οστά στην οργάνωσή σας, που μέσα από την ενεργή δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες της έχει διαδραματίσει έναν εξόχως σημαντικό και ιστορικό ρόλο για την στήριξη του Ελληνισμού στην Αλβανία, όπως επίσης και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα.

Μου δίνεται, στο πλαίσιο αυτό, η δυνατότητα να επικοινωνήσω με όλους εσάς, τους Βορειοηπειρώτες Ομογενείς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και ειδικά με εσάς που διαμένετε στις πατρογονικές εστίες. Θέλω πρώτα απ' όλα, να σας ευχηθώ από καρδιάς, υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές και να τονίσω ότι είμαι στο πλευρό σας, όπως πρέπει να είναι πάντα και η Πολιτεία. Είμαι στο πλευρό σας για να δικαιωθούν οι αγώνες σας για εθνική αξιοπρέπεια, για τη δημοκρατία και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων σας.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού που επιβίωσε με αξιοπρέπεια σε δύσκολους καιρούς και ιστορικές συνθήκες, απέναντι στις αντιξοότητες που αντιμετώπισε. Ενώ είναι αναμφισβήτητα μεγάλη η συνεισφορά των Ομογενών μας τα τελευταία 30 χρόνια, με την παρουσία τους στην Ελλάδα, στις επιστήμες, τον αθλητισμό, τις τέχνες, την εργασία, καθώς και σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Οι σκέψεις αυτές, αγαπητοί μου συμπατριώτες και στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, δεν μπορεί να μην συνοδεύονται και από την διαπίστωση ότι η ελληνική Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Βορειοηπειρώτες, όπως θα έπρεπε.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση και μια σειρά ζητημάτων επιλύθηκε. Η πολυεπίπεδη στήριξη της ελληνικής εθνικής μειονότητας υπήρξε προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου. Ως Πρωθυπουργός στήριξα την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ την ίδια στιγμή κατέστησα σαφές στη γειτονική χώρα της Αλβανίας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Δεν θέλω όμως να σταθώ μόνο σε αυτά που έγιναν, τα οποία τα θεωρώ και αυτονόητες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Οφείλω να αναγνωρίσω, όπως οφείλει να αναγνωρίσει και η σημερινή Κυβέρνηση, ότι πρέπει ακόμα να γίνουν σημαντικά βήματα, στο συνταξιοδοτικό, την κατοχύρωση των περιουσιών, τον νόμο για αυτοπροσδιορισμό, τη στήριξη των διασυνοριακών υποδομών και της παιδείας. Και δεν πρέπει βέβαια να μείνουμε μόνο στην αναγνώριση των προβλημάτων, αλλά να δοθούν λύσεις. Πρέπει από κοινού να κάνουμε βήματα προς το μέλλον.

Είμαι βέβαιος ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ εκπληρώνοντας τον ιστορικό της ρόλο θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους τους Ομογενείς μας και θα είναι στήριγμα στους αγώνες τους. Είμαστε δίπλα σας!

Πιστεύουμε στις κοινές διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον και θα είμαι προσωπικά αρωγός - όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο σύνολό του- στις προσπάθειές σας.

​Χαιρετισμός της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώ...
Δημήτριος Καραδήμας: Ο Δροπολίτης που επέζησε των ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

25 Σεπτεμβρίου 2021
Απλοποιείται, από το νέο έτος, η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτ...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκ...
24 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφ...
24 Σεπτεμβρίου 2021
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης και συνάμα ακαταμάχητος αγωνιστής για το Βορειοηπειρωτικό Σταύρος Ζαφείρης τ...
26 Σεπτεμβρίου 2021
Μία νέα συμμαχία με τα αρχικά AUKUS (A=Αυστραλία, UK=Ηνωμένο Βασίλειο, US=Ηνωμένες Πολιτείες της Αμε...
26 Σεπτεμβρίου 2021
Προ ημερών (16/9) δημοσιεύθηκε στον «Π.Λ.» ένα θέμα που αφορά το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών κα...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Η Τουρκία απαγάγει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν έχει τίποτα ...
22 Σεπτεμβρίου 2021
Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με την καταληκτική της επίσκεψη στο Βελιγράδι και στα Τίρανα θέλησε να υ...