DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Υπό το κράτος σύγχυσης συχνά ενεργεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου!

Υπό το κράτος σύγχυσης συχνά ενεργεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου! -

Να πού οδηγεί η «ενός ανδρός αρχή»…

- Γιατί και πως παραπέμπεται στο Πειθαρχικό ο Αλ. Καχριμάνης, ενώ προβληματίζει και η δικαστική απόφαση να καταβάλλει η Περιφέρεια 3,3 εκατ. ευρώ για τα σκουπίδια

- Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει και ο ΦΟΔΣΑ…

Όσα συμβαίνουν, κυρίως τον τελευταίο καιρό, στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι πρωτόγνωρα και ανησυχητικά, τόσο που δικαίως προβληματίζουν πολίτες, στελέχη της ΝΔ και κυβέρνηση, ως προς το ρόλο που διαδραματίζει πλέον (ως να «αυτονομήθηκε»!) ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης και κατά πόσο η τακτική του εξυπηρετεί σωστά τα συμφέροντα της Ηπείρου, που παραμένει η πιο φτωχή και υπανάπτυκτη περιφέρεια της Ευρώπης.

Είναι φυσικά γνωστό ότι ο κ. Καχριμάνης θέλει να ελέγχει τα πάντα, να κάνει κουμάντο σε όλα, με επιχείρημα το ποσοστό του 57% των εκλογών! Όμως αυτή η αλαζονική τακτική τον οδηγεί σε λάθη, αφού και συχνά καταλήγει να είναι προσβλητική και απαξιωτική προς Περιφερειακούς Συμβούλους και όχι μόνο.

Ετσιθελισμός!..

Τελευταίως όμως η αυτοπεποίθησή του φαίνεται ότι τον εγκατέλειψε και ενεργεί ως υπό το κράτος σύγχυσης και πανικού, αμφισβητούμενος ολοένα και από περισσότερους!

Κάποια γεγονότα γεννούν τουλάχιστον εύλογες απορίες και πολλά ερωτηματικά, με τα «έτσι θέλω» του Περιφερειάρχη, όπως π.χ. με το περίφημο «κλειστό- προκάτ της ξιφασκίας», για το οποίο δεν έχει ληφθεί απόφαση κανενός θεσμικού οργάνου για να το πάρει η Περιφέρεια και να το κάνει κλειστό Γυμναστήριο ή ακόμη και το έργο της οδού Νιάρχου που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.

Στο Πειθαρχικό

Αρχίζουμε όμως από το κορυφαίο: την κλήση σε απολογία, από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλειο Μιχελάκη και την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κ. Καχριμάνη και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας- πλην του κ. Άρη Σπέγγου.

Ο λόγος που ο κ. Μιχελάκης οδηγήθηκε στην απόφασή του ήταν τα δημοσιεύματα και η καταγγελία της κ. Ελένης Καραπάνου (Τύπος Ηπείρου) για τις επί σειρά ετών απευθείας αναθέσεις στη δικηγόρο των Αθηνών κ. Γεωργία Τατάγια, οι οποίες (και κατά το παραπεμπτικό) δεν χαρακτηρίζονταν από κανένα στοιχείο νομιμότητας, με κυρίαρχο ότι η Περιφέρεια έχει δικηγόρο και οργανωμένη νομική υπηρεσία.

Η αντιπολίτευση

Για αυτές τις αναθέσεις γράφαμε από καιρό, αλλά αντί σοβαρών απαντήσεων, εξαπολύονταν μύδροι και λοιδορίες!

Όπως και για τη βιομηχανία γενικότερα των απευθείας αναθέσεων και μάλιστα κάνοντας κατάχρηση του προγράμματος εκτάκτων αναγκών και δράσεων της Περιφέρειας.

Τώρα ο κ. Καχριμάνης σιωπά, ενώ όφειλε να ενημερώσει τους πολίτες για το τι συμβαίνει, όταν μάλιστα καλείται από επικεφαλής Περιφερειακών παρατάξεων να πάρει θέση.

Το έπραξε ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος (Ορίζοντες Ηπείρου), όπως και ο κ. Γιώργος Ζάψας (Κοινό των Ηπειρωτών) που επέρριψε την ευθύνη και για τη δική του παραπομπή στον Περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι παραπλανήθηκε η Οικονομική Επιτροπή και υπερψήφιζε τις προτάσεις του για την κ. Τατάγια!!!

Τα σκουπίδια

Ας δούμε όμως μερικά ακόμη πολύ σοβαρά θέματα που «τελεσιδίκησαν» ή βρίσκονται σε εξέλιξη...

Εδώ και πολύ καιρό οι Ηπειρώτες γίνονται μάρτυρες ενός κακόγουστου «σήριαλ», που περιλαμβάνει από ...ίντριγκες και σύγκρουση συμφερόντων εκατομμυρίων, μέχρι δικαστικές αντιπαραθέσεις για τα σκουπίδια της Ηπείρου!

Στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης λειτουργεί το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, από την εταιρία «Αειφορική Ηπείρου» - θυγατρική της ΤΕΡΝΑ.

Για τη λειτουργία του υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της εταιρίας και της Περιφέρειας Ηπείρου, που προβλέπει μεταξύ άλλων και πως κάθε χρόνο θα πρέπει να πηγαίνουν συγκεκριμένες ποσότητες απορριμμάτων για επεξεργασία.

Θα πληρωθούν τα 3,3 εκ.

Αυτός ο όρος δεν τηρήθηκε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κι ένας από τους λόγους είναι ότι με ευθύνη της Περιφέρειας δεν είχαν αποπερατωθεί και λειτουργήσει οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων ανά την Ήπειρο.

Η εταιρία προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, όπως ορίζονταν από τη σύμβαση και με απόφασή του η Περιφέρεια υποχρεούται να της καταβάλλει 3,3 εκατ. ευρώ!

Δυστυχώς, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και η δικηγόρος κ. Τατάγια που χειρίστηκε την υπόθεση, επιχείρησαν να παραπλανήσουν τους Ηπειρώτες, υπεραμυνόμενοι της άποψης πως δεν πρόκειται να πληρώσει κανένας αυτά τα χρήματα, ότι θα ζητηθεί η έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απόφασης και άλλα τέτοια.

Μέχρι που την περασμένη Πέμπτη 12 Μαΐου το Εφετείο Αθηνών, παρόντος του κ. Καχριμάνη, απέρριψε το αίτημα που υποβλήθηκε διά της δικηγόρου κ. Τατάγια, που θα πει ότι τα 3,3 εκατ. πρέπει να καταβληθούν στην ΤΕΡΝΑ, δηλαδή να τα πληρώσουμε εμείς όλοι, αντί εκείνων που χειρίστηκαν κακώς την υπόθεση, προσωποποιώντας μάλιστα την αντιπαράθεση!

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη σύμβαση υπάρχει ο όρος της παραίτησης από κάθε ένδικο μέσο κατά των αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου!

Πώς και γιατί δέχτηκε η Περιφέρεια τέτοιο δεσμευτικό όρο;

Συγκρούσεις με το ΦΟΔΣΑ

Εν τω μεταξύ η Περιφέρεια Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης δηλαδή, βρίσκεται σε μιά διαρκή σύγκρουση με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων (τον ΦΟΔΣΑ) στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι της Ηπείρου, για το ποιός έχει την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που κατά την Περιφέρεια ανήκει σε εκείνη.

Η αντιπαράθεση οδηγείται στα άκρα με προσφυγές στη Δικαιοσύνη και σε ακυρώσεις εκ μέρους της Περιφέρειας διαγωνισμών του ΦΟΔΣΑ για τη μεταφορά των «υπολειμμάτων» των απορριμμάτων.

Φυσικά και πλανάται στους πολίτες η απορία: για ποιό λόγο η Περιφέρεια θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και σε ό,τι αφορά στα σκουπίδια της Ηπείρου, ασκώντας όμως έτσι και απόλυτο, ασφυκτικό έλεγχο στους Δήμους;

Η «δωρεά» του Αστικού ΚΤΕΛ

Και κάπου εδώ μπαίνει «σφήνα» το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που ύστερα από απόφαση του κ. Καχριμάνη αναθέτει απευθείας στη θυγατρική του ΚΤΕΛ εταιρία «Μεταφορική Ηπείρου ΜΙΚΕ», την μεταφορά των υπολειμμάτων στο Εργοστάσιο!

Στο ερώτημα τι δουλειά έχει το Αστικό ΚΤΕΛ με τα σκουπίδια, επαρκής απάντηση δε δόθηκε ποτέ.

Δείτε το απίστευτο κι όμως αληθινό: Η εταιρία ENACT AE, στην οποία ο ΦΟΔΣΑ ανέθεσε ύστερα από διαγωνισμό το έργο που προαναφέραμε, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του Αστικού ΚΤΕΛ και της Περιφέρειας και δικαιώθηκε.

Το περίεργο και ...απίστευτο βρίσκεται στο ότι ο Περιφερειάρχης, μέχρι να δει τι θα γίνει και να βρει λύση, συμφώνησε με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ, να αναλάβει για κάποιες ημέρες ....δωρεάν τη μεταφορά των υπολειμμάτων των απορριμμάτων!!!

Δηλαδή, πόσο θεμιτό, δεοντολογικό και λογικό είναι, μια εταιρία στην οποία ανατίθενται δουλειές από τον Περιφερειάρχη, να κάνει δωρεάν για λίγο, αυτό για το οποίο πληρώνονταν, αναμένοντας τη μεθόδευση για νέες απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ κάθε φορά;

Και ο πλέον καλόπιστος αναγνώστης θα μένει με το στόμα ανοιχτό από την ανεξήγητη ...«συναλλαγή», όπως μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει, κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με την καλώς εννοούμενη άσκηση της διοίκησης, με το Αστικό ΚΤΕΛ φυσικό είναι να θέλει να αυξάνει τα έσοδά του, έστω και μέσω των σκουπιδιών...

Τα καραβάκια

Είναι πάρα πολλά που θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε, αλλά θα ... εξαντλήσουμε το χώρο της εφημερίδας και το χρόνο των αναγνωστών.

Για αυτό και θα αρκεστούμε σε σύντομη αναφορά σε δυό- τρία ακόμη ενδιαφέροντα θέματα:

Το πρώτο αφορά την κωμωδία που παίχτηκε πριν από ημέρες με τη συζήτηση στην Περιφέρεια για τη χορήγηση νέων αδειών για καραβάκια στη λίμνη.

Εκεί πήγε περίπατο η αξιοπιστία όλων των παραγόντων, αιρετών και υπηρεσιακών. Μια διαδικασία διάτρητη, με έντονα αισθητό τον δυσερμείνευτο και συγκεχυμένο ρόλο του κ. Καχριμάνη, που δείχνει να θέλει να ελέγχει απολύτως τη διαδικασία.

Με καραβάκια πεντηκονταετίας και πλέον (!) άλλα σαράβαλα κι άλλα χωρίς ξεκάθαρες ιδιοκτησίες- με ερωτηματικά για το πως ανανεώνουν τις άδειές τους- η Περιφέρεια είναι υπόλογη για το σκανδαλωδώς ομιχλώδες τοπίο.

Δε γνωρίζουμε αν πρέπει να δοθούν νέες άδειες ή όχι, αλλά σίγουρα ο «στόλος» πρέπει να ανανεωθεί, πολύ δε περισσότερο που διακινδυνεύεται η ζωή όσων τα χρησιμοποιούν για να επισκεφτούν το Νησί.- γιατί όχι Πέραμα και Ντραμπάτοβα;

Ο φωτισμός led

Το δεύτερο έχει σχέση με το φωτισμό των Ιωαννίνων και Πρέβεζας με λάμπες τύπου led, προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, έργο που επέμενε να αναλάβει να κάνει η Περιφέρεια, με τη συγκατάθεση του δημάρχου κ. Ελισάφ- σε ό,τι αφορά τα Γιάννινα.

Ο διαγωνισμός καταγγέλθηκε και ακυρώθηκε ως «φωτογραφικός» και πάλι από την αρχή η προκήρυξη, με την ΤΕΡΝΑ να προχωρά στη δεύτερη φάση της διαδικασίας επιλογής αναδόχου.

Ένα έργο που η υπό τον κ. Μπέγκα Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει να φτιάξει με πολλά εκατομμύρια λιγότερα (!) και χωρίς ο όποιος ανάδοχος να δεσμεύσει τα χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη για δώδεκα χρόνια!

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά όπως υπολογίζεται από όσους γνωρίζουν, δεν πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες πριν από το 2023, με πολλά «σκοτεινά σημεία,» όπως τόνιζε σε ανακοίνωσή της η δικηγόρος κ. Γεωργία Τατάγια, που χειρίστηκε κι αυτή την υπόθεση!

Δεν μπήκε όμως στον κόπο η Εισαγγελική Αρχή να επέμβει ύστερα από αυτά και προπαντός τις καταγγελίες του αντιδημάρχου κ. Λυκογιώργου, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του υπεραμυνόμενος της άποψης ότι ο «διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός», δηλαδή ... «στημένος»!!!

Οι εκθέσεις και τα ταξίδια

Το τρίτο, μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά δεν είναι. Πρόκειται τουλάχιστον για πρόκληση και σπατάλη δημοσίου χρήματος και αφορά τη συμμετοχή της Περιφέρειας (και ο Δήμος Ιωαννιτών, αλλά πιό περιορισμένα) σε εκθέσεις ανά την υφήλιο!

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με τους πολίτες να έχουν περιέλθει σε απόγνωση, η Περιφέρεια Ηπείρου οργανώνει πολυδάπανα ταξίδια πολυμελών αντιπροσωπειών ανά τον κόσμο, μπλέκοντας τα του τουρισμού με την προώθηση Ηπειρωτικών προϊόντων!

Από Ντουμπάϊ, Βρυξέλλες, Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Βαλκανικές χώρες, μέχρι το ...Μαϊάμι της Φλώριδας των ΗΠΑ, έχουν φάει, πιεί και πέρασαν καλά υπηρεσιακοίπαράγοντες και αιρετοί, μαζί και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, με τα δικά μας χρήματα.

Εντάξει, να προωθηθεί ο τουρισμός και το Ηπειρωτικό προϊόν, αλλά αυτόν τον καιρό ακούγεται ως παράλογο να ξοδεύονται έτσι τα χρήματα, με αμφισβητήσιμα αποτελέσματα.

* * *

Σταχυολογήσαμε μερικά μόνο από όσα βρίσκονται στην επικαιρότητα και συζητούνται αυτόν τον καιρό και στα οποία εμπλέκεται ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης. Απ' όσα όμως αναφέραμε δείχνει να κατατρύχεται από σύνδρομα ανασφάλειας, αφού συχνά οδηγείται σε συμπεριφορές που δε συνάδουν με το αξίωμά του. Εφαρμόζει πολιτικές πρακτικές που κι εκείνον εκθέτουν και την Ήπειρο δε βοηθούν.

Άλλωστε, η επιμονή του ότι τα γνωρίζει όλα και πως μόνο αυτός έχει δίκιο σε όλα και ότι οι ...«άλλοι» θέλουν δήθεν να υπονομεύσουν το έργο του και την πορεία της Ηπείρου, αποδεικνύει το πως αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξουσίας, μετά από τριανταπέντε σχεδόν χρόνια, άλλοτε ως δήμαρχος Μετσόβου, άλλοτε ως Νομάρχης Ιωαννίνων και τέλος ως Περιφερειάρχης Ηπείρου...


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...