DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο απόηχος της παρουσίασης του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία - Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», στην Αθήνα

Ο απόηχος της παρουσίασης του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία - Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», στην Αθήνα

Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία-Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Ο τίτλος του βιβλίου, καθώς και οι αξιόλογοι ομιλητές, που θα το σχολίαζαν: ο Kαθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Α΄ Αθηνών, κ. Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Ευάγγελος Ντούλες, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρύτη, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, ώστε η αίθουσα του Επιμελητηρίου να γεμίσει ασφυκτικά από Βορειοηπειρώτες, Ελλαδίτες, και προσωπικότητες του πολιτικού χώρου.

Με την συμμετοχή τους επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον για την νεότερη ιστορία του βορειοηπειρωτικού χώρου, αυτήν των 30 τελευταίων χρόνων στην Αλβανία. Μια ιστορία που σχετίζεται με όλο το γίγνεσθαι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τα χρόνια αυτά, και όπου παρελαύνουν, από την μία, οι δημοκρατικές μορφές απαιτήσεων για τα Δικαιώματα και την προστασία των συμφερόντων της ΕΕΜ, βάση των Διεθνών Συμβάσεων, με πρωτοστάτη την πολιτικο-κοινωνική της οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ», από την άλλη, η εθνικιστική ρητορική των αλβανικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν την δική τους πολιτική. Την πολιτική της αφομοίωσης, συρρίκνωσης και δίωξης του ελληνικού στοιχείου από τον χώρο και τη χώρα γενικά, διαμέσου βιαιότητας και εκφοβισμού, καθόδων αλβανικών οικογενειών στον βορειοηπειρωτικό χώρο, λεηλασιών, κλοπών, ψυχολογικής βίας, απελάσεων διπλωματών και θρησκευτικών παραγόντων, καταστροφών γραφείων Ομόνοιας και ελληνικών καταστημάτων, φυλάκισης ηγετών της Ομόνοιας, με την στημένη δίκη παρωδία των Τιράνων και τώρα με την φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη και μέχρι τις εν ψυχρώ δολοφονίες: του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Παρελαύνουν, ακόμα, τ' αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών: Οι νίκες της ΕΕΜ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις πρώτες, και μετά, Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, στις εκλογές της Τοπική ς Αυτοδιοίκησης του 1992, το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, Δέλβινο και Αργυροκάστρου, και στα χωριά με μεικτό πληθυσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ν' εκδίδει το ΨΗΦΙΣΜΑ για Πολιτιστική και Θρησκευτική Αυτονομία της Ελληνόφωνης Μειονότητας στην Αλβανία, το Συμβούλιο της Ευρώπης να επισημάνει: «Στη Χιμάρα που ζει ελληνόφωνη Μειονότητα, η καμπάνια των εκλογών σημαδεύτηκε από εθνικιστικές ρητορικές κι έλαβαν χώρο σοβαρές παρατυπίες» κ.ά.

Όλα αυτά, μαζί μ' ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ειπώθηκαν και καταγράφηκαν, ώστε να μείνουν ως υπενθύμιση γι' αυτούς που τα έζησαν και ως παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, για να μάθει την ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, να είναι υπερήφανοι για τους αγώνες των πατεράδων και των προγόνων της και πως αυτός ο αγώνας συνεχίζεται.

Βαγγέλης Παπαχρήστος


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...