DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει και πώς στην υπόθεση Μπελέρη;

Η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει και πώς στην υπόθεση Μπελέρη;

Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», είναι η γνωστή ένσταση που αντιμετωπίζω τον τελευταίο καιρό. Ασχολούμαι με τον Φρέντι Μπελέρη, πρώτον διότι είναι Έλληνας της Βορείου Ηπείρου, δεύτερον γιατί είναι εκλεγμένος δήμαρχος και τρίτον διότι έχει στηθεί εις βάρος του μια καραμπινάτη σκευωρία. Η κυβέρνηση μάλλον τον έχει ξεχάσει, αν και ο κ. Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει στις 21 Ιουνίου 2023 πως «η υπόθεση Μπελέρη δεν θα μπει κάτω από το χαλί». Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Μπελέρης κινδυνεύει να μείνει δυόμισι χρόνια στη φυλακή, αν οι δικαστές δεχθούν την πρόταση του εισαγγελέα. Σημειωτεόν πως η αλβανική δικαιοσύνη οργανώθηκε κατά τα αμερικανικά πρότυπα –προφανώς στα χαρτιά– με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή και με ελληνικά κονδύλια.

Η ελληνική κυβέρνη- ση θα αντιδράσει και πώς; Ή μήπως θα προσπεράσει το πρόβλημα διότι άλλα προέχουν στις ελληνοαλβα- νικές σχέσεις;Εισαγάγετε την επικεφαλίδα εδώ ...

Ο Φρέντι Μπελέρης προφυλακίστηκε διότι εμφανίστηκε στο δικαστήριο το ποινικό του μητρώο με μία καταδίκη. Ομως, όπως αποδείχθηκε, ήταν μια «στιγμιαία ποινή» ad hoc, δηλαδή για να παρουσιάσει τον εκλεγμένο δήμαρχο ως υπότροπο, κάτι που θα δικαιολογούσε την προφυλάκισή του. Οπως καταγγέλλει ο γιος του και οι συνήγοροί του το πλαστό ποινικό μητρώο –που τον καθιστούσε ύποπτο φυγής– ήταν προϊόν παρέμβασης στο λογισμικό της εισαγγελίας. Οταν ζητήθηκε το ποινικό μητρώο από τον ίδιο, πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, αυτό ήταν λευκό, κάτι που αποδεικνύεται από τα έγγραφα που παρουσίασε η πλευρά Μπελέρη.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται αφορά την παραπέρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης, με δεδομένο πως η καταδίκη του δημάρχου και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες. Θα αντιδράσει και πώς; Ή μήπως θα προσπεράσει το πρόβλημα διότι άλλα προέχουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις; Είναι προφανές πως σε αυτή την αντιπαράθεση ο ισχυρός είναι η Ελλάδα, η οποία επ' ουδενί λόγω θα πρέπει να βγει ηττημένη και ντροπιασμένη από αυτήν την υπόθεση. Το ζήτημα δεν είναι μόνον η ποινική αντιμετώπιση του Μπελέρη. Πρωτίστως είναι η περιφρόνηση της βούλησης των κατοίκων της Χειμάρρας από τον Αλβανό πρωθυπουργό, με δόλια μέσα, που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.



Σάκης Μουμτζής / kathimerini.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...