DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο απόηχος της παρουσίασης του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία - Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», στην Αθήνα

Ο απόηχος της παρουσίασης του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία - Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», στην Αθήνα

Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία-Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Ο τίτλος του βιβλίου, καθώς και οι αξιόλογοι ομιλητές, που θα το σχολίαζαν: ο Kαθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Α΄ Αθηνών, κ. Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Ευάγγελος Ντούλες, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρύτη, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, ώστε η αίθουσα του Επιμελητηρίου να γεμίσει ασφυκτικά από Βορειοηπειρώτες, Ελλαδίτες, και προσωπικότητες του πολιτικού χώρου.

Με την συμμετοχή τους επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον για την νεότερη ιστορία του βορειοηπειρωτικού χώρου, αυτήν των 30 τελευταίων χρόνων στην Αλβανία. Μια ιστορία που σχετίζεται με όλο το γίγνεσθαι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τα χρόνια αυτά, και όπου παρελαύνουν, από την μία, οι δημοκρατικές μορφές απαιτήσεων για τα Δικαιώματα και την προστασία των συμφερόντων της ΕΕΜ, βάση των Διεθνών Συμβάσεων, με πρωτοστάτη την πολιτικο-κοινωνική της οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ», από την άλλη, η εθνικιστική ρητορική των αλβανικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν την δική τους πολιτική. Την πολιτική της αφομοίωσης, συρρίκνωσης και δίωξης του ελληνικού στοιχείου από τον χώρο και τη χώρα γενικά, διαμέσου βιαιότητας και εκφοβισμού, καθόδων αλβανικών οικογενειών στον βορειοηπειρωτικό χώρο, λεηλασιών, κλοπών, ψυχολογικής βίας, απελάσεων διπλωματών και θρησκευτικών παραγόντων, καταστροφών γραφείων Ομόνοιας και ελληνικών καταστημάτων, φυλάκισης ηγετών της Ομόνοιας, με την στημένη δίκη παρωδία των Τιράνων και τώρα με την φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη και μέχρι τις εν ψυχρώ δολοφονίες: του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Παρελαύνουν, ακόμα, τ' αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών: Οι νίκες της ΕΕΜ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις πρώτες, και μετά, Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, στις εκλογές της Τοπική ς Αυτοδιοίκησης του 1992, το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, Δέλβινο και Αργυροκάστρου, και στα χωριά με μεικτό πληθυσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ν' εκδίδει το ΨΗΦΙΣΜΑ για Πολιτιστική και Θρησκευτική Αυτονομία της Ελληνόφωνης Μειονότητας στην Αλβανία, το Συμβούλιο της Ευρώπης να επισημάνει: «Στη Χιμάρα που ζει ελληνόφωνη Μειονότητα, η καμπάνια των εκλογών σημαδεύτηκε από εθνικιστικές ρητορικές κι έλαβαν χώρο σοβαρές παρατυπίες» κ.ά.

Όλα αυτά, μαζί μ' ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ειπώθηκαν και καταγράφηκαν, ώστε να μείνουν ως υπενθύμιση γι' αυτούς που τα έζησαν και ως παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, για να μάθει την ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, να είναι υπερήφανοι για τους αγώνες των πατεράδων και των προγόνων της και πως αυτός ο αγώνας συνεχίζεται.

Βαγγέλης Παπαχρήστος


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...