Η ελληνική μειονότητα και οι αλβανικές εκλογές

Η ελληνική μειονότητα και οι αλβανικές εκλογές

Ενα από τα αξιοσημείωτα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία ήταν και η δεινή ήττα που υπέστη η ελληνική μειονότητα. Εξέλεξε μόλις δύο βουλευτές από τρεις που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Το κοινώς λεγόμενο «κάθε πέρσι και καλύτερα», εν προκειμένω, αποτυπώνει απολύτως την πορεία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της ομογένειας.

Ξεκίνησε το 1991 με πέντε, εκλεγμένους διά του (αμιγώς μειονοτικού) συνδυασμού Ομόνοια, και άλλους δεκατρείς μέσω των αλβανικών κομμάτων, σύνολο δεκαοκτώ δηλαδή, και έφτασε να εκπροσωπείται στο νέο Κοινοβούλιο από δύο(!).

Εναν εκλεγμένο με τον συνδυασμό της συνασπισμένης αντιπολίτευσης (ΚΕΑΔ) και τον άλλο από τα ψηφοδέλτια του Ράμα.

Η φθίνουσα κοινοβουλευτική πορεία της μειονότητας, με αποκορύφωμα το τελευταίο οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, από μια άποψη αποτελεί φυσική συνέχεια της φυγής των Ελλήνων της Αλβανίας από τις πατρογονικές τους εστίες και λαθών της ηγεσίας της αλλά και της Αθήνας. Τα οποία διευκόλυναν τα υποδόρια σχέδια του αλβανικού εθνικισμού για σταδιακό «άδειασμα της γωνιάς» από τον ελληνικό «δούρειο ίππο» του νότιου κακού γείτονα, όπως θεωρούν την ελληνική μειονότητα

Ο Εντι Ράμα, που δεν διακρίνεται για τον φιλελληνισμό του, με όπλο τον κορωνοϊό, επέφερε σε τούτες τις εκλογές συντριπτικό πλήγμα στη μειονότητα. Με την απόφασή του να επιβάλει δεκατετραήμερη καραντίνα σε όσους Αλβανούς από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία αποφάσιζαν να ταξιδέψουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, απέκλεισε πολλές χιλιάδες ομογενών ψηφοφόρων από το να ταξιδέψουν στα χωριά τους για να εκλέξουν μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές, είτε με το ΚΕΑΔ είτε και με άλλα αλβανικά κόμματα. Οι Ελληνες της Αλβανίας νομιμοποιούνται να φωνάζουν ότι η επιβολή του μέτρου, τύποις σύννομη με τα μέτρα εναντίον της COVID-19, αποσκοπούσε στο να κλείσει τα σύνορα για τους ομογενείς ψηφοφόρους και να στερήσει έτσι τους υποψηφίους της μειονότητας από την ψήφο τους. Γιατί αφενός η εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας στην Αλβανία αποτελεί ανέκδοτο και αφετέρου ο ίδιος, που όμνυε στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, το βράδυ των εκλογών οργάνωσε ογκώδη συγκέντρωση οπαδών του στην κεντρική πλατεία των Τιράνων για να πανηγυρίσουν τη νίκη του.

Η κοινοβουλευτική φωνή της ελληνικής μειονότητας θα ακούγεται ασθενική και η παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων υπέρ των αιτημάτων του ελληνισμού διαφαίνεται αδύναμη, ενώ ένα βασικό όπλο της Αθήνας στις δύσκολες ελληνοαλβανικές σχέσεις αχρηστεύεται. Με αφορμή το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, ίσως είναι η ώρα αποφάσεων.


Σταύρος Τζίμας / kathimerini.gr

​Αλβανία και Σκόπια περιμένουν το πράσινο φως από ...
Γενναιόδωρη προσφορά από την "ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ" στο ελλη...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

10 Ιουνίου 2021
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορική η σημερινή ημέρα για την Μάνλτιν Σίγκα (Madeline Singas) και κατ΄επέκταση για τη...
04 Ιουνίου 2021
Ενενήντα πέντε εκατομμύρια δολάρια ($95.000.000) συγκεντρώθηκαν συνολικά για την ανοικοδόμηση του Ιε...
01 Ιουνίου 2021
Μια ισχυρή υποψηφιότητα για μια από τις σημαντικότερες θέσεις που έχει λάβει ομογενής λειτουργός της...
29 Μαϊος 2021
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτε...
07 Ιουνίου 2021
Λένε πως όχι μόνον οι τρόποι ζωής επαναλαμβάνονται, αλλά και οι ίδιοι οι καιροί. Στεναχώριες και πίκ...
06 Ιουνίου 2021
Μέσα στον Απρίλιο ο Πρόεδρος Ερντογάν εγκαινίασε ένα νέο νοσοκομείο στην πόλη Φίερ της Αλβανίας, το ...
06 Ιουνίου 2021
H ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αν και παραμένει ψηλά και στην ατζέντα της Αθήνας, προσκρούε...
04 Ιουνίου 2021
Η ευρωπαϊκή τσιφουτιά στη διαχείριση των εμβολίων έστειλε για μια ακόμα φορά την αλβανική ηγεσία στη...