DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η ελληνική μειονότητα και οι αλβανικές εκλογές

Η ελληνική μειονότητα και οι αλβανικές εκλογές

Ενα από τα αξιοσημείωτα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία ήταν και η δεινή ήττα που υπέστη η ελληνική μειονότητα. Εξέλεξε μόλις δύο βουλευτές από τρεις που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Το κοινώς λεγόμενο «κάθε πέρσι και καλύτερα», εν προκειμένω, αποτυπώνει απολύτως την πορεία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της ομογένειας.

Ξεκίνησε το 1991 με πέντε, εκλεγμένους διά του (αμιγώς μειονοτικού) συνδυασμού Ομόνοια, και άλλους δεκατρείς μέσω των αλβανικών κομμάτων, σύνολο δεκαοκτώ δηλαδή, και έφτασε να εκπροσωπείται στο νέο Κοινοβούλιο από δύο(!).

Εναν εκλεγμένο με τον συνδυασμό της συνασπισμένης αντιπολίτευσης (ΚΕΑΔ) και τον άλλο από τα ψηφοδέλτια του Ράμα.

Η φθίνουσα κοινοβουλευτική πορεία της μειονότητας, με αποκορύφωμα το τελευταίο οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, από μια άποψη αποτελεί φυσική συνέχεια της φυγής των Ελλήνων της Αλβανίας από τις πατρογονικές τους εστίες και λαθών της ηγεσίας της αλλά και της Αθήνας. Τα οποία διευκόλυναν τα υποδόρια σχέδια του αλβανικού εθνικισμού για σταδιακό «άδειασμα της γωνιάς» από τον ελληνικό «δούρειο ίππο» του νότιου κακού γείτονα, όπως θεωρούν την ελληνική μειονότητα

Ο Εντι Ράμα, που δεν διακρίνεται για τον φιλελληνισμό του, με όπλο τον κορωνοϊό, επέφερε σε τούτες τις εκλογές συντριπτικό πλήγμα στη μειονότητα. Με την απόφασή του να επιβάλει δεκατετραήμερη καραντίνα σε όσους Αλβανούς από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία αποφάσιζαν να ταξιδέψουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, απέκλεισε πολλές χιλιάδες ομογενών ψηφοφόρων από το να ταξιδέψουν στα χωριά τους για να εκλέξουν μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές, είτε με το ΚΕΑΔ είτε και με άλλα αλβανικά κόμματα. Οι Ελληνες της Αλβανίας νομιμοποιούνται να φωνάζουν ότι η επιβολή του μέτρου, τύποις σύννομη με τα μέτρα εναντίον της COVID-19, αποσκοπούσε στο να κλείσει τα σύνορα για τους ομογενείς ψηφοφόρους και να στερήσει έτσι τους υποψηφίους της μειονότητας από την ψήφο τους. Γιατί αφενός η εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας στην Αλβανία αποτελεί ανέκδοτο και αφετέρου ο ίδιος, που όμνυε στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, το βράδυ των εκλογών οργάνωσε ογκώδη συγκέντρωση οπαδών του στην κεντρική πλατεία των Τιράνων για να πανηγυρίσουν τη νίκη του.

Η κοινοβουλευτική φωνή της ελληνικής μειονότητας θα ακούγεται ασθενική και η παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων υπέρ των αιτημάτων του ελληνισμού διαφαίνεται αδύναμη, ενώ ένα βασικό όπλο της Αθήνας στις δύσκολες ελληνοαλβανικές σχέσεις αχρηστεύεται. Με αφορμή το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, ίσως είναι η ώρα αποφάσεων.


Σταύρος Τζίμας / kathimerini.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...