ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Υπερψηφίστηκε η Έκθεσή του Γ. Παπανδρέου για τα Δυτ. Βαλκάνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Με απόλυτη πλειοψηφία -134 ναι, 3 όχι, 3 αποχές-, ψηφίστηκε η Έκθεση του Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και οι σχετικές συγκεκριμένες εισηγήσεις που περιλαμβάνει, σε μια συγκυρία όπου η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, ο Γιώργος Παπανδρέου, υπενθύμισε το δύσκολο παρελθόν των βαλκανικών χωρών, καθώς κάτω από δεσποτικά ή αυταρχικά καθεστώτα, οι πολίτες ένιωθαν καταπιεσμένοι και οι μειονότητες αποκλεισμένες ή διωκόμενες.

Ιστορικά, αυτό δημιούργησε βαθιές εξαρτήσεις από εξωτερικές δυνάμεις και τα τοπικά ή περιφερειακά ζητήματα έγιναν πεδίο αντιπαράθεσης και τμήμα μεγαλύτερων γεωπολιτικών παιχνιδιών», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «ενάντια στον δεσποτισμό του Πούτιν», ο Ρήγας Φεραίος θα ζητούσε «ριζοσπαστική και άμεση δημοκρατία», θα πρόβαλλε την «καθολικότητα της ανθρώπινης αλήθειας και των δικαιωμάτων της, θα κήρυττε ένα κράτος οικουμενικών αξιών, κράτος παιδείας, αρχών, δημοκρατίας. Ένα κράτος ΑΡΕΤΗΣ» - όπως το αποκάλεσε» ενώ συμπλήρωσε:

«Αυτό το όραμα, που είχε χαθεί από καιρό στους πολλούς πολέμους που ακολούθησαν, αναζωπυρώθηκε όταν η ΕΕ κάλεσε τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, το 2003, και δεσμεύτηκε ότι θα έχουν μια γνήσια Ευρωπαϊκή προοπτική».

Ακόμη σημείωσε τους κινδύνους που εγκυμονεί η μεγάλη καθυστέρηση της ευρωπαϊκής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπογράμμισε ότι η υπόθεση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων συνδέεται αναπόφευκτα με το ερώτημα, τι Ευρώπη θέλουμε. Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο της Πράγας, ο Γιώργος. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα:«Κοιτώντας το μέλλον, τι ρόλο θα έχει η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα; Υποκατάστατο της ιδιότητας μέλους ή επιταχυντής για την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ; Θα γίνει η Τέταρτη Σύνοδος Κορυφής του ΣτΕ καταλύτης για μια πιο στρατηγική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΣτΕ, και πώς μπορεί αυτό να είναι επωφελές για τα Δυτικά Βαλκάνια;»

«Πρέπει να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας. Πρέπει να διαμορφωθεί από εμάς, όλους μας. Αυτή είναι η πρόκληση μας σήμερα», κατέληξε.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...