Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθυπουργός είπε, χιουμοριστικά ισχυρίστηκε ο ίδιος μετά τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και της Ελληνικής Κυβέρνησης (βέβαια δεν επιδέχονται χιουμοριστικής αναφοράς τέτοια θέματα), ότι οι Έλληνες δεν είναι άμεσοι απόγονοι του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Η εχθρότητα της αλβανικής ηγεσίας προς την Ελλάδα δεν φαίνεται φυσικά μόνο μέσα από αυτή τη φράση, (ούτε από τον αστεϊσμό ότι «όταν μιλάτε οι Έλληνες για τα χρήματά σας, προσθέτετε τρία μηδενικά. Όταν μιλάτε για τα χρήματα των άλλων, αφαιρείτε τρία μηδενικά. Αυτό κάνετε. Γι' αυτό σας αγαπάει τόσο πολύ η ΕΕ») και δεν είναι σημερινή, αλλά έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική της.
Θεωρεί σύμμαχό της την Τουρκία, η οποία ουσιαστικά θέλει να την κάνει δορυφόρο των συμφερόντων της σε βάρος της Ελλάδας. Η Τουρκία κατασκεύασε 522 οικίες στο Δυρράχιο και ανήγειρε ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο 150 δωματίων. Εξακόσιες τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, προσφέροντας 15.000 θέσεις εργασίας. Το τουρκικό ίδρυμα Μαρίφ (Εκπαίδευσης) έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου στα Τίρανα.
Η διαφορά για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο κρατών είναι θέμα σε εκκρεμότητα. Το 2009 είχε επέλθει συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά λίγο αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας την ακύρωσε. Δημοσιεύματα αργότερα υποστήριξαν ότι είχε υπάρξει τουρκική παρέμβαση.
Τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας εξακολουθούν να καταπατούνται και το καυτό περιουσιακό ζήτημα δεν έχει λυθεί. Γίνονται ανεκτές ή και υποκινούνται ακόμη οι ανιστόρητες διεκδικήσεις των «Τσάμηδων» σε βάρος της Ελλάδος.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αλβανικός λαός στην πλειοψηφία του, εξαιρούμε τους ακραίους, που σε κάθε χώρα υπάρχουν, διαθέτει άλλα αισθήματα, καθώς πολλοί Αλβανοί έχουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, φάει και εξακολουθούν να τρώνε ψωμί στην πατρίδα μας, εργαζόμενοι σκληρά είναι αλήθεια, και οφείλουν να το αναγνωρίζουν. Επιπλέον, η Ελλάδα στήριξε την Αλβανία με γενναίες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και μετά, ενώ έγιναν και επενδύσεις.
Το υγειονομικό μας σύστημα είναι στη διάθεση όχι μόνο των ομογενών, αλλά και των Αλβανών, όταν το χρειάζονται. Είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλος αριθμός Αλβανών πολιτών εξετάζονται ή νοσηλεύονται ανά έτος σε Νοσοκομεία της Ελλάδας. Παρ' όλα ταύτα, η Αλβανία βλέπει με καχυποψία τη χώρα μας, που όχι μόνο δεν της πρόβαλλε προσκόμματα ποτέ, αλλά ποικιλότροπα τη βοήθησε ακόμη και την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Ενισχύεται όλο και περισσότερο η άποψη όσων θεωρούν ότι η γειτονική χώρα έχει επιλέξει μια τροχιά «Τουρκοποίησης» και «Ισλαμοποίησης», θέλοντας διακαώς, όμως, την ίδια στιγμή, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Βέβαια, την προοπτική «Ευρωποίησης» της Αλβανίας δεν εξυπηρετούν καθόλου τα «σφιχταγκαλιάσματα» με την Τουρκία, ούτε οι αλυτρωτικές αναφορές περί «Μεγάλης Αλβανίας». Η καλή γειτονία της Ελλάδας και Αλβανίας είναι επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων και οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη δυσχεραίνει και τορπιλίζει τη συνεργασία δύο χωρών, που τις ενώνουν πολλά πράγματα και τις χωρίζουν πολύ λιγότερα, και, επιπλέον, αποδυναμώνει το αλβανικό όνειρο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση...
Η ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια δεν είναι πλέον αίτημα, είναι απαίτηση. Οι λαοί το έχουν αντιληφθεί, απομένει να το δουν και οι εξουσίες... Το μέλλον των κρατών από τι εξαρτάται πραγματικά; Θα το φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Εξαρτάται μονάχα από τα ίδια τα κράτη. Όσο ζούνε μονοιασμένα και ειρηνικά, διαγράφεται ελπιδοφόρο.
Και όσο η διχόνοια φωλιάζει και κυριαρχεί ανάμεσά τους και απομακρύνει το ένα από το άλλο εχθρικά, τότε προβλέπεται σκοτεινό και συφοριασμένο.
Π. Ηλίας Μάκος / ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ




