ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια για την επέτειο 30 ετών από την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια για την επέτειο 30 ετών από την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,


Η φετινή τριακοστή επέτειος της ίδρυσης της "ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ" έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, σφραγισμένη από την παγκόσμια επέλαση της πανδημίας και τις σοβαρές κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της. Ως εκ τούτου, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να γιορτάσουμε τη σημαντική αυτή επέτειο με την λαμπρότητα που της αρμόζει.


Εντούτοις, δεν παύει η σημερινή ημέρα να μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε τη μακρά διαδρομή της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", από την κατάρρευση του ψυχροπολεμικού περιβάλλοντος στον εικοστό πρώτο αιώνα, και κυρίως τους πολλούς και σημαντικούς αγώνες της για τα δίκαια της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.


Σε αυτή την τριακονταετία, υπήρξε συνεχής και αδιάλειπτη η συμπόρευση της ελληνικής Πολιτείας με την "ΟΜΟΝΟΙΑ". Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου, όσο και η Πρεσβεία και τα Προξενεία μας στην Αλβανία, βρίσκονταν σταθερά στο πλευρό της ομογένειας, προκειμένου να υποστηρίζεται η επίλυση των προβλημάτων που την απασχολούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Σήμερα, η Αλβανία έχει εισέλθει σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθώντας μεταρρυθμίσεις σε σειρά τομέων. Η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθεια αυτή σταθερά από το 2003, όταν συνέβαλε αποφασιστικά, με την Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, να αποκτήσει υπόσταση η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εξακολουθεί δε, να συνδράμει ενεργά και έμπρακτα, μεταξύ άλλων με την παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Για την χώρα μας, είναι προφανές ότι κρίσιμη σημασία έχει η κατοχύρωση και αποτελεσματική άσκηση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των ομογενών μας στην Αλβανία. Άλλωστε, τα θέματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προϋποθέσεων για την προώθηση της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.


Βεβαίως, στην προσπάθεια αυτή για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ομογενών μας, είναι απολύτως απαραίτητη και η ευαισθητοποίηση σύσσωμης της ελληνικής μειονότητας, με την επίδειξη του απαιτούμενου από τις περιστάσεις αισθήματος ευθύνης. Μόνο μέσα από την ενότητα μπορεί να ενισχυθεί η φωνή των ομογενών μας στο αλβανικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ιδίως κατά το, ιδιαίτερα κρίσιμο έτος, 2021.


Εύχομαι ειλικρινά η συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυση της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", να σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερη προκοπή και καταξίωση των ομογενών μας στην αλβανική κοινωνία.


ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΜέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

31 Μαρτίου 2023
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
18 Μαρτίου 2023
Κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της Επιτροπής Παρέλασης έφεραν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ...
16 Μαρτίου 2023
Tον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξ...
25 Μαρτίου 2023
Σήμερα η Εθνική μας Εορτή. Η μέρα της παλιγγενεσίας. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Όλοι οι Έλληνες γιορτάζο...
21 Μαρτίου 2023
Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ...
12 Μαρτίου 2023
Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρ...
26 Φεβρουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτέλεσε το κεντρικό ίσως ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν...