DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τα φυτώρια ινδικής κάνναβης και το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν νέο αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία

Τα φυτώρια ινδικής κάνναβης και το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν νέο αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακάλυψε στην πόλη Βόρεια Μιτρόβιτσα τρία φυτώρια καλλιέργειας ινδικής κάνναβης με 1.200 δενδρύλλια. Το ένα φυτώριο βρισκόταν σε κτίσμα δίπλα από το δικαστικό μέγαρο. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Τζελάι Σβετσλία ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι συνελήφθησαν δύο άτομα σερβικής εθνότητας ενώ κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι ελέγχει και κατευθύνει την δράση των εγκληματικών ομάδων στο Βόρειο Κόσοβο.

Ο Σβετσλία ισχυρίστηκε επίσης ότι «τα επεισόδια τον περασμένο Δεκέμβριο με τα οδοφράγματα οργανώθηκαν για τα ναρκωτικά και την προστασία των εγκληματιών και όχι του σερβικού πληθυσμού». Υποστήριξε επίσης ότι «οι παραστρατιωτικές ομάδες των Σέρβων και οι εγκληματίες στο Βόρειο Κόσοβο λαμβάνουν εντολές απευθείας από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό 'Αμυνας Μίλος Βούτσεβιτς».

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Πέταρ Πέτκοβιτς, αντιδρώντας δήλωσε ότι «η πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν συγκαλύπτει εγκληματικές ενέργειες»και επισήμανε ότι «ο Σβετσλία, χρησιμοποιώντας μεμονωμένα περιστατικά και βρώμικη προπαγάνδα, προσπαθεί να στιγματίσει ως εγκληματίες όλους τους Σέρβους στο Κόσοβο».

Στο μεταξύ την αντιπαράθεση Βελιγραδίου -Πρίστινας ενισχύουν και οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι ότι η μη πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος από το 1999 στο Βόρειο Κόσοβο κόστισε στους φορολογούμενους 320 εκατομμύρια ευρώ. «Οι παράλληλες δομές που ελέγχονται από τη Σερβία, σε δήμους στο βόρειο Κόσοβο, έχουν κοστίσει στους πολίτες και τους φορολογούμενους στην υπόλοιπη χώρα 320 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και 17 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς νερού από το 1999», αναφέρει ο Κούρτι σε ανάρτηση του στο twitter.

Το Βελιγράδι αντέδρασε άμεσα κατηγορώντας τον Κούρτι ότι «ψεύδεται». Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2009 έως το 2020 παρείχε ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές στο Βόρειο Κόσοβο αξίας 171 εκατομμυρίων ευρώ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

06 Μάι 2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι φιλοξένησε την Τρίτη δεξίωση για τον εορτασμό της 205ης ε...
27 Απριλίου 2026
Με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών, δεκάδων συλλόγων, κοινοτήτων, σχολείων και οργανώσεων από τη Νέα ...
27 Απριλίου 2026
Σε «κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής ανάτασης» πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του προ...
14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
27 Απριλίου 2026
Από τις αντιφατικές δηλώσεις για την ΑΟΖ μέχρι τους συμβολισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, η παρουσία του ...
29 Ιανουαρίου 2026
Οι πρόσφατες ειρωνικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...