DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνάντηση Χαρακόπουλου με τον Αλβανό υπουργό Δικαιοσύνης: “Κλειδί” για την ΕΕ ο σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Συνάντηση Χαρακόπουλου με τον Αλβανό υπουργό Δικαιοσύνης: “Κλειδί” για την ΕΕ ο σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

«Έχετε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που αποτελεί το κλειδί για την ένταξη της χώρας σας στην ΕΕ. Ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και τη Διαφάνεια είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή σας πορεία. Μέρος αυτού είναι και ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ενθαρρύνω στην εναρμόνισή σας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή τεχνογνωσίας σε όλους τους τομείς». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Αλβανίας κ. Ούλσι Μάνια. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας.

Ενταξιακή πορεία Δ. Βαλκανίων
Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ «γιατί ως Ελλάδα θεωρούμε ότι μόνον η διεύρυνσή της με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις εισόδου τους, μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας για όλους τους λαούς μας. Αυτή η ανάγκη καθίσταται περισσότερο επιτακτική σήμερα, που η Ευρώπη είναι μάρτυρας ενός οδυνηρού πολέμου στην Ουκρανία, μετά τη Ρωσική εισβολή, και την αναβίωση αναθεωρητισμών.
Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί την απειλή από την έκρηξη των τιμών της ενέργειας και μια πιθανή επισιτιστική κρίση. Μόνο ενωμένοι, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές του σεβασμού στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών του ανθρώπου μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια σε ένα κοινό μέλλον. Χρειαζόμαστε, επομένως, μια εμβάθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής, με περισσότερη Ευρώπη, με κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκμεταλλευτούν τρίτες δυνάμεις χάσματα και αντιθέσεις.

Ελληνική Μειονότητα
Ανάμεσα βεβαίως στα θέματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη διαδικασία ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ είναι αυτό του σεβασμού των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υιοθετηθεί ο εφαρμοστικός νόμος σχετικά με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, εξασφαλίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα το αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας σε ολόκληρη την Αλβανία, παραμερίζοντας τον αναχρονισμό των μειονοτικών ζωνών επί Χότζα. Η ελληνική μειονότητα, όπως κάνει μέχρι σήμερα, μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο μιας ισχυρής γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών, μια γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας προς όφελος όλων. Προαπαιτούμενο, όμως, είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μελών της, συμπεριλαμβανομένων και αυτού της ιδιοκτησίας.

Προσφυγή στη Χάγη
Στις διμερείς μας σχέσεις είναι πολύ σημαντική η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που πιστεύουμε θα ολοκληρωθεί σύντομα με τη σύνταξη Συνυποσχετικού προς κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δείχνοντας έτσι και στη διεθνή κοινότητα την κοινή μας αποφασιστικότητα να ενταχθούμε δυναμικά στη νέα δομή ενεργειακής ασφάλειας που οικοδομείται στην Μεσόγειο.

Σεβασμός στους νεκρούς
Επιτρέψτε μου να θίξω ένα θέμα για το οποίο έχω ιδίαν αντίληψη. Είναι αυτό της ταφής σε κοιμητήρια των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά την περίοδο του πολέμου κατά του ιταλικού φασισμού 1940-1941. Είναι ένα θέμα ηθικών αξιών, σεβασμού σε νεκρούς, που τους αξίζει μια σωστή ταφή. Σύμφωνα με τη συμφωνία της 06.05.2010 έχουν περισυλλεγεί τα οστά 1.003 Ελλήνων πεσόντων. Όμως, τα δύο στρατιωτικά κοιμητήρια των Βουλιαρατών και της Κλεισούρας είναι πλέον υπερπλήρη. Απαιτείται έναρξη εργασιών στο κοιμητήριο της Κλεισούρας, ώστε να ταφούν τα οστά και των άλλων πεσόντων που έχουν βρεθεί ή πρόκειται να ανευρεθούν.

Ορθοδοξία στην Αλβανία
Τέλος να σας συγχαρώ ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στην οποία συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 κοινοβούλια για την επέτειο των 30 χρόνων από την ανασυγκρότηση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Τυράννων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, μια προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας, που θεωρούμε δώρο Θεού στην Αλβανία, μια χώρα με σεβασμό στην ανεξιθρησκία.

Θεωρούμε σημαντικό, το αλβανικό κοινοβούλιο που διαθέτει Ορθόδοξους βουλευτές, καθώς στη χώρα σας σημαντικό μέρος του λαού σας είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να εκπροσωπείται με επίσημη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στη ΔΣΟ».


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...