DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Οι Βορειοηπειρώτες έδωσαν ζωντάνια στο τόπο μας τον Αύγουστο

Οι Βορειοηπειρώτες έδωσαν ζωντάνια στο τόπο μας τον Αύγουστο

Με τον ερχομό του Αυγούστου, πάρα πολλοί ανάρτησαν στον ιδιωτικό τους προφίλ: «Αύγουστε, καλέ μας μήνα, να ήσουν δυο φορές το χρόνο». Με το δίκιο ο λαός μας, με τη σοφία του, πρόσθεσε κι αυτήν την παροιμία στον λαογραφικό μας πλούτο.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και των μπάνιων. Είναι ο μήνας των φρούτων και του πλούτου. Είναι ο μήνας των γιορτών και των πανηγυριών. Κι απ' αυτά ο βορειοηπειρωτικός χώρος είναι πλούσιος. Διότι έχει εκκλησίες και ναούς όλων των Αγίων. Με αποκορύφωμα την Μητέρα όλων μας, την Παναγία την Μεγαλόχαρη.

Και οι Βορειοηπειρώτες δεν αρκέστηκαν μόνον στην ανάρτηση. Αποφάσισαν να γευτούν το μήνα αυτό στην γενέτειρά τους. Κοντά στους δικούς τους. Στους συγχωριανούς τους. Ν' ανάψουν ένα κεράκι στην δική τους εκκλησία, στον δικό τους Άγιο. Να γιορτάσουν και να πανηγυρίσουν στην πλατεία του χωριού τους. Με τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια. Για ν' ακούσουν οι τριγύρω κάμποι, οι λόφοι και τα βουνά και να μην νιώσουν μοναξιά. Διότι αυτός ο τόπος, θα 'χει ανεβοκατεβάσματα αλλά δεν θα μείνει έρημος. Θα 'χει την μέριμνα και την προσοχή των κατοίκων τους. Θα επιστρέφουν και θα λάμπει ο τόπος. Θα γεμίζουν οι πλατείες και θα αχούν τα τραγούδια. Έτσι όπως γέμιζαν κάποτε. Έτσι όπως γέμισαν κι εφέτος, μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας που πάει να μας ρημάξει. Γέμισαν τα χωριά της Δρόπολης, της Χιμάρας, του Βούρκου και των Ριζών. Και ο Αύγουστος πλημμύρισε από πανηγύρια και δραστηριότητες. Με την μεγαλύτερη, πλουσιότερη και φανταστική, αυτήν την τριήμερη που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς» Λιβαδειάς. Την πρώτη μέρα με τη συναυλία ελληνικού τραγουδιού σε ερμηνείες μεγάλων Ελλήνων μουσουργών, τη δεύτερη αφιερωμένη σε εισηγήσεις και η τρίτη με την διεξαγωγή του 4ου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με συγκροτήματα από τον ελλαδικό χώρο και το χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ο Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς», που διαπρέπει με τις δραστηριότητες που οργανώνει, που δίνει ζωντάνια και ευλογία σε αυτόν τον τόπο.

Με την ευχή «Πρώτα ο Θεός», να ξαναγεμίσει και, του χρόνου αυτός ο, πονεμένος τόπος και γιατί όχι, ο Αύγουστος να 'ρθεί δυο φορές.


Βαγγέλης Παπαχρήστος / sfeva.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...