H επιλογή του ομογενή Γιώργου Τσούνη να είναι υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει δεχθεί επικρίσεις από Αμερικανούς πρώην διπλωμάτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η έλλειψη προετοιμασίας του όταν ήταν υποψήφιος για τη θέση του πρέσβη στη Νορβηγία το 2014 έδειξε ότι ήταν ακατάλληλος για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» σε σχετικό δημοσίευμά του.
Συνεχίζοντας, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η αμερικανική πρακτική να διορίζονται πρέσβεις δωρητές πολιτικών με λίγη ή και καθόλου διπλωματική εμπειρία αποδοκιμάζεται από ξένους αξιωματούχους εδώ και δεκαετίες, και πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ λένε πως η άγνοια του κ. Τσούνη για τη Νορβηγία όταν κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας το 2014 υποδεικνύει ότι δεν του αξίζει δεύτερη ευκαιρία.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο κ. Τσούνης είχε τα προσόντα που χρειάζονταν για να ηγηθεί της πρεσβείας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τα άπταιστα Ελληνικά του και την εμπλοκή του σε ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς.
Ο κ. Τσούνης, που έχει κάνει δωρεές σε πολλούς Δημοκρατικούς, μα και σε Ρεπουμπλικανούς, αποσύρθηκε ως υποψήφιος για τη Νορβηγία αφού επικρίθηκε από Νορβηγο-Αμερικανούς και χλευάστηκε από εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης με υψηλή τηλεθέαση.
«Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει τις ακροάσεις έγκρισης/ επιβεβαίωσής του το 2014 ως τις πιο ντροπιαστικές στην αμερικανική Ιστορία», είπε ο Τσας Φρίμαν, συνταξιούχος διπλωμάτης καριέρας, πρώην πρέσβης στη Σαουδική Αραβία, επικεφαλής διερμηνέας στην επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972 και συντάκτης του λήμματος για τη διπλωματία στην Encyclopedia Britannica».
Το 2014 ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στη Νορβηγία λέγοντας πως έχει πρόεδρο, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και είπε ότι το Κόμμα της Προόδου ήταν μεταξύ «περιθωριακών στοιχείων» που «εκλύουν μίσος» και επικρίθηκε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας όταν ήταν τμήμα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τσούνης ίδρυσε την Chartwell Hotels LLC και προεδρεύει στην Battery Park City Authority, η οποία διαχειρίζεται σχεδιαζόμενο project ανάπτυξης ακινήτων 372 στρεμμάτων στο δυτικό τμήμα του Μανχάταν.
«Μιλά άπταιστα Ελληνικά και είναι σε συμβούλια πολλών ελληνικών οργανισμών. Δεν τίθεται ερώτημα πως ταιριάζει πάρα πολύ καλά», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν υπό καθεστώς ανωνυμίας, προσθέτοντας πως η πρώτη γλώσσα του είναι τα Ελληνικά.
Ο αξιωματούχος επίσης είπε ότι ο Πρόεδρος και ο κ. Τσούνης γνωρίζονται εδώ και δύο δεκαετίες, και είχαν πρωτογνωριστεί όταν ο Μπάιντεν προήδρευε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και είχε εκτενείς συζητήσεις σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ερωτηθείς τηλεφωνικά, από το πρακτορείο «Reuters», ο κ. Τσούνης είπε ότι η υποψηφιότητα αυτή τον τιμά.
Ο Μπομπ Σέρμαν, ο οποίος ήταν πρέσβης στην Πορτογαλία επί κυβέρνησης Ομπάμα και γνώρισε τον κ. Τσούνη όταν εκπαιδεύονταν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για υποψήφιοι πρέσβεις, εκφράστηκε πολύ θετικά γι' αυτόν.
«Εχει μυαλό πρώτης τάξεως. Εχει φοβερές αναλυτικές ικανότητες και την ιδιοσυγκρασία ενός διπλωμάτη», είπε σχετικά.
Ερωτηθείς για την ακρόαση του 2014, ο Σέρμαν είπε πως «είχε μια άσχημη ημέρα, και είχε μια άσχημη ημέρα πολύ δημοσίως. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη Νορβηγία. Αυτό έχει να κάνει με κάτι που είναι βαθιά ριζωμένο μέσα του, που το ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά, και αυτό είναι η Ελλάδα, η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα».
Εάν εγκριθεί, ο Τζορτζ Τσούνης θα είναι ο πρώτος που διορίζεται στη θέση του πρέσβη στην Ελλάδα χωρίς να είναι διπλωμάτης καριέρας εδώ και περίπου 30 χρόνια. Επτά από τους τελευταίους οκτώ πρέσβεις ήταν διπλωμάτες καριέρας, ενώ ένας ήταν κρατικός λειτουργός.
«Πέραν της ελληνικής καταγωγής του, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως είναι καλύτερα καταρτισμένος για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην Αθήνα από ό,τι στο Οσλο» είπε στο «Reuters» ο Φρίμαν, τονίζοντας πως η πολιτική ως προς την Ελλάδα επηρεάζει την Τουρκία, την ΕΕ, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.
«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως αργομισθία, προς αγορά ως αντάλλαγμα σε δωρεές για καμπάνιες ή ως χώρος εκπαίδευσης αρχάριων διπλωματών, ακόμα λιγότερο ανίκανων ερασιτεχνών», πρόσθεσε.
Ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ, συνταξιούχος διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης στην Κύπρο, γενικός πρόξενος στο Χονγκ Κονγκ και ο μακροβιότερος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εστίασε στην έλλειψη προετοιμασίας του Τζορτζ Τσούνη το 2014.
«Το ζήτημα δεν είναι μεταξύ ενός διπλωμάτη καριέρας και ενός πολιτικού διορισμού. Είναι μεταξύ ικανότητας και ανικανότητας», πρόσθεσε.
Ο πρώην γερουσιαστής Αλ Φράνκεν, που αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα του Γιώργου Τσούνη για την πρεσβεία στο Οσλο μετά από αντιδράσεις Νορβηγο-Αμερικανών, απάντησε σαρδόνια για τη νέα του υποψηφιότητα: «Λοιπόν, θα περίμενα να γνωρίζει περισσότερα για την Ελλάδα από ό,τι για τη Νορβηγία».