DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού: Πανηγυρίζουν στην ομογένεια - Πάνω από 100.000 θα ψηφίσουν

Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού: Πανηγυρίζουν στην ομογένεια - Πάνω από 100.000 θα ψηφίσουν

Πανηγυρίζουν οι ομογενείς. Νομίζω ότι το θεωρούν ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που πρέπει να τους κάνει η πατρίδα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, αναφερόμενος στο τρόπο που εισέπραξαν οι ομογενείς την επέκταση του μέτρου της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας σημείωσε ότι «υπάρχουν μηνύματα έκδηλης ικανοποίησης από πλευράς των αποδήμων, έτσι όπως έχουν εκφραστεί και από τους θεσμικούς εκπροσώπους και όπως μεταφέρονται και σε εμένα προσωπικά από τις επαφές που έχω καθημερινά. Είναι ενδεικτικά της πάρα πολύ θετικής υποδοχής, αφενός μεν της ιστορικής μεταρρύθμισης της επιστολικής ψήφου, αφετέρου της επέκτασης και στις εθνικές εκλογές, γιατί θεωρούν ότι είναι μία δημοκρατική κοινωνική κατάκτηση, την οποία δικαιούνται εδώ και πολλά χρόνια».

«Εκτιμώ ότι το νούμερο των εγγεγραμμένων θα είναι εξαψήφιο - Πάνω από 100.000 αναμένεται να είναι οι ομογενείς που θα ψηφίσουν» σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης στη πορεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, ερωτηθείς για το πόσος κόσμος αναμένεται να ψηφίσει σε σχέση με την επιστολική ψήφο.

«Αυτή η αλλαγή, η επέκταση δηλαδή του μέτρου της επιστολικής ψήφου σίγουρα θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς. Δεν μπορώ να τους προσδιορίσω αυτή τη στιγμή. Η εκτίμησή μου όμως, είναι ότι από κάθε εκλογική διαδικασία οι αριθμοί θα αυξάνονται, διότι και το χρονικό διάστημα τώρα-αν πάμε μέχρι τις ευρωεκλογές-δεν είναι τεράστιο. Θα ανοίξει η πλατφόρμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, αρχές Φεβρουαρίου, πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου, για να εγγραφούν και στη συνέχεια θα εγγράφονται έως 40 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή μέχρι τέλος Απριλίου.

Εκτιμώ λοιπόν, ότι θα είναι εξαψήφιο το νούμερο των εγγεγραμμένων και όχι πενταψήφιο. Δεν μπορώ όμως, να το προσδιορίσω αυτή τη στιγμή, διότι ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η πλατφόρμα. Και όταν λέω εξαψήφιο εννοώ 100.000 και παραπάνω, που μπορεί να είναι 200.000 ή 300.000 οι εγγεγραμμένοι».

Τέλος, σχετικά με το αν έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι στα χρόνια της κρίσης έφυγαν και πήγαν στην Αμερική, στη Γερμανία ακόμα και στη Βρετανία επισημαίνει το εξής «βεβαίως και ψηφίζουν. Αυτοί μάλιστα είναι πιο κοντά, διότι νομιμοποιούνται. Δεν έχουν επομένως, κανέναν απολύτως περιορισμό.

Είναι η γενιά του brain drain και είναι γύρω στις 650.000 με 700.000 τα νέα παιδιά, τα οποία έφυγαν και πήγαν κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες και κάποιοι από αυτούς οι οποίοι πήγαν στην Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες περιοχές. Βεβαίως και μπορούν λοιπόν, και αυτοί δια της επιστολικής ψήφου, να ψηφήσουν κανονικότατα.

Η επιστολική ψήφος άλλωστε, είναι επιλογή. Για το μεν το εξωτερικό είναι υποχρεωτική (μιλάμε για τις ευρωεκλογές), για δε το εσωτερικό είναι προαιρετική. Για το εξωτερικό λοιπόν, όποιος θέλει να ψηφίσει πρέπει να ψηφίσει υποχρεωτικά με επιστολική ψήφο. Άρα, όλα αυτά τα νέα παιδιά, εφόσον ενδιαφέρονται-που τα περισσότερα νομίζω ότι ενδιαφέρονται- δικαιούνται και νομιμοποιούνται να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο».


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...