DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο Ράμα στην Αθήνα για τις ελληνο-αλβανικές διαφορές - Εν μέσω επικρίσεων για «δοσοληψίες» με την Άγκυρα

rama-dendias

Η επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ανοικτό είναι το θέμα της συμφωνηθείσας μεταξύ Αθήνας και Τιράνων κοινής προσφυγής στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο

Εν μέσω έντονων επικρίσεων στην Αλβανία για στήριξη που του παρέχει Αγκυρα ενόψει των αλβανικών εκλογών του Απριλίου, για τις αντι-ευρωπαϊκές δηλώσεις του μόνο και μόνο για να «βάλει πλάτες» στην Αγκυρα, καθώς και για «περίεργες» δοσοληψίες με την ανατολική γείτονα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντυ Ράμα, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην τουρκική πρωτεύουσα, θα ταξιδέψει αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ανοικτό είναι το θέμα της συμφωνηθείσας μεταξύ Αθήνας και Τιράνων κοινής προσφυγής στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο.


Εν μέσω αυτής της συγκυρίας, η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για κλείσιμο των κόλπων προκάλεσε νέες «κοκορομαχίες» στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Αλβανίας.

Μάλιστα, ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλιρ Μέτα, επετέθη στον Ε.Ράμα, κατηγορώντας τον ως «εκπρόσωπο της Ελλάδας». Οι δύο άνδρες έχουν εδώ και πολλά χρόνια πολιτική, προσωπική «βεντέτα».

Υπό αυτές τις συγκυρίες, οπότε πολιτικοί κύκλοι στην Αλβανία δείχνουν ότι επιχειρούν να δυναμιτίσουν την κοινή προσφυγή στη Χάγη, σε συνδυασμό με την τουρκική πολιτική που, διαχρονικά, επιδιώκει να αποτρέψει την προσέγγιση της Αθήνας με τα Τίρανα, και, βέβαια, να εμποδίσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο, η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερους συμβολισμούς.

«Ταχυδρόμος»;

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η φημολογία στην αλβανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την οποία ο Ράμα είναι, ενδεχομένως, «κομιστής» μηνυμάτων του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα.

Ως γνωστόν, εκκρεμεί η απάντηση της Αγκυρας προς την Αθήνα για το εάν έχει αποφασίσει η τουρκική ηγεσία να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, ο φιλοκυβερνητικός ιστότοπος, «Τέμα», δημοσίευσε δηλώσεις του Κοσσοβάρου πολιτικού αναλυτή, Μπατόν Χατζίου (Baton Haxhiu), για αυτό. Ο Μ.Χατζίου ζει στα Τίρανα και φέρεται να μετέχει σε μερικές περιπτώσεις στον κύκλο των συμβούλων του Ράμα.

Οπως ισχυρίζεται ο ίδιος, λοιπόν, ένας από τους στόχους του ταξιδιού του Ράμα στην Τουρκία ήταν να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τις μεταξύ τους διαφορές.

Το Ιόνιο

Πάντως, μερίδα αλβανικών εφημερίδων, όπως η «Γκαζέττα Σκιπτάρε» και η «Σοτ», ανέφεραν ότι ένα από τα θέματα συζητήσεων κατά την επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία ήταν η πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο, στα 12 ν.μ., ενώ η πρώτη σημειώνει ότι «η ελληνο-αλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, επηρεάζει πιο πολύ την Τουρκία παρά την Αλβανία».

Από τη μεριά τους, ενδιαφέρον έχει η αναπαραγωγή σχεδόν από το σύνολο του αλβανικού φιλοκυβερνητικού Τύπου ότι «το ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα δεν αναφέρεται σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, αλλά στο κλείσιμο των θαλασσίων κόλπων, ξεκινώντας από τα νησιά του Ιονίου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο».

Το Διάταγμα, συνεχίζουν, «δεν αναφέρει πουθενά επέκταση των χωρικών υδάτων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, μόνο όμως σε θαλάσσιες περιοχές όπου η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μεγαλύτερη των 24 μιλίων, όπως έχει κάνει και με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Αντίθετα, στην περίπτωση της Αλβανίας, εφόσον οι μεταξύ τους θαλάσσιες περιοχές είναι μικρότερες των 24 μιλίων, οι δύο χώρες θα παραπέμψουν στη Χάγη την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους».

Να σημειωθεί πως στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως, προϋπόθεση για να επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ιόνιο, είναι να γίνει πρώτα το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης.

Οι «Γκιουλενιστές»

Ακρως ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές μερίδας του αλβανικού Τύπου ως προς ενδεχόμενες δοσοληψίες Ράμα - Ερντογάν, κάτω από το τραπέζι, για να τους Γκιουλενιστές που βρίσκονται στην Αλβανία.

Ως γνωστόν, η Αγκυρα θεωρεί την οργάνωση του πρώην ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, FETO, ως τρομοκρατική, καθώς και ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, στην Τουρκία.

Γι' αυτό, εδώ και χρόνια, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στις βαλκανικές χώρες, στις οποίες η οργάνωση, κυρίως μέσω εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είχε αναπτύξει εντονότατη δραστηριότητα, να εκδώσει τα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν στην Τουρκία.

Στην Αλβανία, όμως, από τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Γκιουλέν είχαν αποφοιτήσει πολλά μέλη της πολιτικής και οικονομικής «ελίτ» της χώρας. Ως εκ τούτου, υπήρξαν αντιδράσεις για την έκδοσή των Γκιουλενιστών. Η Βόρεια Μακεδονία, επίσης, φέρεται να έχει προβάλει κάποιες αντιστάσεις.

Στο Κόσσοβο, αντίθετα, δόθηκε το πράσινο φώς για να απαχθούν πολλοί φιλο-γκιουλενιστές, οι οποίοι ρίχτηκαν στις τουρκικές φυλακές. Το ίδιο έκανε και η βουλγαρική κυβέρνηση στα κρυφά.

Ωστόσο, από τις δηλώσεις Ερντογάν, ενισχύεται η υποψία, σύμφωνα με τον αλβανικό αντιπολιτευόμενο Τύπο, για συμφωνίες Τιράνων - Αγκυρας κάτω από το τραπέζι, με τα αντίστοιχα «ανταλλάγματα» από τη μεριά της Τουρκίας προς τον Ράμα.

Χαρακτηριστικά, παρατηρούν ότι «τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ δεν θεωρούν την FETO τρομοκρατική οργάνωση, η Αλβανία δεν είχε κανέναν λόγο να ταυτιστεί με τις θέσεις της Αγκυρας», ενώ η εφημερίδα, «Λιμπεράλε», διερωτάται «ποια θα είναι η τύχη των γκιουλενιστών στην Αλβανία, μετά την επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία;».

Η εφημερίδα, «Πανόραμα», επίσης, αφού σημειώνει ότι «ο Ράμα στηρίζει τον Ερντογάν για την FETO», αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος «παρεμβαίνει με χρηματοδοτήσεις στις εκλογές στην Αλβανία».

Από τη μεριά της, τέλος, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σοτ», αναφέρει ότι ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, Μπλέντι Τσούτσι, και ο Τούρκος ομόλογός του, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπέγραψαν συμφωνία για θέματα ασφάλειας, παράνομης μετανάστευσης, πάταξης της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσκεψη στην Τουρκία

Πάντως, σύσσωμος ο αντιπολιτευόμενος Τύπος στην Αλβανία επέκρινε σήμερα την χτεσινή επίσκεψη Ράμα στην Αγκυρα, με τίτλους όπως «ο Ράμα επιτίθεται στην ΕΕ από την Τουρκία του Ερντογάν», καθώς και ότι «καλεί σε βοήθεια τον Ερντογάν για την 25η Απριλίου 2021», οπότε έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές στην Αλβανία.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι, όπως έπραξε το 2013, έτσι και σήμερα, η Τουρκία βοηθά τον Ράμα ενόψει των αλβανικών εκλογών, ενώ σημειώνουν ότι «η επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία εείχε περισσότερο προσωπικό - πολιτικό χαρακτήρα, παρά διακρατικό. Πήγε εκεί για να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία».

Αντίθετα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «Τέμα», υπερθεματίζει της επίσκεψης στην Τουρκία, σημειώντας ότι «η Τουρκία προσφέρει βοήθεια για νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών του σεισμού, καθώς και για να φτιαχτεί τζαμί».

Ο κορονοϊός

Αρκετές επικρίσεις, επίσης, δέχτηκε ο Ε.Ράμα και για τις δηλώσεις του εναντίον της ΕΕ για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο Ράμα επιτίθεται στην Ε.Ε. από το γραφείο του Ερντογάν», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, προσθέτοντας ότι «είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο Ράμα επιτίθεται στην ΕΕ».

Με τις δηλώσεις του, σημειώνει ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, ο Ε.Ράμα «θέτει την Αλβανία στο πλευρό της Τουρκίας, απέναντι στην ΕΕ». Επίσης, ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί την Αλβανία για να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ», καθώς και ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός «σπρώχνει την Αλβανία προς την Ανατολή και όχι προς την Δύση».

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι σχολιαστές και αναλυτές που παρατηρούν ότι «τα "δώρα" του Ερντογάν έχουν τίμημα και θα κληθούν να το πληρώσουν οι Αλβανοί».

Μεταξύ των άλλων, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «Πανοράμα», εκτός της Συμφωνίας για τη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, η αλβανική και η τουρκική πλευρές υπέγραψαν και άλλες συμφωνίες. Τις εξής:

-Για την αναστύλωση του μεγάλου τζαμιού στη Σκόδρα της Βορειοδυτικής Αλβανίας,

-Για την κατασκευή νοσοκομείου στο Φίερι.

-Για συνεργασία σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και δωρεάν θεραπεία 100 Αλβανών πολιτών ανά έτος στην Τουρκία.

-Συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας.

-Συμφωνία για συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων.


πηγη:lawandorder.gr / Θανάσης Αργυράκης



Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...