DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Το κύμα βίας κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας μετά τα γεγονότα του 1994

​Το κύμα βίας κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας μετά τα γεγονότα του 1994

Ήταν αναμενόμενο πως μετά τα γεγονότα της Επισκοπής, η ΕΕ Μειονότητα και η Οργάνωσή της ΟΜΟΝΟΙΑ θα είχαν επακόλουθα. Κι έτσι συνέβη. Την επομένη, και εν συνέχεια, εξαπέλυσαν ένα κύμα βίας και τρομοκρατίας σε ολόκληρη την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Οι άνθρωποι της ΣΙΚ, σαν λυσσασμένα θηρία, παρακολουθούσαν κατά πόδι δεκάδες Βορειοηπειρώτες και ειδικά τους ηγέτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Δεν είδε με καλό μάτι η αλβανική Κυβέρνηση τις σχέσεις του Γενικού Προξένου με την οργάνωση της Ομόνοιας, η φήμη της οποίας είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, και ιδίως με το συμβάν της Επισκοπής, τον αποκάλεσε «non grata» και στις 14 Απριλίου 1994 τον απέλασαν από την Αλβανία. Σύσσωμη η ηγεσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ήταν στην πλατεία που βρίσκεται το ξενοδοχείο. Tην ημέρα της αποχώρησης τον συνόδευσαν δεκάδες αμάξια μέχρι την Κακαβιά, σε ένδειξη σεβασμού και αγάπης και συνάμα ως ένδειξη αντίδρασης για τα μέτρα της αλβανικής Κυβέρνησης. Στη Δερβιτσιάνη η πομπή σταμάτησε για να του προσφέρουν ανθοδέσμες με λουλούδια οι Δερβιτσιώτισσες νεανίδες.

Την επομένη, 15 Απριλίου συλ­λαμβάνουν τον Βασίλη Μπάγκα, έναν από τους πρωτεργάτες της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, διευθυντή της εφημερίδας «Η φωνή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και αγωνιστή για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Την ίδια μέρα, καθώς πήγα στο διαμέρισμα που έμενε ο Μπάγκας, για να συζητήσουμε για την έκδοση του νέου φύλλου της εφημερίδας, δύο μπράβοι των μυστικών υπηρεσιών με συνόδευσαν στο Αστυνομικό Μέγαρο και μ' έκλεισαν σ' ένα σκοτεινό κελί για 24 ώρες χωρίς καμία επικοινωνία. Την επόμενη μέρα με οδήγησαν στον προϊστάμενο Δημόσιας Τάξης, που άρχισε τις πρώτες ανακρίσεις και όπου ανάμεσα στ' άλλα πέταξε και την «βόμβα» η οποία θα «εκπυρσοκροτούσε» τέσσερις μέρες αργότερα. «Μαζί με το φίλο σου (Β. Μπάγκα) και μερικούς άλλους, θα σας χώσουμε δέκα μέτρα κάτω από τη γη!!!». Αυτή κι αν δεν ήταν προειδοποίηση.

Ο Βασίλης Μπάγκας, όντας στην κηδεία του αξιωματικού στο Αργυρόκαστρο, κρυφάκουσε την εκδοχή των γεγονότων στην Επισκοπή, την εκμυστηρεύτηκε κάπου, το έμαθαν οι μυστικές υπηρεσίες και ίσως έτσι να εξηγείται και η δολοφονία του την 18η Οκτωβρίου 1997 στην Αθήνα. Αιωνία του η μνήμη.

Το αποκορύφωμα της τρομοκρατίας είναι η 18η Απριλίου 1994, με την λεγόμενη επιχείρηση «BLIC».


Βαγγέλης Παπαχρήστος /sfeva,gr

Το ελληνοαλβανικό κράτος που δεν δημιουργήθηκε ποτ...
Η Ρωσία ανοίγει προξενείο στα Κατεχόμενα

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Αυγούστου 2022
Σε κλίμα συναίνεσης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του...
22 Ιουλίου 2022
Τον θρήνο του για την αιχμαλωσία της Μεγάλης Εκκλησίας, της «πολύτιμης Αγίας Σοφίας μας η οποία κατα...
20 Ιουλίου 2022
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης υποδέχθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών το Διοικητ...
11 Ιουλίου 2022
Πρόγραμμα φιλοξενίας νεολαίας απόδημου ελληνισμού από τη Μελβούρνη στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελ...
07 Αυγούστου 2022
Ο κίνδυνος από την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και η κατάσταση στη Βοσνία Η ένταση που προξενή...
04 Αυγούστου 2022
Καταπέλτης κατά όσων επιχειρούν να δημιουργήσουν εκ του πλαγίου «βλάχικο ζήτημα» στην Ελλάδα, αλλά κ...
27 Ιουλίου 2022
Το ότι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους, δεν φαίνεται...
24 Ιουλίου 2022
Στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, εκτός των άλλων, αναδεικνύονται πολλές αδυναμίες στην άσκηση ...