DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εθνική σύνταξη: Αποκλείονται οι Βορειοηπειρώτες , αλλά καλούνται να ψηφίσουν

Εθνική σύνταξη: Αποκλείονται οι Βορειοηπειρώτες , αλλά καλούνται να ψηφίσουν Εθνική σύνταξη: Αποκλείονται οι Βορειοηπειρώτες , αλλά καλούνται να ψηφίσουν

Μπορεί η ΝΔ να ετοιμάζεται να κινητοποιήσει μερικές εκατοντάδες ομογενών ψηφοφόρων κατά την προσεχή αναμέτρηση στην κάλπη, αλλά επιφυλάσσει μια ιδιαιτέρως αρνητική οικονομική μεταχείριση.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Τον κίνδυνο να βρεθούν χρεωμένοι με την προκαταβολή της εθνικής σύνταξης αντιμετωπίζουν χιλιάδες ομογενείς (Β.Ήπειρος, Πόντος) καθώς το συνολικό ποσό αυτής, εξαρτάται από τα έτη (νόμιμης) παρουσίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης (345€ για 15 έτη) χορηγείται υπό την προϋπόθεσα 40ετούς μόνιμης και νόμιμης εγκατάστασης στη χώρα. Και αυτή η προϋπόθεση δεν μπορεί να συμπληρωθεί για το σύνολο των Βορειοηπειρωτών και άλλων ομογενών. Ιδίως όσων ήρθαν στην (μητέρα) πατρίδα μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Ειδικά οι ομογενείς από την Αλβανία, οι οποίοι ήρθαν από τους τελευταίους (μετά το 1992), ήταν «μέχρι το 1998 ήμασταν στην πατρίδα με ειδική viza από το προξενείο του Αργυροκάστρου», όπως μας εξηγεί ο αντιπρόεδρος της (ομογενειακής) οργάνωσης «Ομόνοια» Γιώργος Τζομάκας. Άρα στην Ελλάδα δεν μπορούν να αποδείξουν παρουσία πέραν των 30 ή 32 ετών. Το πολύ!

Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί η ΝΔ να ετοιμάζεται να κινητοποιήσει μερικές εκατοντάδες ομογενών ψηφοφόρων ή κατοίκων εξωτερικού κατά την προσεχή αναμέτρηση στην κάλπη, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν παρουσία στην Ελλάδα τα προηγούμενα 35 χρόνια (άνευ σταυρού αυτή τη φορά και χωρίς εγγραφή σε συγκεκραμένη εκλογική περιφέρεια), αλλά ταυτόχρονα σε πολλούς εξ αυτών επιφυλάσσει μια ιδιαιτέρως αρνητική οικονομική μεταχείριση.

Το θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα καθώς πολλοί Βορειοηπειρώτες κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε την προκαταβολή σύνταξης έναντι της αδυναμίας του ΕΦΚΑ να εκκαθαρίσει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που λιμνάζουν έως και 6 χρόνια. (Ήδη ξεκίνησα και λειτουργεί η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών αιτήσεων). Και αυτό καθώς στις αρχικές ηλεκτρονικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τις οποίες «κουμπώνει» τήρα η νέα ηλεκτρονική αίτηση για την εθνική προκαταβολή, υπάρχει η… πληροφορία ως προς το εάν κάποιος είναι γηγενής, ομογενής ή αλλοδαπός.

Αλλά, ακόμη και εάν δοθεί ολόκληρη η εθνική σύνταξη σαν προκαταβολή (έναντι της εκκαθάρισης του συνταξιοδοτικού φακέλου), ο συνταξιούχος θα κληθεί να επιστρέψει τυχόν διαφορά (εάν δεν έχει 40 συναπτά έτη στην Ελλάδα), ή να συμψηφιστεί το επιπλέον ποσό με το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης. "H υποχρεωτική διαμονή για 40 χρόνια στην Ελλάδα για το δικαίωμα της πλήρους Εθνικής Σύνταξης για τους ομογενείς μας είναι αντικειμενικά ανέφικτη, δεδομένου ότι ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 90 και πήραν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς το 1998" αναφέρει σε ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γ.Μουλκιώτης.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση 30 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα, η εθνική σύνταξη των 384 € περικόπτεται κατά 1/40ό το χρόνο, ήτοι 25% τη δεκαετία. Δηλαδή ακόμη και για 20 έτη ασφάλισης για έναν ομογενή, σημαίνει εθνική σύνταξη από 192 (τα 20 χρόνια παραμονής στην χώρα) έως 288 ευρώ (για 30 χρόνια παρουσίας).

Επίσης, πρόβλημα υφίσταται και με την σύνταξη «ανασφάλιστου ηλικιωμένου», την παροχή που δίνει ο ΟΠΕΚΑ σε όσους δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την λήψη σύνταξης και δεν έχουν άλλα (και οικογενειακά) εισοδήματα. Και αυτό γιατί η διάταξη που ψηφίστηκε πριν δύο χρόνια (Ιούνιος 2019) και προβλέπει ότι θα χορηγείται χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις (αυτόνομη κατοίκηση-όχι φιλοξενία, παραμονή στην Ελλάδα κ.α.) δεν εφαρμόζονται. Με αποτέλεσμα, πολλοί ομογενείς να μην λαμβάνουν την παροχή (η οποία, σε κάθε περίπτωση, συμψηφίζεται με κάθε άλλη σύνταξη ή βοήθημα…)

Κατά συνέπεια, μπορεί τώρα να μην πηγαίνει η σύναξη στους ομογενείς, αλλά σε λίγο καιρό θα φτάσει ο φάκελος με το εκλογικό υλικό…

πηγή: ieidiseis.gr

Ο Αλβανός πρόεδρος Ilir Meta συγκρούεται με την α...
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον κορονοϊο στ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Δεκεμβρίου 2021
Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σ...
24 Νοεμβρίου 2021
Την ίδρυση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικήςκαι, μετά την δι...
22 Νοεμβρίου 2021
Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια απευθύνει η Διοικούσα Επ...
13 Νοεμβρίου 2021
Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφό...
03 Δεκεμβρίου 2021
Το νέο κύμα πανδημίας, που πλήττει εκ νέου τον πλανήτη και την Πατρίδα μας αποτελεί αναμφισβήτητα το...
01 Δεκεμβρίου 2021
Ένας ακούραστος εργάτης του καλού, που έδωσε προς όλους υπέροχο χριστιανικό και κοινωνικό μάθημα, έφ...
23 Νοεμβρίου 2021
Είναι πλέον φανερό ότι τα Βαλκάνια έχουν εισέλθει σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, εξαιτίας εσωτερι...
22 Νοεμβρίου 2021
1992. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πρόσκληση της Ε.Τ.Υ.Κ. (Ένωση ...