Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, υπενθυμίσθηκε και φέτος η 12η Δεκεμβρίου η μέρα, που μπήκε στην ιστορία ως «Μέρα κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας».
Είναι η 30η επέτειος που υπενθυμίζεται με, ευλάβεια και συγκίνηση στο χωριό Αλύκο και όχι μόνον. Κι αυτό έχει τους λόγους του:
Στην Αλβανία το θεριό, που ονομάζονταν δικτατορία του προλεταριάτου, κοντά πέντε δεκαετίες καταβρόχθισε με τα πύρινα γλωσσίδια του εκατοντάδες χιλιάδες, με φυλακίσεις, εξορίες, θανατώσεις κι εξοντώσεις. Όλη η χώρα μια απέραντη φυλακή. Αν και λάμβανε μηνύματα πως ήρθε το τέλος του, κρατιόνταν με νύχια και με δόντια, φτάνοντας μέχρι τις εν ψυχρώ δολοφονίες, για να κρατηθεί στη ζωή.
Να που η δολοφονία των τεσσάρων παλικαριών του Αλύκου, τους βγήκε μπούμερανγκ, διότι για πρώτη φορά εκατοντάδες, χιλιάδες, βγήκαν στους δρόμους ως ορμητικός χείμαρρος, διαταράζοντας τα θεμέλια του κόκκινου δράκου. Αυτή είναι και η αξία αυτής της ημέρας. Παιδιά της Ελληνικής Μειονότητας έπεσαν για την Δημοκρατία, διότι μέσα τους ήταν ζωντανή η ύπαρξη της Δημοκρατίας, γεννημένη στην ίδια την Πατρίδα τους, την Ελλάδα.
Κι εφέτος, τελέστη Θεία Λειτουργεία στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, από τον πατήρ Χρήστο, για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου εκτός από Προστάτης των Κερκυραίων είναι και Προστάτης των Βορειοηπειρωτών και όπου μνημονεύτηκε και ο μακαριστός Σεβαστιανός, η εκδημία του οποίου συμπίπτει με την ημέρα αυτή. Έγινε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των πεσόντων της δημοκρατίας: Ευθύμιου Μάσσιου, Θανάση Κώτση, Αηδόνη Ράφτη και Ευάγγελου Μήτρου και τρισάγιο στους τάφους τους.
Στην Πλατεία «Κύπρος» η διαχειρίστρια των κοινοτήτων που εντάσσονταν στην επαρχία του Αλύκου, Ελένη Παππά, άνοιξε την εκδήλωση, για να μιλήσει για την σημασία της ημέρας ο Δήμαρχος Χρήστος Κίτσιος. Κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, από τον κ. Μιχελή Κωνσταντίνο, το Δήμαρχο Φοινίκης Χρήστο Κίτσιο, εκ μέρους των οικογενειών, των πολιτικών κομμάτων του Νομού, εκ μέρους της Κυβέρνησης από την Υπουργό Οικονομικών Α. Ντέμαϊ, της Διεύθυνσης Μειονοτήτων από την Διευθύντρια Κωνσταντίνα Βεζιάνη, τον βουλευτή της ζώνης Ανδρέα Μάρτο, της Διεύθυνσης Παιδείας Φοινίκης και Δρόπολης από τον Διευθυντή Ζήσο Λούτση, εκ μέρους του Συλλόγου πρώην πολιτικών φυλακισθέντων και εξορισμένων, του κοινοτάρχη του Αλύκου και Αδελφότητα Δροβιανητών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πολυφωνικό γκρουπ της Κρανιάς με τραγούδι αφιερωμένο στους Μάρτυρες της Δημοκρατίας και τον ψαλμό του αλβανικού και ελληνικού εθνικού ύμνου.
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Sfeva.gr