DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνάντηση του Επικεφαλής της παράταξης «ΑΣΑ» με την Επιτροπή Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών

Συνάντηση του Επικεφαλής της παράταξης «ΑΣΑ» με την Επιτροπή Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών

Συνάντηση του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» στην Περιφέρεια Αττικής με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ, τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών με βασικό θέμα συζήτησης τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών

Μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, στα γραφεία της παράταξης στην Περιφέρεια Αττικής, η συνάντηση του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και αρμόδιου Περιφερειακού Συμβούλου για τα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής κ. Ανδρέα Κούρτη με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Γιώργο Τζομάκα, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών κ. Λεονάρδο Ταμπάκο και τα μέλη της Επιτροπής κ. Μιχάλη Γιώτη, κ. Γρηγόρη Κοντούρη και κ. Βασίλη Κουρούνη.

Βασικό θέμα της συνάντησης, ήταν η ανάλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που έχουν ανακύψει και αφορούν τα δικαιώματα ασφάλισης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που διαμένουν στην Ελλάδα καθώς και η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος. Ειδικότερα, θέμα της συζήτησης αποτέλεσε ηάρνηση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τόσο την προεκλογική, όσο και τη μετεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για την άρση της αδικίας που επέφερε ο Νόμος Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) μειώνοντας την εθνική σύνταξητων μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον Νόμο Κατρούγκαλου που προβλέπει τη μείωση της Εθνικής Σύνταξης κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους συνταξιοδότησης ενός ασφαλισμένου. Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αποσύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την διάρκεια και το ύψος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και την σύνδεσή του με τα χρόνια διαμονής στην χώρα, χαρακτήρισαν τον νόμο απαράδεκτο και εθνικά επιζήμιο, επειδή απαιτούνται 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα των ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών και αποφάσισαν την κοινή, ομαδική και δυναμική προσπάθεια για την επίλυση αυτής της μεγάλης αδικίας προκειμένου να θεμελιώνεται πλήρες το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα μέλη της κοινότητας.

Ο Επικεφαλής της παράταξης, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - ΟΜΟΝΟΙΑ και ο Πρόεδρος της επιτροπής Συνταξιούχων στο πλαίσιο της συνάντησης, αναπτύξαν μια γόνιμη συζήτηση αναφορικά με την συνολική δράση και το μέχρι τώρα έργο τους για την εθνική σύνταξη των Βορειοηπειρωτών και συζήτησαν διεξοδικά τα επόμενα βήματα που πρόκειται να πραγματοποιήσουν τους ερχόμενους μήνες για την περαιτέρω ανάδειξη, προώθηση και επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Όλες οι πλευρές αποφάσισαν ομόφωνα ότι το μέγα θέμα των συνάξεων, θα πρέπει ν΄ αντιμετωπισθεί και να επιλυθεί νομοθετικά από την Ελληνική Βουλή και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν και θα εργαστούν από κοινού, συνεχίζοντας πιο μεθοδικά και συντονισμένα την προσπάθεια ώστε να καταργηθούν οι άδικες ρυθμίσεις για το δικαίωμα ασφάλισης και να αποκατασταθεί η μεγάλη ανισότητα εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ο κ. Κούρτης, ο κ. Τζομάκας και ο κ. Ταμπάκος επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπου η συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντείνει δραματικά τα ζητήματα καθημερινής επιβίωσης των μελών της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας, είναι σημαντική προτεραιότητα για την προάσπιση όλων των εθνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων να ενισχυθεί η ενότητα, η επικοινωνία, η συμπαράσταση, η αποφασιστικότητα μεταξύ όλων των πλευρών για την πρόοδο και την ευημερία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Όλες οι πλευρές υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα, μέχρι οι Βορειοηπειρώτες να σταματήσουν να λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις, μέχρι να διασφαλίσουν για όλους τους Βορειοηπειρώτες μια ζωή με αξιοπρέπεια. «Ο αγώνας δεν έχει σταματήσει, συνεχίζεται» ήταν το μήνυμα όλων των πλευρών και με αυτό θα πορευτούν μέχρι την τελική δικαίωση για το καλό του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η συνάντηση κράτησε περίπου δυόμιση ώρες και όλοι οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες δράσεις στο άμεσο μέλλον.

" Άσε με, παιδάκι μου, να φιλήσω το χώμα, έχω πενή...
Οι Βορειοηπειρώτες μπούχτισαν από υποσχέσεις

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Δεκεμβρίου 2021
Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σ...
24 Νοεμβρίου 2021
Την ίδρυση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικήςκαι, μετά την δι...
22 Νοεμβρίου 2021
Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια απευθύνει η Διοικούσα Επ...
13 Νοεμβρίου 2021
Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφό...
03 Δεκεμβρίου 2021
Το νέο κύμα πανδημίας, που πλήττει εκ νέου τον πλανήτη και την Πατρίδα μας αποτελεί αναμφισβήτητα το...
01 Δεκεμβρίου 2021
Ένας ακούραστος εργάτης του καλού, που έδωσε προς όλους υπέροχο χριστιανικό και κοινωνικό μάθημα, έφ...
23 Νοεμβρίου 2021
Είναι πλέον φανερό ότι τα Βαλκάνια έχουν εισέλθει σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, εξαιτίας εσωτερι...
22 Νοεμβρίου 2021
1992. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πρόσκληση της Ε.Τ.Υ.Κ. (Ένωση ...