ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ράντεφ - Πέτκοφ : H ευρωπαϊκή στήριξη των Δυτ. Βαλκανίων εφόσον εκπληρώνουν τα κριτήρια της ένταξης

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ράντεφ - Πέτκοφ : H ευρωπαϊκή στήριξη των Δυτ. Βαλκανίων εφόσον εκπληρώνουν τα κριτήρια της ένταξης

O πρωθυπουργός πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη εργασίας στη Βουλγαρία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ, και τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Κίριλ Πέτκοφ. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου αλλά και ξένου ηγέτη στη Βουλγαρία μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Πέτκοφ.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα, ενδεικτικό των στενών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών. Εξετάσθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, καθώς και της συνεργασίας στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας και φύλαξης των συνόρων.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν οι προοπτικές ολοκλήρωσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB και η σιδηροδρομική και οδική διασύνδεση των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον αυτές εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, και τόνισαν τη διάθεση να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνδρομή της Βουλγαρίας για την πραγματοποίηση των Διακυβερνητικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εντεινόμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας μέσω ενεργειών οι οποίες αντίκεινται κατάφωρα στο Διεθνές Δίκαιο. Αναφέρθηκε, επίσης, στις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή λόγω αύξησης μεταναστευτικών ροών και εξέφρασε την προσδοκία η ΕΕ να λάβει περισσότερα μέτρα εν προκειμένω.

Τέλος, έγινε αναφορά στη διεξαγωγή του 5ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, εντός του 2022, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...