ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συγκινητική εκδήλωση στη Σαγιάδα για τους εκτελεσθέντες από τους «Τσάμηδες»

Συγκινητική εκδήλωση στη Σαγιάδα για τους εκτελεσθέντες από τους «Τσάμηδες»

Μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση στη μνήμη των Σαγιαδινών, που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα Κατοχής σε συνεργασία με τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες συνεργούς τους, έγινε στον ερειπωμένο παραδοσιακό οικισμό της παλιάς Σαγιάδας, όπου τα σπίτια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν από τους εισβολείς.

Μετά τον εσπερινό τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου και έγινε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σαγιάδας Άννα Αναστασιάδου (είναι και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού), καθώς και από τις τοπικές αστυνομικές, στρατιωτικές και λιμενικές αρχές.

Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, η πρόεδρος του χωριού Άννα Αναστασιάδη, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να μην λησμονηθούν τα εγκλήματα και η θυσία των πεσόντων να είναι φωτεινό ορόσημο για τις νεότερες γενιές.

Στην παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Σαγιάδας Βαγγέλης Μάστορας, ο οποίος κατασκεύασε το μνημείο και θεσμοθέτησε τις εκδηλώσεις, πρότεινε, για μια ακόμη φορά, η Σαγιάδα να ανακηρυχθεί μαρτυρικό χωριό, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη.

Μιλώντας ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος αναφέρθηκε στα εγκλήματα των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είμαστε εδώ, γιατί αισθανόμαστε μίσος, ούτε με διάθεση εκδικητική, αλλά συγχωρητική, ούτε με πνεύμα και φρόνημα φανατισμού, αλλά αγνού πατριωτισμού. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη θυσία των αθώων θυμάτων, που έχυσαν το αίμα τους για να αιματοδοτήσουν τη δική μας ελευθερία και τη δική μας ζωή".

Και κατέληξε: "Να πάρουμε τη δάδα από τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν, να γίνουμε δαδούχοι, και να μην την αφήσουμε να σβήσει, ώστε ο αγώνας τους για μια καινούργια Ελλάδα, να μην μείνει όνειρο…".

Ακολούθησε το πολυφωνικό σύνολο "΄Ηνορο", που καταχειροκροτήθηκε, μέλος του οποίου είναι ο 95χρονος Χάρης Λεοντάρης, ο οποίος εντυπωσίασε με την καθαρότητα της φωνής του, αλλά και την άριστη ψυχοσωματική του διάθεση.

Ακόμη διαβάστηκαν αποσπάσματα αποσπάσματα από συγκλονιστικές μαρτυρίες για εκείνη την εποχή.

Η εκδήλωση ήταν άρτια οργανωμένη, με κατάλληλο για την περίσταση πρόγραμμα, γι' αυτό η πρόεδρος και τα μέλη του δραστήριου και ενεργού Πολιτιστικού Συλλόγου Σαγιάδας καταχειροκροτήθηκαν από τος παρευρισκόμενους.

Κάθε σημερινός άνθρωπος, που πιστεύει σε αξίες, αρχές και ιδεώδη, που υπερασπίστηκαν οι πεσόντες στις εθνικές τραγωδίες του Γένους, αξίζει και οφείλει να τις κάνει έκφραση του βίου του και οδηγό του και τόνωση στη δραστηριότητά του, προκειμένου να αναπηδήσει μια νέα δύναμη αντίστασης στα κακώς κείμενα.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...