ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Παρουσίαση από τον κ. Δένδια της διαδικτυακής έκθεσης της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (Βίντεο)

Παρουσίαση από τον κ. Δένδια της διαδικτυακής έκθεσης της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία το 1821, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσιάζει τη διαδικτυακή έκθεση της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών στον ιστότοπο https://200years.mfa.gr/ με έγγραφα που περιγράφουν την πορεία της αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους.


«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζω, σήμερα, τη διαδικτυακή έκθεση 200 και πλέον εγγράφων από τη συλλογή του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα έγγραφά αυτά περιγράφουν, για πρώτη φορά συνολικά και ολοκληρωμένα, την πορεία αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους. Περιγράφουν επίσης τη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τα κράτη της εποχής.

Η περίοδος, η οποία καλύπτεται από την έκθεση εκτείνεται από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821, μέχρι και την πρώτη δεκαετία μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, το 1830.

Μέσα από τα ιστορικά αυτά έγγραφα, παρουσιάζεται, ανάγλυφα, η ανάπτυξη επαφών με καθένα από τα κράτη της εποχής, με τα οποία η Ελλάδα συνήψε διπλωματικές και προξενικές σχέσεις.

Η έκθεση ξεκινά από την αναγνώριση του Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων από την Αϊτή, το 1822.

Ακολουθεί η σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τις Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τα τελευταία έτη της Επανάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, σκιαγραφείται η ίδρυση δεκάδων προξενικών Αρχών σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μόλις κατά την πρώτη δεκαετία μετά την Ανεξαρτησία.

Η δημιουργία του διπλωματικού και προξενικού δικτύου της ελεύθερης, πλέον, Ελλάδας απετέλεσε σημαντική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της. Συνέβαλε, επίσης, στην εδραίωση της ύπαρξής της μεταξύ των υπολοίπων ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών.

Το νεοσύστατο Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ο βασικός δημιουργός του δικτύου αυτού. Μέσα από τη δράση του έγινε αισθητή, εκ νέου, η παρουσία της Ελλάδας.

Τούτο επετεύχθη, για πρώτη φορά μετά από αιώνες, στις πρωτεύουσες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και λιμάνια του κόσμου.

Τα έγγραφα της έκθεσης αναδεικνύουν, επίσης, το ενδιαφέρον και των άλλων κρατών να αποστείλουν, ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά τον Αγώνα, διπλωματικούς και προξενικούς αντιπροσώπους τους στην ελεύθερη Ελλάδα. Ορισμένοι, δε, εξ αυτών ήταν μάλιστα ένθερμοι Φιλέλληνες.

Οι διορισμοί αυτοί απετέλεσαν αναγνώριση όχι μόνο της Ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους. Απετέλεσαν αναγνώριση και της σημασίας που είχε για πολλούς, σε ολόκληρο τον κόσμο, το γεγονός ότι η Ελλάδα ξαναβρήκε τη θέση που της άρμοζε στην παγκόσμια κοινότητα.»




Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...