ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Οργή ΥΠΕΞ για την βεβήλωση στην Παναγία Σουμελά – Κύμα αντιδράσεων

Οργή ΥΠΕΞ για την βεβήλωση στην Παναγία Σουμελά – Κύμα αντιδράσεων

Οργή ΥΠΕΞ για το πάρτι στην Παναγία Σουμελά

Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για Προσκυνηματικούς λόγους.

Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής.

Μ. Χαρακόπουλος: «Έκθετη η Τουρκία στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου για την προσβολή στην Παναγία Σουμελά»

«Στην Τουρκία συνεχίζεται αδιαλείπτως η προσβολή χριστιανικών μνημείων, μακραίωνης ιστορικής παρουσίας, ασύγκριτης αρχιτεκτονικής αξίας και υψηλής λατρευτικής σημασίας. Τελευταίο κρούσμα σε αυτήν την αλυσίδα της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς είναι τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να μη "κλείνει τα μάτια" σε αυτές τις θλιβερές παρεκτροπές, αλλά να επιδείξει στάση ευθύνης και αποφασιστικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ανάλογα φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνονται, καταρρακώνοντας κάθε έννοια σεβασμού σε βασικές πανανθρώπινες αξίες πολιτισμού». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή το ρέιβ πάρτι που διοργανώθηκε στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στη δήλωσή του επισημαίνει επίσης ότι «όσοι το 2010 συμμετείχαμε στην πρώτη, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, λειτουργία στην Παναγιά Σουμελά της Τραπεζούντας, που τέλεσε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ελπίζαμε ότι άνοιγε μια νέα σελίδα στην Τουρκία για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των χριστιανικών μνημείων που αποτελούν και μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Δυστυχώς, οι προσδοκίες γρήγορα διαψεύστηκαν με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας των Μεγαλοκομνηνών στην Τραπεζούντα από μουσείο σε τζαμί. Ακολούθησαν κι άλλες Αγίες Σοφίες στη Νίκαια και την Ανατολική Θράκη που έγιναν τεμένη μέχρι τη Μεγάλη Εκκλησία στην Πόλη, κορυφαίο σύμβολο του χριστιανισμού, παρότι είναι αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από την εργαλειοποίηση της θρησκείας δεν γλίτωσε και η Μονή της Χώρας με τη μοναδική αγιογράφηση».

Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει: «Τελευταίο δείγμα του "σεβασμού" της τουρκικής ηγεσίας στους ιερούς χώρους των Ορθοδόξων είναι η βεβήλωση της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που αποτελεί καύχημα του ποντιακού ελληνισμού. Η διοργάνωση ρέιβ πάρτι στους χώρους του μοναστηριού, που αιώνες τώρα δεσπόζει στο όρος Μελά, εκθέτει τη σύγχρονη Τουρκία στα μάτια όχι μόνο των χριστιανών αλλά όλου του πολιτισμένου κόσμου».

Έντονη αντίδραση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην γείτονα Τουρκία που αφορούν την περιοχή του ιστορικού Πόντου. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, γίναμε μάρτυρες της προκλητικής και βέβηλης συμπεριφοράς του τουρκικού κράτους προς τα μνημεία-σύμβολα του Ελληνισμού, που στέκουν σε πείσμα των καιρών περήφανα κι αγέρωχα στην πατρώα ποντιακή γη.

Μετά την αιφνιδιαστική και παράνομη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αν και χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μία ακόμη ασεβής και παντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ατιμωτικών πράξεων της Τουρκίας. Με την άδεια των αρμοδίων κρατικών φορέων, στον προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, στήθηκε ένα άκομψο και κακόγουστο πανηγυράκι στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης διαφημιστικής προβολής του χώρου για τουριστικούς λόγους.

Η πράξη αυτή θεωρούμε ότι βεβηλώνει την ιερότητα του χώρου και προσβάλλει ευθέως τόσο το θρησκευτικό αίσθημα των Ποντίων Ελλήνων, όσο και την διεθνή αντίληψη περί σεβασμού και προστασίας των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων από κάθε απόπειρα σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα τους.

Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός και απαιτεί την λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου για την διαφύλαξη της ιερότητας του χώρου από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό από την Τουρκική πλευρά, ότι η Ιστορία ούτε παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται, και τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν περισσότερο την φαιδρότητα παρά επιτυγχάνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή του Πόντου για περίπου 3 χιλιετίες, δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί ούτε καν να ξεχαστεί ότι κι αν κάνει το απελπισμένο σύγχρονο τουρκικό κράτος. Η αμαύρωση, η απαξίωση και τέλος ο πλήρης αφανισμός της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που υποδηλώνει την ελληνική προέλευση των μνημείων, δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί παρά τις όποιες σπασμωδικές και αλλοπρόσαλλες ενέργειες της Τουρκίας.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...