ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο Καχριμάνης, το Υπουργείο Εξωτερικών και οι 13 Βορειοηπειρώτες που «κοκκίνησαν» τα Γιάννενα

Ο Καχριμάνης, το Υπουργείο Εξωτερικών και οι 13 Βορειοηπειρώτες που «κοκκίνησαν» τα Γιάννενα

Με τα Γιάννενα να βρίσκονται προ των πυλών για «κοκκίνισμα» όπως λένε οι περίφημες «διαρροές» στον αθηναϊκό Τύπο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υπέδειξε ως υπεύθυνο για την «εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων» το υπουργείο Εξωτερικών που εγκρίνει, όπως είπε, «αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία από τη γειτονική Αλβανία».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το 50% των νοσηλευόμενων με Covid-19 προέρχεται από την Αλβανία.

Τα νούμερα, ωστόσο, είναι μικρότερα βάσει των σημερινών δεδομένων. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύονται συνολικά 30 ασθενείς με Covid-19 από τους οποίους οι 12 προέρχονται από την Αλβανία – οι 4 από αυτούς μάλιστα βρίσκονται στη ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, οι ασθενείς είναι 12–ένας από την Αλβανία. Από τους συνολικά δηλαδή 42 ασθενείς, από τη γειτονική χώρα προέρχονται 13 άνθρωποι. Σίγουρα, οι 13 αυτοί άνθρωποι δεν αποτελούν το 50%. Τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων διαθέτουν συνολικά 129 κλίνες Covid-19.

Εξάλλου, και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ήρθε να δώσει την πιο κοντινή στην πραγματικότητα διάσταση της όλης υπόθεσης: «Τα δύο νοσοκομεία της πόλης δεν δέχονται ιδιαίτερη πίεση στις Μονάδες Λοιμωδών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα ένα μέρος της υφιστάμενης πίεσης είναι εισαγόμενη και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους».

Σίγουρα μια «εισαγόμενη πίεση», όπως εύστοχα σημειώνει ο κ. Ελισάφ, υπάρχει. Από την «εισαγόμενη πίεση» όμως μέχρι τη «στοχοποίηση» που υποβοηθείται και από διάφορα δημοσιεύματα, ο δρόμος είναι μακρύς.

Καταρχάς, όσοι νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της πόλης, νοσηλεύονται γιατί πρέπει –ανεξαρτήτως καταγωγής, προέλευσης ή εθνικότητας. Οποιαδήποτε υπόνοια περί μη δικαιώματος στη νοσηλεία, ξεφεύγει από τα όρια της ανθρωπιάς.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το σύστημα υγείας στην Αλβανία, και κυρίως στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας, πάσχει πολύ. Μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υπάρχει εδώ και χρόνια σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας. Προφανώς, στα της διαχείρισης της πανδημίας, αν υφίσταται κάποια συμφωνία, θα πρέπει να γίνει γνωστή από το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως πρέπει να γίνει γνωστός και ο όποιος ενδεχόμενος σχεδιασμός υφίσταται (αν υφίσταται) για τη διακρατική διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Καχριμάνης θεωρεί δεδομένο ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει άδειες για νοσηλεία στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Η σημερινή δήλωση του περιφερειάρχη αφήνει αρκετά περιθώρια ερμηνειών.

Καταρχάς είναι σαφής η πρόθεσή του να αιτιολογήσει το επερχόμενο ή ενδεχόμενο «ολικό lockdown» αποσείοντας οποιαδήποτε ευθύνη από την Περιφέρεια Ηπείρου για την επιδημιολογική κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων. Ιδίως από τη στιγμή που έχει επέλθει μεγάλη κούραση στους πολίτες, και αντιδράσεις εκφράζονται ποικιλοτρόπως. Κι έτσι, αποφάσισε να στρέψει τα βέλη του προς το υπουργείο Εξωτερικών για άδειες διακομιδών που δίνει σε κατοίκους της γειτονικής χώρας, με την ελληνική μειονότητα της οποίας παρεμπιπτόντως ο κ. Καχριμάνης έχει παραδοσιακές σχέσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, η κίνηση του κ. Καχριμάνη να βάλει στο στόχαστρό του το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Στην υπόθεση της πανδημίας, ο κ. Καχριμάνης είχε ανοίξει «μέτωπο» για αρκετούς μήνες με τον ΕΟΔΥ. Άλλο ο ΕΟΔΥ όμως άλλο το υπουργείο Εξωτερικών…

ypos-i.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...