ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Κόλαφος για την Αλβανία η έκθεση του State Department για την παραβίαση των Θρησκευτικών Ελευθεριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Κόλαφος για την Αλβανία η έκθεση του State Department για την παραβίαση των Θρησκευτικών Ελευθεριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Κόλαφος η έκθεση του State Department για την παραβίαση των Θρησκευτικών Ελευθεριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Κόλαφος είναι για την Αλβανία η έκθεση του State Departement η οποία για άλλη μια φορά καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας για το έτος 2022.

Αυτές αφορούν και στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, η οποία αν και δεν αναφέρεται στην Έκθεση συνεπάγεται ότι παραβιάζει και δικαιώματα των μελών της για την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών της πεποιθήσεων.

Η έκθεση καταγράφει τις περιπτώσεις του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Παναγίας στην Πρεμετή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Λιμπόχοβο, του Αγίου Νικολάου στην Τζάρα των Αγίων Σαράντα απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς προφάσεις και προσκόμματα νομικίστικης υφής που προβάλει το Αλβανικό Κράτος. Για τους συγκεκριμένους ναούς επισημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι δικαστικές και άλλες νομικές διαδικασίες τονίζοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν λόγοι επιμονής στην αυθαίρετη παρακράτηση.

Για ακόμη μια χρονιά οι υπηρεσίες του State Department που συντάσσουν την Έκθεση αναφέρουν ότι το φαινόμενο της καταπάτησης και λεηλασίας της Εκκλησιαστικής περιουσίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Αναφέρεται στο θέμα όπως το διαχειρίζεται η δικαιοσύνη για την οποία λέει ότι είναι διαβλητή, τονίζοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι η απόδοση των ακινήτων, οικοπέδων Εκκλησιών και Μοναστηριών που έχουν καταπατηθεί από διάφορους φορείς δεν γίνεται ποτέ.

Καταρρίπτοντας με έμμεσο τρόπο τον ισχυρισμό του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας ότι η Εκκλησία αρνείται την παραλαβή τίτλων ιδιοκτησίας σε ναούς με χαρακτήρα πολιτιστικής κληρονομιάς διότι συνεπάγεται κόστος συντήρησης, η Έκθεση αναφέρεται στην περίπτωση του Μοναστηριού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κόδρα – Τεπελένι υποσημειώνοντας ότι μετά την χρήση του επί πολλών δεκαετιών δεν υφίσταται λόγος συνέχισης της παρακράτησης.

Ενώ η Έκθεση περιγράφει την κατάσταση της αντιμετώπισης απ' το κράτος όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, σε ότι αφορά το αποκαλούμενο discrimination απ' την πολιτεία έναντι των επισήμως συμβεβλημένων εξ αυτών, η πιο βεβαρυμμένη κατάσταση αφορά στην Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησία στην Αλβανίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει η Έκθεση ότι ενώ έχουν υποβληθεί πλέον των 900 φακέλων προς εξέταση για την απόδοση τόσο των λατρευτικών χώρων όσο και της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένω και των μοναστηριών) ούτε το 10% εξ αυτών δεν έχει εξεταστεί.

Για ακόμη μια χρονιά η Έκθεση περί Θρησκευτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ υιοθετεί και προβάλει την επισήμανση ότι τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και η Καθολική επιμένουν στο γεγονός ότι πέραν των άλλων η Κυβέρνηση παραβιάζει άρθρα και σημεία της Συμφωνίας που η ίδια έχει υπογράψει και κυρώσει όπως το Σύνταγμα επιβάλει για την προτεραιότητα στην ιδιοκτησιακή τους αποκατάστασης.

Αναφέρει επίσης ότι πέραν της ακινήτου περιουσίας η Ορθόδοξος Εκκλησία εμμένει στην χωρίς θετική ανταπόκριση απ' τα αρμόδια υπουργεία για την επιστροφή άλλων κειμηλίων- ιερών εικόνων επί παραδείγματι – λειψάνων, αρχείων, βιβλίων, χειρογράφων, που είχαν κατασχεθεί στην περίοδο του αθεϊστικού διωγμού και αυθαίρετα παρακρατούνται από φορείς της πολιτείας.
Σε ότι αφορά στην οικονομική μεταχείριση των θρησκευτικών κοινοτήτων απ' το κράτος, φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ορθόδοξη Εκκλησία της οποίας το Υπουργικό Συμβούλιο κατ έτος προβλέπει τη χρηματοδότηση με 250.000 δολάρια ενώ την ίδια ώρα που από φόρους και έξοδα κοινωνικών ασφαλίσεων και υγείας εισπράττει απ' την Εκκλησία τουλάχιστον 1.000.000 Δολάρια ετησίως! Επίσης, αναφέρεται στην Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ώστε να υπάρχει μέριμνα από το Κράτος τουλάχιστον για τους κληρικούς και το απαραίτητο προσωπικό ώστε να επιδοτείται η δαπάνη της ασφάλισης τους. Κάτι, το οποίο όπως επισημαίνει η έκθεση, δεν εφαρμόστηκε ποτε.

Σε ότι αφορά στην θρησκευτική διαστρωμάτωση της Αλβανίας, η Έκθεση παρουσιάζει τους υπολογισμούς της Στατιστικής Αρχής της Αλβανίας αλλά δεδομένου ότι αυτά τα αποτελέσματα απ' την Απογραφή 2011 έχουν αμφισβητηθεί έντονα αντιπαραβάλει έκθεση του Πανεπιστημίου της Βοστώνης «2020 World Religion Database» στην οποία εκτιμώντας τον πληθυσμό της Αλβανίας στα περίπου 3.2 εκατομμύρια προσδιορίζει ότι εξ αυτών το 59% είναι Μουσουλμάνου και 38% Χριστιανοί (Ορθόδοξοι, Καθόλικοι κ.α.) ενώ 2.5% τους τοποθετείτε στο χώρο των αγνωστικιστών.

*Κεντρική φωτό: Εικόνα ντροπής από το 2013 οπότε οι Αρχές άδειασαν την Εκκλησία στην Πρεμετή. Στην καρότσα του φορτηγού διακρίνονται εκκλησιαστικά στασίδια και λατρευτικά κειμήλια.

Ορφέας Μπέτσης/ orthodoxianewsagency.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...