ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δ. Βαλκάνια

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δ. Βαλκάνια

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος 10 προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 20 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων 11 με έδρα τη Ρωσία. Άλλες αφορούν οντότητες με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, τη Λιβερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μπήκαν επίσης τρία πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια με σημαία Λιβερίας.

Οι κυρώσεις που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια προστίθενται στη λίστα παλαιότερων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε βάρος πολιτικών, άλλων προσώπων και οργανισμών προκειμένου να περιορίσουν τις προσπάθειες της Μόσχας να εμποδίσει την προσχώρηση κρατών της περιοχής σε διεθνείς θεσμούς, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Τα πρόσωπα που μπήκαν στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων προέρχονται από τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Μεταξύ αυτών είναι ο Σάβο Τσβιετίνοβιτς, στέλεχος του κόμματος του Μίλοραντ Ντόντικ, του φιλορώσου ηγέτη της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα («Σερβική Δημοκρατία», RS), της σερβικής οντότητας της κατακερματισμένης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο Τσβιετίνοβιτς εκπροσωπεί εταιρία που ανήκει σε πρώην υπαρχηγό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που «διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά» ουκρανικής κατασκευής κινητήρων ελικοπτέρων στη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη «μαύρη λίστα» μπήκε και ο Πέταρ Τζόκιτς – υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εξορύξεων του Ντόντικ –, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία με κροάτη ομόλογό του για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Κροατία με το ρωσικό διυλιστήριο στη «Σερβική Δημοκρατία» (RS) της Βοσνίας, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνεται επίσης, ο εκπρόσωπος του Ντόντικ στη Μόσχα, ο Ντούσκο Πέροβιτς, επειδή ενεργούσε ως μεσάζων στις συναντήσεις μεταξύ του ηγέτη της RS και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...