ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δ. Βαλκάνια

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δ. Βαλκάνια

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος 10 προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 20 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων 11 με έδρα τη Ρωσία. Άλλες αφορούν οντότητες με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, τη Λιβερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μπήκαν επίσης τρία πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια με σημαία Λιβερίας.

Οι κυρώσεις που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια προστίθενται στη λίστα παλαιότερων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε βάρος πολιτικών, άλλων προσώπων και οργανισμών προκειμένου να περιορίσουν τις προσπάθειες της Μόσχας να εμποδίσει την προσχώρηση κρατών της περιοχής σε διεθνείς θεσμούς, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Τα πρόσωπα που μπήκαν στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων προέρχονται από τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Μεταξύ αυτών είναι ο Σάβο Τσβιετίνοβιτς, στέλεχος του κόμματος του Μίλοραντ Ντόντικ, του φιλορώσου ηγέτη της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα («Σερβική Δημοκρατία», RS), της σερβικής οντότητας της κατακερματισμένης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο Τσβιετίνοβιτς εκπροσωπεί εταιρία που ανήκει σε πρώην υπαρχηγό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που «διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά» ουκρανικής κατασκευής κινητήρων ελικοπτέρων στη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη «μαύρη λίστα» μπήκε και ο Πέταρ Τζόκιτς – υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εξορύξεων του Ντόντικ –, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία με κροάτη ομόλογό του για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Κροατία με το ρωσικό διυλιστήριο στη «Σερβική Δημοκρατία» (RS) της Βοσνίας, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνεται επίσης, ο εκπρόσωπος του Ντόντικ στη Μόσχα, ο Ντούσκο Πέροβιτς, επειδή ενεργούσε ως μεσάζων στις συναντήσεις μεταξύ του ηγέτη της RS και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...