ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δ. Βαλκάνια

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δ. Βαλκάνια

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος 10 προσώπων με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 20 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων 11 με έδρα τη Ρωσία. Άλλες αφορούν οντότητες με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, τη Λιβερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μπήκαν επίσης τρία πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια με σημαία Λιβερίας.

Οι κυρώσεις που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια προστίθενται στη λίστα παλαιότερων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε βάρος πολιτικών, άλλων προσώπων και οργανισμών προκειμένου να περιορίσουν τις προσπάθειες της Μόσχας να εμποδίσει την προσχώρηση κρατών της περιοχής σε διεθνείς θεσμούς, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Τα πρόσωπα που μπήκαν στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων προέρχονται από τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Μεταξύ αυτών είναι ο Σάβο Τσβιετίνοβιτς, στέλεχος του κόμματος του Μίλοραντ Ντόντικ, του φιλορώσου ηγέτη της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα («Σερβική Δημοκρατία», RS), της σερβικής οντότητας της κατακερματισμένης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο Τσβιετίνοβιτς εκπροσωπεί εταιρία που ανήκει σε πρώην υπαρχηγό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που «διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά» ουκρανικής κατασκευής κινητήρων ελικοπτέρων στη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη «μαύρη λίστα» μπήκε και ο Πέταρ Τζόκιτς – υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εξορύξεων του Ντόντικ –, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία με κροάτη ομόλογό του για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Κροατία με το ρωσικό διυλιστήριο στη «Σερβική Δημοκρατία» (RS) της Βοσνίας, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνεται επίσης, ο εκπρόσωπος του Ντόντικ στη Μόσχα, ο Ντούσκο Πέροβιτς, επειδή ενεργούσε ως μεσάζων στις συναντήσεις μεταξύ του ηγέτη της RS και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

23 Νοεμβρίου 2023
Το μεράκι μιας παρέας Ελλήνων του Λονδίνου που αγαπούν τα βιβλία δημιούργησε την Greek Library of Lo...
21 Νοεμβρίου 2023
Στις Βρυξέλλες διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς την Π...
16 Νοεμβρίου 2023
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν, σήμερα, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023,...
15 Νοεμβρίου 2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Μ...
02 Δεκεμβρίου 2023
Αν και πέρασαν εφτά μήνες που είναι κλεισμένος στις αλβανικές φυλακές του Δυρραχίου, ο Διονύσιος Φρέ...
23 Νοεμβρίου 2023
Στις 22 Νοεμβρίου η ιστορική μνήμη φέρνει στον νου μας την Κορυτσά και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπε...
19 Νοεμβρίου 2023
Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας η ελληνική Βόρεια Ήπειρος παραχωρήθηκε στο νεοσύστατο κράτος της Αλβ...
11 Νοεμβρίου 2023
Στόχος των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων, ν' αλλοιώσουν και ν΄ αφομοιώσουν καθετί που σχετίζεται με...