Με αφορμή την νέα πρόκληση του αλβανικού κράτους να κατοχυρώσει την Ημέρα Μνήμης για την "Γενοκτονία των Ελλήνων κατά των Αλβανών Τσάμηδων", προκαλεί εντύπωση η απροκάλυπτη πλέον ανάμειξη των υπηρεσιών της Τουρκίας στην προώθηση μιας τέτοιας αθλιότητας. Και πρόκειται περί αθλιότητας διότι, αφενός μεν είναι ιστορικά αβάσιμη και αφετέρου η Τουρκία είναι το πλέον γενοκτόνο σύγχρονο κράτος και τολμά να δείχνει με το δάκτυλο άλλους λαούς και κράτη.
Το 1994 η Βουλή της Αλβανίας ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικύρωσε την 27η Ιουνίου ως ημέρα μνήμης για την υποτιθέμενη γενοκτονία των Αλβανών στη Θεσπρωτία απ' τους Έλληνες, κατά την περίοδο 1944-1945. Χάρη της ιστορικής αλήθειας και για τους μη γνώστες λεπτομερειών, να αναφερθεί ότι οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι στη Θεσπρωτία, παρακινούμενοι από τους προύχοντες της Κοινότητας τους,συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς κατακτητές και πολύ εντονότερα με τις ναζιστικές αρχές, στα πλαίσια των υποσχέσεων του Άξονα για ένωση με την "Μεγάλη Αλβανία".
Κατά την περίοδο της κατοχής διέπραξαν πλείστα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων που είναι ιστορικά καταγεγραμμένα, για τα οποία υπήρξαν δικαστικές καταδίκες μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, κατά το θέρος του 1944 – κι ενώ φαίνονταν καθαρά η έκβαση του Πολέμου και η ήττα των Γερμανών Ναζί – προκειμένου προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση κι ελπίζοντας σε σχετικές αμνηστεύσεις, οι "αρχηγοί" των Αλβανών της περιοχής ξεσήκωσαν σχεδόν όλο των πληθυσμό να κατευθυνθεί προς την Αλβανία. Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν όπως αυτοί τα είχαν σχεδιάσει. Περίπου δύο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν υπό τις συνθήκες που προαναφέραμε κι εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Μέσης Αλβανίας.
Η ενόχληση των Αλβανών κομμουνιστών
Δύο λεπτομέρειες πρέπει να υπογραμμιστούν. Η πρώτη αφορά στην καταδίκη και στην εκτέλεση δια απαγχονισμού στο κέντρο του Δελβίνου του συνεργάτη των SS Μασάρ Ντίνο, που προχώρησαν οι αλβανικές αρχές του Ενβέρ Χότζα, με τη σχετική μάλιστα επιγραφή στα πόδια του κάτω απ' την αγχόνη. Η δεύτερη λεπτομέρεια είναι ακόμη πιο ουσιαστική.
Σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κομουνιστικού Κόμματος Αλβανίας συζητούνταν η απάντηση στο αίτημα των Ελλήνων κομμουνιστών, ώστε να τους ενισχύσουν οι Αλβανοί σε ανθρώπινο δυναμικό, εκτός από οπλισμό και πυρομαχικά. Τα ανώτερα στελέχη του αλβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος σχεδίαζαν να στείλουν δυναμικό κυρίως από τους Τσάμηδες των καταυλισμών.
Εκτιμούσαν ότι απ' τη μια θα κατάφερναν να τους επιστρέψουν πίσω στα χωριά τους, δημιουργώντας έτσι "μειονοτικό" αντίβαρο στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου και απ' την άλλη ότι ακόμη και αν συλλαμβάνονταν απ' τις δυνάμεις του τακτικού Στρατού της Ελλάδας, έχοντας πάνω τους ελληνικές ταυτότητες, δεν θα ενοχοποιούνταν η Αλβανία.
Ωστόσο, η ηγεσία του καθεστώτος Χότζα μένει τελικώς έκπληκτη, καθώς οι Τσάμηδες πρόσφυγες δεν είχαν καμία πρόθεση επιστροφής στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι επιθυμούν, εάν τους απομακρύνουν, να πάνε στην Τουρκία. Είχαν έντονο συνειδησιακό στίγμα, τόσο για όσα είχαν συμβεί στην περιοχή (με υπαιτιότητα τους) κατά την οθωμανική κατοχή, όσο και μετά την ενσωμάτωση της Ηπείρου στο σύγχρονο ελληνικό κράτος.
Η φανερή εμπλοκή της Τουρκίας
Λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού, υπήρξε ειδική μέριμνα απ' το κομμουνιστικό καθεστώς, με τεκμηριωμένη την συνεργασία του με υπηρεσίες της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα, για την συγκρότηση μιας οργανωμένης έκφρασης των πληθυσμών των Τσάμηδων και των προερχομένων απ' τη Θεσπρωτία, απογόνων τους. Μάλιστα ο τελευταίος κομμουνιστής πρόεδρος της Αλβανίας Ραμίζ Αλία, έκανε απροκάλυπτες νύξεις, παραλληλίζοντας το ζήτημα των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, με τις ανεδαφικές διεκδικήσεις για αποζημίωση των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας.
Με το πέρασμα των χρόνων, η μέριμνα της Τουρκίας για την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού συμβάντος στην καλλιέργεια και την συντήρηση ανθελληνικού κλίματος στα ΜΜΕ, στο εκπαιδευτικό σύστημα και εν γένει την αλβανική κοινωνία, γίνεται όλο και πιο συστηματική. Και κυρίως πιο προκλητική. Από το 2002 ιδρύεται και αξιοποιείται δεόντως μέσα από ανοιχτή ποδηγέτηση και χειραγώγηση το πολιτικό κόμμα για την "Μειονότητα των Τσάμηδων". Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται έντονα η θρησκευτική διάσταση της κοινότητας, καθώς οι Τούρκοι αναφέρονται σε «Γενοκτονία των Χριστιανών Ελλήνων εις βάρος των Μουσουλμάνων Αλβανών»!
Και φέτος δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu (και όχι μόνο το αλβανικό του παράρτημα), αναφέρθηκε σε δραστηριότητες μνημόνευσης της 79ης Επετείου από την "Γενοκτονία" των Αλβανών Μουσουλμάνων της Τσαμουριάς. Η κατευθυνόμενη και χρηματοδοτούμενη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών "Ομοσπονδία Τούρκων της Βαλκανικής" και άλλα δορυφορικά της σχήματα, διοργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.
Ανάλογη δραστηριότητα υπήρξε και έξω απ' το Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη, όπου λειτουργεί μόνιμο κέντρο καθοδήγησης "στελεχών" του Τσάμικου κινήματος. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης (που συντηρούνται και χάρη στην χρηματοδότηση από τις υπηρεσίες της Τουρκίας) είχαν εκτενή ρεπορτάζ και για την πορεία εθνικιστικών οργανώσεων στα Σκόπια, όπου επιδίωξαν να παραδώσουν ψήφισμα. Στην στερεότυπη αναπαραγόμενη υποσημείωση των "δημοσιογραφικών" ρεπορτάζ γίνεται προσπάθεια ώστε να εμπεδωθούν συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά ειδικά αριθμούς θυμάτων, εκτοπισμένων κ.α. απ' την περιοχή της Θεσπρωτίας.
Η επιδίωξη των υπηρεσιών της Άγκυρας που συντηρούν την σχετική ανθελληνική δραστηριότητα σε Τίρανα, Πρίστινα και Τέτοβο είναι να συντηρούν την αβάσιμη, πλην όμως υφιστάμενη, καχυποψία μεταξύ των λαών της Αλβανίας και Ελλάδας. Όμως, κυρίως επιδιώκουν μεθοδικά τη διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας και κατά συνέπεια την αντιστροφή της τάξης της πραγματικότητας σε ότι αφορά τις πολιτικές εθνοκάθαρσης και γενοκτονιών.
Μπέτσης Ορφέας/ slpress.gr