ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στηρίζει τη διοργάνωση της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ελληνισμού και Ελληνικής Γλώσσας στο Βουκουρέστι

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στηρίζει τη διοργάνωση της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ελληνισμού και Ελληνικής Γλώσσας στο Βουκουρέστι

Με τη στήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνεται, στο Βουκουρέστι, στις 8-11 Σεπτεμβρίου 2022, η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού και Ελληνικής Γλώσσας από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ρουμανίας, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και λαμβάνει χώρα για 7η χρονιά στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας.

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και Βουλευτής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, Dragoş Gabriel Zisopol (Ζησόπουλος), ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας, Sergiu Nistor, οι Υφυπουργοί Enikő Katalin Lacziko και Irina Marin Cazal, οι βουλευτές Varujan Pambuccian και Cătălin-Zamfir Manea, ο Πρόεδρος του Ελληνορουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Χριστόδουλος Σεφέρης, οι καθηγητές Νεοελληνικών Σπουδών, Tudor Dinu και Μαρία Δημάση και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε διαδικτυακά και χαιρέτησε με ομιλία του την έναρξη της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ελληνισμού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν θεσμό που προάγει την εκμάθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει «κάθε προσπάθεια που αφορά στην εκμάθηση των Ελληνικών, στη διατήρηση και ενίσχυση της ταυτότητας των Αποδήμων μας και στην ανάδειξη της Ελληνικής ως προμετωπίδας της ήπιας ισχύος της χώρας μας στο εξωτερικό και ως βασικού πλεονεκτήματος της πολιτιστικής μας διπλωματίας. Είμαστε δίπλα σε όσες και όσους αγαπούν τόσο την Ελλάδα, ώστε να μπορούν να μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας», σημείωσε.

Ο κ. Χρυσουλάκης υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ρουμανία, γιορτάζουν φέτος 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και ειρηνικής, αμοιβαία επωφελούς συνύπαρξης. «Η φιλική σχέση της Ελλάδας με τη Ρουμανία έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορική πορεία των δυο λαών, καθώς και στον πολιτισμό που γέννησε η αρμονική τους συνύπαρξη», σημείωσε. Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε «τη Ρουμανία και το λαό της για την αγάπη τους για την Ελληνική Γλώσσα, τον Ελληνικό Πολιτισμό και τον Ελληνισμό», καθώς και «για το άνοιγμα στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα». Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας και Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου Δρ. Dragoş Gabriel Zisopol «για την αδιάλειπτη φροντίδα του και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τον Ελληνισμό και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών».

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού και Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει διαγωνισμό ελληνικής γλώσσας με διεθνή χαρακτήρα, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα τόσο στη Ρουμανία όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου και έχουν διακριθεί στα νέα ελληνικά και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού πέραν του χώρου της μητροπολιτικής Ελλάδας. Στη φετινή διοργάνωση λαμβάνουν μέρος μαθητές από 13 χώρες - Αίγυπτο, Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία. Οι μαθητές που θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις θα βραβευτούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο του Ρουμανικού Κοινοβουλίου.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...