ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Εθνική Σύνταξη Βορειοηπειρωτών: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση - Στα 24,1 εκατ. ευρώ η ετήσια δαπάνη

​Εθνική Σύνταξη Βορειοηπειρωτών: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση - Στα 24,1 εκατ. ευρώ η ετήσια δαπάνη

Η προτεινόμενη ρύθμιση μεριμνά για την απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης τους ομογενείς με αλβανική ιθαγένεια, καθώς και σε όσους προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν το 1992.Ο υπολογισμός και για τις κατηγορίες αυτές των ομογενών του ποσού της εθνικής σύνταξης με βάση τη γενική προϋπόθεση των σαράντα (40) ετών νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, ουσιαστικά κατέληγε αντικειμενικά στην αδυναμία απονομής πλήρους ποσού εθνικής σύνταξης.

Η προτεινόμενη διάταξη είναι μεταβατική με έτος έναρξης υπολογισμού το 1992. Το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους ομογενείς λόγω γήρατος βαίνει αυξανόμενο ανά έτος, μέχρι την πλήρη εξομοίωσή του κατά το έτος 2032 με τις γενικές προϋποθέσεις απόδοσης και υπολογισμού της εθνικής σύνταξης και από το εν λόγω έτος (2032) και εφεξής η διάταξη παύει να εφαρμόζεται. Η νέα εθνική σύνταξη καταβάλλεται από 1.1.2022 και εξής. Για τους ομογενείς που είναι ήδη συνταξιούχοι η εθνική σύνταξη επανυπολογίζεται, λαμβανομένης υπόψη ως βάσης υπολογισμού τα τριάντα (30) έτη διαμονής στην Ελλάδα.

Από το 2022 το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης προσαυξάνεται αναλογικά: για τους ομογενείς που καθίστανται συνταξιούχοι κατά την ημερομηνία αυτή (1.1.2022) η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 1/30 για κάθε έτος που υπολείπεται των τριάντα (30) ετών διαμονής στην Ελλάδα, και από το 2032 και εφεξής η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα, ώστε οι προϋποθέσεις χορήγησής της να εξομοιώνονται για όλους τους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος αυτός υπολογισμού συντρέχει με τις λοιπές προβλέψεις των παρ. 3-6, οι οποίες εφαρμόζονται επί του ποσού που προκύπτει από τον ανωτέρω επανυπολογισμό, καθώς και ότι στις περιπτώσεις της μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου ο επανυπολογισμός διενεργείται βάσει του χρόνου που διανύθηκε στη χώρα από τον αρχικό δικαιούχο ομογενή.

Στα 24,1 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ετήσια δαπάνη

Η Ετήσια δαπάνη από τον ορισμό, ειδικά για τους ομογενείς με αλβανική ιθαγένεια και ομογενείς που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διαφορετικού ποσοστού μείωσης της εθνικής σύνταξης, για κάθε χρόνο που υπολείπεται των προβλεπόμενων ετών νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα. Η δαπάνη αυτή εκτιμάται στο ποσό των 24,1 εκατ. ευρώ περίπου.

Φράγκος Φώτης 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...