ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ερβάν Φουερέ: «Χρειάζεται απευθείας διάλογος για την υπόθεση Μπελέρη»

Ερβάν Φουερέ: «Χρειάζεται απευθείας διάλογος για την υπόθεση Μπελέρη»
Η εμπλοκή στις σχέσεις Αθήνας - Τιράνων πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο για να μην εξελιχθεί σε βαθύτερο πρόβλημα, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο έμπειρος ειδικός σε θέματα Δυτικών ΒαλκανίωνΕισαγάγετε την επικεφαλίδα εδώ ...

Η «ανησυχητική» υπόθεση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που έχει ανακύψει εξαιτίας της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο, πριν εξελιχθεί σε βαθύτερο πρόβλημα, περιπλέκοντας την όποια πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ, δηλώνει ο Ερβάν Φουερέ από τη δεξαμενή σκέψης CEPS στις Βρυξέλλες, μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Ο έμπειρος ειδικός σε θέματα Δυτικών Βαλκανίων τονίζει παράλληλα, μιλώντας επίσης για τις άλλες διμερείς διαφωνίες στην περιοχή, ότι χρειάζεται πιο αποφασιστική διπλωματική προσπάθεια από την ΕΕ για να επιλύονται οι διαφορές αυτές πριν γίνουν εμπόδια για τη διεύρυνση.

«Είναι ανησυχητική η υπόθεση που έχει ανακύψει μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά πόσο κρίσιμες είναι οι τακτικές διμερείς συνομιλίες για να αποφεύγεται η κλιμάκωση τέτοιων περιστατικών. Δεν γνωρίζω τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Μπελέρη, αλλά πρόκειται για μια υπόθεση που χρειάζεται πλήρη διερεύνηση και διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων, διότι οι υποθέσεις αυτές έχουν την τάση να κλιμακώνονται αν δεν αντιμετωπίζονται με διάλογο σε αρχικό στάδιο. Ας ελπίσουμε ότι θα επιλυθεί ικανοποιητικά» λέει ο Φουερέ.

«Η υπόθεση θέτει πάλι το ζήτημα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου υπάρχουν πολλές διαφορετικές συμπεριφορές όσον αφορά τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες, κάτι που περιπλέκει περισσότερο το ζήτημα» λέει.

Σχετικά με τη μη πρόσκληση του αλβανού πρωθυπουργού στο δείπνο της περασμένης Δευτέρας ο Φουερέ σημειώνει: «Ηταν λάθος το ότι δεν προσκλήθηκε ο Εντι Ράμα στη συνάντηση της Αθήνας. Η μη πρόσκληση δεν βοηθά. Αν δεν προσκλήθηκε λόγω της σύλληψης Μπελέρη, δεν νομίζω ότι ήταν η σωστή προσέγγιση. Θα πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Διμερή ζητήματα δεν πρέπει να γίνονται εμπόδια σε ένα ευρωπαϊκό γεγονός, και η συνάντηση στην Αθήνα ήταν ένα ευρωπαϊκό γεγονός για τη διεύρυνση. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να επιλυθεί πριν κλιμακωθεί περαιτέρω και εξελιχθεί σε βαθύτερο πρόβλημα. Χρειάζονται πιο αποφασιστικές προσπάθειες διευθέτησης όσο το δυνατόν συντομότερα. Θα είναι λάθος αν περιπλέξει όποια πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, που περιμένει, όπως και η Βόρεια Μακεδονία, χρόνια για να ξεκινήσουν».

Βουλγαρία - Β. Μακεδονία

Διευρύνοντας τη συζήτηση για την περιοχή ο Φουερέ αναφέρεται στη διαφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. «Η Βουλγαρία έχει επιβάλει απαιτήσεις, εισάγοντας ζητήματα ιστορίας και ταυτότητας στη διαδικασία διεύρυνσης, παρότι δεν έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση ούτε με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Η ΕΕ δημιούργησε ένα αρνητικό προηγούμενο, υιοθετώντας τη θέση της Βουλγαρίας, κάτι που είναι λάθος και αποτελεί εμπόδιο στην αντικειμενική προσέγγιση της ατζέντας της διεύρυνσης. Πρέπει να υπάρχει πιο αποφασιστική διπλωματική προσπάθεια από την ΕΕ για να επιλύονται αυτές οι διαφορές πριν γίνουν εμπόδια για τη διεύρυνση.

Η Βόρεια Μακεδονία καλείται να αλλάξει το σύνταγμά της για να αναγνωρίσει την ύπαρξη βουλγαρικής κοινότητας, το οποίο δεν είναι πρόβλημα αυτό καθαυτό αλλά ο τρόπος που επιβλήθηκε. Παράλληλα, η Βουλγαρία υιοθετεί μονόπλευρη προσέγγιση διότι έχει αρνηθεί να εφαρμόσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που την καλούν να αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας».

Σερβία - Κόσοβο

Για τις εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου εκτιμά ότι «η κίνηση του πρωθυπουργού του Κοσόβου να προχωρήσει σε δράσεις και ειδικά όσον αφορά την εκλογή δημάρχων κοσοβαρικής εθνότητας ήταν εσπευσμένη, δεν βοήθησε καθόλου. Χρειάζεται πιο τολμηρή διπλωματία για να υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών με συνεχή προσπάθεια από την ΕΕ και στήριξη των ΗΠΑ και να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Η υπόθεση δείχνει την ευαισθησία των διμερών διαφορών αλλά και την ευθραυστότητα των θεσμών στην περιοχή».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...