ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εγκαίνια του Ι. Ναού της Κακαβιάς από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου

Εγκαίνια του Ι. Ναού της Κακαβιάς από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου

Τον πανηγυρίζοντα σήμερα της Αναλήψεως του Κυρίου φερώνυμου Ιερού Ναού στην κοινότητα της Κακκαβιάς, κυριολεκτικά πάνω στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας, εγκαινίασε ο οικείος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος συμπαραστατούμενος απ' τον Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.

Πρόκειται για μια επιλογή ιδιαίτερα ευλογημένη όχι απλά διότι προστίθεται στην ιεραποστολικά αναγεννημένη Εκκλησία στα μέρη της σημερινής Αλβανίας, ακόμη μια καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα, αλλά ως επί το πλείστον γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη όπου η κοινωνία αναζητά περισσότερη ελπίδα και αισιοδοξία.

Ως επί το πλείστον δε ο συγκεκριμένο Ιερός Ναός που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, προσπάθεια που ξεκίνησε μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσία του επικεφαλής της προσπάθειας ανασύστασης της Ορθοδόξου Εκκλησίας απ' τις στάχτες των πολυετών διωγμών του αθεϊστικού καθεστώτος, με την ενθρόνιση του ακριβώς 30 χρόνια πριν.

Η Κακκαβιά αποτελεί μια λέξη σύμβολο αρχικά διότι από κει δεκάδες κι εκατοντάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και πολίτες εν γένει της Αλβανίας πέρασαν στην Ελλάδα αναζητώντας ελευθερία και οικονομική ανάσα για αντιμετώπιση της εξαθλίωσης ενώ στη συνέχεια αποτελεί ουσιαστική πύλη για την μετάγγιση ποικιλόμορφης ευημερίας για το λαό της Αλβανίας απ' την Ελλάδα. Είναι σημείο κατανόησης πλέον και όχι διαχωρισμού που τα συρματοπλέγματα συμβόλιζαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Εξ άλλου και το εκκλησίασμα σήμερα που μετείχε στην κατανυκτική λατρευτική ιεροτελεστία αποτελούνταν από πιστούς και απ' τις δύο πλευρές των συνόρων. Ο Ηγούμενος μάλιστα μιας άλλη μεθοριακής μονής, αυτής του Μολυβδοσκεπάστου, ο π. Αρσένιος και οι πατέρες της συνοδείας του συνέβαλαν τα μέγιστα στο να τελεστούν τα Εγκαίνια με όλη την επισημότητα και το επιβλητικό τυπικό που ορίζει η Εκκλησία μας.

«Ιδιαίτερα ευλογημένη και ιστορική, για την Κακκαβιά και όλη την Μητρόπολη» – θεώρησε τη σημερινή ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. Ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για τους δρόμους που άνοιξε και την καθημερινή φωτισμένη καθοδήγηση της ιεραποστολής στην Αλβανία, για την αγάπη με την οποία συνεχίζει και περιβάλει την περιοχή αυτή όπου συν τις άλλοις ζει ο βασικός όγκος της γηγενούς Ελληνικής κοινότητας, παρότρυνε τους πιστούς, ειδικά τους νέους που ίσως για πρώτη φορά μετείχαν σε εγκαίνια Ιερού Ναού, να θυμούνται την ημέρα αυτή και να ευχαριστούν το Θεό για τα πλούσια δώρα του.

Ο Ιερός Ναός που βρίσκεται σε προνομιακό ύψωμα περατώθηκε κατασκευαστικά το 2004 και εκ τότε έχει αποκτήσει τα απαραίτητα στοιχεία του λειτουργικού εξοπλισμού, ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, τμηματική αγιογράφηση κ.α. ενώ λειτουργείται τακτικά.


Ορφέας Μπέτσης / orthodoxianewsagency.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...