ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Νέα Υόρκη: Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση

Νέα Υόρκη: Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της Κυριακής, 5ης Ιουνίου 2022, που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 2 Ιουνίου 2022, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα αμέσως μετά την δεξίωση του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς και παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ευαγγελία Θεοφάνη – Λιακούλη, οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες Ιωάννης Μελισσανίδης και Φανή Χαλκιά, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδος, ο αντιπεριφειάρχης Χίου και συνάμα πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας.

Η συμμετοχή του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην συγκέντρωση προκάλεσε ενθουσιασμό στους ομογενείς και εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας για την παρέλαση.

Η εν λόγω πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση ήταν η πρώτη για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, καθώς η μεθαυριανή παρέλαση είναι πρώτη από της αναλήψεως των καθηκόντων του τον Ιούνιο του 2019.

«Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Τα δύσκολα πέρασαν. Είμαστε λαός μεσογειακός, το αίμα βράζει μέσα μας, μπορεί να δυσκολευόμαστε στην πορεία και τη συνεργασία μας, μπορεί να ανάβουν τα αίματα, αλλά η κατάληξή μας είναι η χαρά, η ενότητα και η γιορτή. Συγχαίρω όλες και όλους, καθώς, παρόλες τις δυσκολίες και στεναχώριες που υπήρχαν, συνεργαστήκαμε και φτάσαμε στο αίσιο αποτέλεσμα. Όλους όσοι συνέβαλαν οικονομικά σε αυτήν την παρέλαση», επεσήμανε κατά την διάρκεια της προσφώνησής του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Κ. Ελπιδοφόρος.

Στην συνέχεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, για την έλευση του Αγήματος των Ευζώνων καθώς επίσης και για τον ανώνυμο ομογενή που προσέφερε $50.000 για την φιλοξενία του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στη Νέα Υόρκη.

Προσήλωση στον στόχο

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, συνεχάρη τους εθελοντές και όλους όσους εργάστηκαν για την διοργάνωση της παρέλασης και εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη προσήλωσης στον στόχο – τιμούμε την έναρξη της επανάστασης για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους – και την αναγκαιότητα να εκπέμψουμε σαφέστατα μηνύματα για τα δίκαια της Ελλάδας, της Κύπρου και του απανταχού ελληνισμού.

Παραθέτουμε τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό: 

Η σημερινή Πανομογενειακή Συγκέντρωση σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση της εργώδους προσπάθειάς σας για την διοργάνωση της εφετινής παρελάσεως. Μιας παρέλασης, η οποία μολονότι πραγματοποιείται ετεροχρονισμένα, χρονικά μακριά από την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και η προετοιμασία της δεν διεξήχθη υπό τις πλέον ανέφελες συνθήκες, ωστόσο το μήνυμά της, – ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης και ο ξεσηκωμός του Γένους εναντίον στον τούρκο κατακτητή -, είναι εξαιρετικά επίκαιρο.

Στιγμιότυπο από την άφιξη των Ευζώνων στην πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους απειλούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος και της Κύπρου. Ένα μήνυμα που προειδοποιεί ότι ο απανταχού Ελληνισμός είναι εδώ και είναι ενωμένος.

Διαβάζετε τα νέα καθημερινά, φίλες και φίλοι. Αντιλαμβάνεστε την ολοένα και πιο προκλητική στάση της Τουρκίας και την προσπάθειά της να επιβάλλει σε όλη την περιοχή τα παράνομα, ανιστόρητα και απολύτως καταδικαστέα αναθεωρητικά της σχέδια.

Ενημερώνεστε για την διαρκή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Αισθάνεσθε βαριά μέσα σας την καταπίεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αντιλαμβάνεστε την σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Θωρείτε δακρυσμένοι την συνεχιζόμενη βάρβαρη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας και όλων των χριστιανικών μνημείων στην Πόλη και αλλού.

Κοιτάξτε με προσοχή τον κατάπτυστο χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» που θέλει παραπάνω από το μισό Αιγαίο να ανήκει στην Τουρκία, δείτε την ανοιχτή πληγή της κατεχόμενης Κύπρου που ματώνει την καρδιά του Ελληνισμού στα Βαρώσια, στον Πενταδάκτυλο, δείτε τους βανδαλισμούς της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, «θαυμάστε» την καταστροφή των μοναδικής αξίας αγιογραφιών της…. Γι' όλα αυτά παρελαύνουμε!

Έχοντας μπροστά μας τους Εύζωνες και τους αξιωματικούς της Προεδρικής Φρουράς, σε όλες αυτές τις προκλήσεις απαντάμε με αποφασιστικότητα και καθάριο λόγο. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις δεν θα γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από τους συμμάχους της.

Διαβάσατε τις σχετικές ισχυρές δηλώσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ισραήλ και τόσων άλλων που καταδικάζουν τον ανιστόρητο τουρκικό αναθεωρητισμό.

Και σε αυτό φυσικά έχετε συμβάλλει και όλοι εσείς. Η πρόσφατη, άκρως επιτυχημένη, ιστορική από κάθε άποψη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, πιστώνεται πρώτα από όλα στον ίδιο, στην επιτυχημένη ελληνική διπλωματία και ειδικότερα στην Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οφείλεται ωστόσο και στην έντονη δραστηριοποίηση της Ομογένειάς μας, η οποία πάντα αγωνίζεται και προβάλλει τα εθνικά θέματα της Ελλάδος και της Κύπρου.

Μια τέτοια προβολή των εθνικών και ιστορικών δικαίων του Ελληνισμού, είναι και η παρέλαση της Κυριακής.

Δεν πρόκειται για μια απλή, συνηθισμένη «νεοϋρκέζικη» παρέλαση, όπως επιθυμούν να λένε κάποιοι. Είναι η ιστορική παρέλαση της ελληνικής κοινότητας, η οποία διέπρεψε και διαπρέπει σε αυτή τη θαυμάσια χώρα. Είναι η παρέλαση προς τιμήν όλων των Ελλήνων – στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και σε όλο τον κόσμο -, και του Αγώνα τους για την Ελευθερία. Γι' αυτό το λόγο η Ελληνική Πολιτεία στέλνει το τιμημένο άγημα των Ευζώνων.

Δεν εορτάζουμε απλά την μακραίωνη και ένδοξη ιστορία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της ΑΗΕΡΑ και της Αρχιεπισκοπής μας. Τιμούμε πρωτίστως και ενθυμούμεθα τον Αγώνα των προγόνων μας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821.

Έναν αγώνα με βαρύ φόρο αίματος, όπως μας υπενθυμίζει και η πολύ σημαντική συμμετοχή της Χιακής Ομοσπονδίας στους φετινούς τελετάρχες. Τιμούμε όλους τους αγώνες και τις θυσίες του Ελληνισμού: Τον αγώνα μας ενάντια στον ναζισμό, το αίμα των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Κυπρίων.

Χαίρομαι που η έντονη επιθυμία σας για την παρουσία των Ευζώνων μας, του υψίστου συμβόλου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η παρουσία των οποίων μας γεμίζει υπερηφάνεια, οδήγησε στην επιτυχή ευόδωση της προσπάθειας αυτής.

Και νιώθω, για άλλη μια φορά, υποχρεωμένος να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία αφουγκράσθηκε τον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης και απέστειλε το άγημα των Ευζώνων.

Θα ήθελα, επίσης, για άλλη μία φορά να αποδώσω τα εύσημα σε όλους εκείνους που κινητοποιήθηκαν ανιδιοτελώς γι' αυτόν τον σκοπό, στην Νέα Υόρκη και στην Αθήνα.

Συνήθως, η μεγαλύτερη συμβολή είναι εκείνη των ανθρώπων που δεν μιλούν πολύ γι' αυτήν. Η ευτυχής αυτή εξέλιξη επετεύχθη από όλους εσάς, με την συμμετοχή σας και με την επιμονή σας.

Εύχομαι την ίδια ζέση να την επιδείξετε και για το μέλλον της οργανωμένης Ομογένειας, της Ομοσπονδίας μας. Όσοι πιστεύουμε στη σημασία της, ευχόμαστε μόνο ένα πράγμα: Η παρέλαση να μην είναι η κορύφωση, αλλά η αρχή μιας νέας προσπάθειας, με ενότητα και ομόνοια, μακριά από διχαστικές λογικές. Ειδικά, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ασύδοτη τουρκική προπαγάνδα και εδώ στις ΗΠΑ. Δείτε εικόνες από την τουρκική παρέλαση πριν δύο εβδομάδες στην ΝΥ.

Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνω την θητεία μου στα τέλη Αυγούστου. Ήταν για εμένα μια μεγάλη τιμή να υπηρετήσω στη Νέα Υόρκη, τόσο μακριά από την Ελλάδα αλλά και συνάμα τόσο κοντά στον Ελληνισμό. Η πυξίδα στο έργο μου πάντα έδειχνε την αγάπη προς την πατρίδα και την ενότητα όλης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Εύχομαι – και είμαι σίγουρος -, η παρέλαση της Κυριακής να είναι μεγαλειώδης και επιτυχημένη! Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους για την προσπάθειά σας! Ζήτω η Ελλάδα!

Άλλες προσφωνήσεις

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Σάββας Αναστασιάδης, της Θεοδώρας Τζάκρη και της Ευαγγελίας Θεοφάνη – Λιακούλη, που εκπροσωπούν την Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 201 επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδος, ο αντιπεριφειάρχης Χίου και συνάμα πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς.

Μίλησαν επίσης οι συμπρόεδροι της Επιτροπής Παρελάσεως Νίκος Μπάρδης και Δημήτριος Καλαμαράς και ο Λου Κάτσος, ο οποίος εκπροσωπεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως Τζον Κατσιματίδη.

Παραλείψεις

Η εν λόγω πανομογενειακή συγκέντρωση είχε και τις δικές της αποκλίσεις από το πρωτόκολλο των τελευταίων πανομογενειακών συγκεντρώσεων μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε: την παράλειψη των εθνικών ύμνων και την μη απόδοση των δεουσών τιμών στους Χρυσούς Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά και Ιωάννη Μελισσανίδη, που όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις» είναι τελετάρχης και επίτιμος τελετάρχης αντίστοιχα της παρελάσεως.

Δεν εκλήθησαν ούτε στην έδρα και κάθισαν στην πρώτη σειρά πλάι με τον Αχιλλέα Λυγκέρα που ανέλαβε την κάλυψη των εξόδων της έλευσης τους και την φιλοξενία του στην Αμερική.

Ήταν η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι των επιτροπών λαχείου, λευκώματος, οικονομικών, δημοσίων σχέσεων, της πολιτιστικής επιτροπής, της επιτροπής του Μπόουλινγκ Γκριν, του Traffic Control, της Πλατείας Αθηνών και του επισήμου δείπνου δεν προέβησαν στον ενδεδειγμένο απολογισμό του έργου τους.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους παρισταμένους το γεγονός ότι δεν αναγνώστηκαν τα ονόματα των εθελοντών που εργάστηκαν άοκνα και κατάφεραν να αντιστρέψουν την κατάσταση και ακόμη στην εν λόγω συγκέντρωση κατάφεραν με την σιωπή τους να αναφωνήσουν ότι «οι εθελοντές ανήκουν στο Εμείς και ότι οι δάφνες ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στις χιλιάδες των ομογενών που την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022 θα παρελάσουν με υπερηφάνεια στην 5η Λεωφόρο. 




Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...