ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Δυο μέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Βόρειο Ήπειρο - Αλβανοί εθνικιστές βανδάλισαν ελληνόγλωσσες πινακίδες στο Δήμο Φοινικαίων (Φωτο)

BANDALISMOS-PINAKIDON-ETHNIKE-ELLENIKE-MEIONOTETA

Μπαράζ βανδαλισμών των ελληνόγλωσσων πινακίδων στο Μειονοτικό δήμο Φοινικαίων είχαμε κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Η επίθεση των Αλβανών εθνικιστών έγινε δυο μέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που τα χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις, προσπαθώντας να εκφοβίσουν του Έλληνες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Χρηστάκης Κίτσιος καταδίκασε το γεγονός και ζήτησε άμεσα την αντικατάσταση των πινακίδων από τις αρμόδιες αλβανικές υπηρεσίες ενώ όπως μας ανέφερε ο ίδιος μέλη του Υπουργικού συμβουλίου της Αλβανικής κυβέρνησης επικοινώνησαν μαζί του και του ζήτησαν να προβεί σε όλα τα απαραίτητα αιτήματα προς τις αρμόδιες για την επιδιόρθωση των δίγλωσσων πινακίδων.

Αναλυτικά o δήμαρχος Φοινικαίων κ. Χρηστάκης Κίτσιος αναφέρει:

Την χρονική στιγμή που και οι δύο κυβερνήσεις εντείνουν τις ειλικρινείς προσπάθειες τους για την τόνωση των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας σε ανώτερο επίπεδο, οργανωμένεςομάδες που δεν επιθυμούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, βανδάλισαν τις δίγλωσσες πινακίδες του Δήμου Φοινικαίων, σβήνοντας τα ελληνικά τοπωνύμια.Προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο, τεχνητές εντάσεις, παραμονή της επίσκεψης του Προέδρου τηςΔημοκρατίας της Αλβανίας,κ. Bajram Begaj και της εν συνεχεία επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού,κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Εμείς ως εκπρόσωποι αυτής της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την αναίσχυντη πράξη, πρώτον διότι έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου αριθ. 96/2017 και δεύτερον επειδή διαταράσσει την ειρηνική συνύπαρξη των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και του αλβανικού λαού.

Καλούμε τις διωκτικές αρχές να δράσουν άμεσα, τόσο για τη σύλληψη των δραστών αυτής της απεχθής πράξης όσο και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.

Επίσης ζητάμε από την Αλβανική Οδική Αρχή, την άμεση αντικατάσταση των πινακίδων ως ελάχιστη νομική υποχρέωση αυτή τη στιγμή.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

22 Μάι 2023
Μεγαλύτερη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλότερα ποσοστά σε ΚΚΕ και ΜέΡα25 και χαμηλότερα για ...
20 Μάι 2023
Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ω...
19 Μάι 2023
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Αρχιεπισκοπικό Να...
11 Μάι 2023
Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκή...
03 Ιουνίου 2023
Την 30ετή ιστορία της Οργάνωσης της Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» φρόντισε να καταγράψει ένα από τ...
03 Ιουνίου 2023
To τρίγωνο των Βαλκανίων και η «φωλιά του δράκου»Τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο ήρθαν να μας υ...
29 Μάι 2023
Μετά τη συνάντησή της, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνα υπουργό Νίκο Δένδια, στο περιθώριο τ...
26 Μάι 2023
Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανία...