ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Συνέχεια παραβιάσεων στη διαδικασία απογράφης με άμεσο στόχο τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Συνέχεια παραβιάσεων στη διαδικασία απογράφης με άμεσο στόχο τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Ενώ προβήκαμε ως πολιτικός φορέας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας σε δύο προηγούμενες δημόσιες καταγγελίες για τις αποκλείσεις απ' τις διατάξεις του Νόμου για την Γενική Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών – Cens 2023, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη.

Επί το πλείστον σε αίτημα που κατά τον ενδεικνυόμενο τρόπο υποβάλαμε για συνάντηση με της αρμόδια Διευθύντρια της Στατιστικής Αρχής –INSTAT, υπάρχει άρνηση και υπεκφυγές με επίκληση το φόρτο του προγράμματος.

Παράλληλα με την αρνητική συμπεριφορά των υπαλλήλων που αποφεύγουν μεθοδευμένα να υποβάλουν στους πολίτες τα ευαίσθητα, προαιρετικά ερωτήματα για την εθνική καταγωγή, την μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα, και να συλλέξουν τις απαντήσεις που αναφέρονται στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, συνεχίζεται η εκβίαση της κοινής γνώμης. Τούτο γίνεται αφενός με προκλητικές πιέσεις των υπαλλήλων –απογραφέων, την παρουσία στο πεδίο αναρμοδίων στελεχών κρατικών υπηρεσιών και κυρίως μέσα από προκλητικές εκπομπές με τη συμμετοχή ανώτατων κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών εκπροσώπων ακραίων ανθελληνικών σχημάτων.

Ειδικά σε περιοχές της Κορυτσάς, αλλά και Πρεμετής, Ερσέκας, Λητζουριάς, Μουζακιάς, Πόγραδετς κ.α. παρατηρείται κυρίως η άσκηση αθέμιτης μεροληπτικής επιρροής στους ερωτηθέντες πολίτες υπέρ άλλης κατηγορίας μειονοτικής ομάδας, η οποία επί το πλείστον έχει αυθαίρετα κατοχυρωθεί. Σε κοινότητες και συνοικισμούς αστικών κέντρων με ουσιαστική παρουσία μελών της ΕΕΜ που επιδιώκουν να καταγραφούν ως τέτοιοι, έχοντας γλώσσα την Ελληνική και θρήσκευμα την Ορθοδοξία παρατηρείται ανερμήνευτη ατόνηση της διαδικασίας με διακοπή της παρουσίας των υπαλλήλων απογραφέων.

Καταγγέλλοντας τα φαινόμενα εκφράζουμε παράλληλα το εμπεδωμένο αίσθημα ότι για άλλη μια φορά η πολιτεία στοχεύει τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, παραβιάζοντας κείμενη νομοθεσία αλλά κυρίως τις καλές πρακτικές στις οποίες δεσμεύεται στα πλαίσια των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ.

Εκ του Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Άγιοι Σαράντα, 13 Οκτωβρίου 2023


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...