Το μήνυμα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έστειλαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση για την περιοχή στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το σημερινό μόμεντουμ και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση.
«Δεν βλέπω κανένα άλλο μέλλον για την περιοχή απ' αυτό της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Διάλογο Σερβίας- Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ, υπογραμμίζοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο τραγικός κι αν είναι, είχε θετικό αντίκτυπο στην περιοχή, αφού όχι μόνο δεν «ξύπνησε» τις εθνικιστικές φωνές αλλά, αντίθετα, τις έκανε να σιγήσουν.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα», τόνισε ο κ. Λάιτσακ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αξιοποιηθεί το σημερινό μομέντουμ, παράγοντας κάτι απτό για την περιοχή. «Έχουμε όλα τα συστατικά, υπάρχει και το momentum, οπότε ας τα χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας αν η κόπωση που επιφέρει η μακρά παραμονή πολλών χωρών της περιοχής στο κατώφλι της ΕΕ μπορεί και να οδηγήσει στο να «χάσει» η Ευρώπη τις χώρες αυτές και να περάσουν στη σφαίρα επιρροής άλλων χωρών, είπε πως «δεν θέλουμε εμείς οι ίδιοι να χάσουμε τα Βαλκάνια» και γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δοθεί μια σαφής προοπτική για την περιοχή, από την οποία, όπως σημείωσε, η Ευρώπη θέλει να δει περισσότερες λύσεις απ' ό,τι προβλήματα.
«Βλέπουμε το μέλλον μας ως πλήρη μέλη της ΕΕ», τόνισε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Φατμίρ Μπιτίκι, επισημαίνοντας πως τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν πλήρως στην ΕΕ και μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.
Ο κ. Μπιτίκι αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοποίηση των «μαθημάτων» από άλλες περιοχές για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας, ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα πρέπει να τη βλέπει κανείς μόνο ως «εργαλείο» αλλά ως ένα μοντέλο για να πετύχει κανείς μια συμφωνία και να φέρει ευημερία στα ενδιαφερόμενα μέρη.
«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι δεμένες με την Ευρώπη, είναι ευρωπαϊκές και ο δεσμός αυτός δεν μπορεί να σπάσει», τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει το να κινηθούν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες.
Υπογράμμισε δε ότι από την εμπειρία της συμμετοχής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο ίδιος μπορεί να πει ότι είναι «καλοί και σταθεροί εταίροι», κι αυτό ακριβώς είναι κάτι που μπορεί να περιμένει η Ένωση από την περιοχή, ενώ εξήρε και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την εξέλιξη της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
«Ο πόλεμος μάς θύμισε ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», είπε ο πρέσβης, διακεκριμένος συνεργάτης (Distinguished Fellow) του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, με έδρα την Ουάσιγκτον, πρέσβης Κουρτ Βόλκερ, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ισχύσει η αρχή της συμπερίληψης και αυτή η διαδικασία να αφορά όλες τις χώρες της περιοχής.
«Τα Βαλκάνια θα πρέπει να είναι σε συμμαχία με την Ευρώπη» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στις ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να φέρει την ενεργειακή απεξάρτηση της από τη Ρωσία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας Μάρκο Τσάντετς (Marko Čadež), σημείωσε, από την πλευρά του, ότι το «πρότζεκτ» της Ευρώπης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, επισήμανε την ανάγκη να δοθεί μια ξεκάθαρη προοπτική στην περιοχή, ενώ εκτίμησε πως αν υπάρξει ελεύθερη κίνηση ανθρώπων κι αγαθών ως ένα πρώτο βήμα, οι πολιτικές αποφάσεις θα είναι πολύ πιο εύκολες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ