DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αναμνήσεις από το νησί της Αφροδίτης

Αναμνήσεις από το νησί της Αφροδίτης

Παλιές και νέες αναμνήσεις από το νησί της Αφροδίτης  -  συνέχεια 

Η φωτογραφία που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ, ξύπνησε αναμνήσεις. Τόσο από τα διακόσια Βορειοηπειρωτόπουλα που φιλοξενήθηκαν στο νησί της Αφροδίτης, όσο και από τις οικογένειες που τα φιλοξένησαν. Και οι αναμνήσεις μαρτυρούν πως κρατήθηκαν οι δεσμοί. Πως οι δεσμοί αυτοί μετατράπηκαν σε οικογενειακούς και αδελφικούς. Πως ήταν αντίστοιχες οι επισκέψεις από τις δύο πλευρές.

Δεκάδες Βορειοηπειρωτόπουλα σπούδασαν και σπουδάζουν στα Κολέγια και στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και πολλά απ' αυτά εντάχτηκαν στην Κυπριακή κοινωνία. Δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες. Ανάμεσά τους και μεικτές. Πήραν ακόμα και την κυπριακή προφορά. Είναι ευχαριστημένοι από την αγκάλη του Κυπριακού λαού και από την μέριμνα της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Οι Βορειοηπειρώτες πρόκοψαν

Με την εργατικότητά τους, με τις γνώσεις και την αφοσίωσή τους οι Βορειοηπειρώτες εντάχτηκαν στην κυπριακή κοινωνία, διέπρεψαν, προχώρησαν, πρόκοψαν.

Ο Λευτέρης Δημητρίου, από το Φανάρι Αγίων Σαράντα, ανέλαβε θέση στη Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Απασχόλησης. Μπόρεσε να συσπειρώσει τους Βορειοηπειρώτες, να εκλεγεί πρόεδρός τους και να συνεισφέρει από τη θέση αυτή. Τον πήχη του τον έβαλε ακόμα πιο ψηλά. Έγινε Προέδρος της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ο Πέτρος Τσερκέζης, ο εξαίρετος αυτός συγγραφέας από τη Δρόπολη, με τα πεζογραφήματά του, έκανε γνωστό σε όλη την Κύπρο όχι μόνον το όνομά του, αλλά κι αυτό του Βορειοηπειρώτη.

Ο Κλεάνθης Γιώργος από το Αργυρόκαστρο, με την εργατικότητα και την άριστη συμπεριφορά του, κατάφερε να είναι ο κυριότερος διαχειριστής σε ένα οπτικό κατάστημα της εταιρείας Grand Optical. Κατάφερε να γίνει μέλος του Οπτικού Συμβουλίου της Κύπρου και του Συνδέσμου Οπτικών Κύπρου. Το όνειρο του ήταν ν' άνοιγε το δικό του μαγαζί, να είναι ο ίδιος το αφεντικό. Και το κατάφερε. Σήμερα έχει δικό eyespot μαγαζί. Αν και τριάντα χρόνια στην Κύπρο δεν ξεχνά την γενέτειρα, το χώρο. Έστειλε το πρώτο δέμα με οπτικά γυαλιά για τους εναπομείναντες της τρίτης ηλικίας και ετοιμάζει το δεύτερο.

Ο Γιώργος Γκίνος, από το Δέλβινο και ο Άρης Παπαχρήστος από τους Αγίους Σαράντα, αφού έμαθαν τα μυστικά της δουλειάς και το χειρισμό των ηλεκτρικών συσκευών, δεν έμειναν όμηροι της εταιρείας, αλλά άνοιξαν την δική τους, την promocyprus, που ασχολείται με διακοσμητικά δώρα επιχειρήσεων.

Η Ελένη Αγγελή και η Αλεξάνδρα Γιάννη, άνοιξαν τα δικά τους φαρμακεία. Ο Παναγιώτης Νικόλας από το Αργυρόκαστρο την οπτική του πτέρυγα. Ο Αλέξανδρος Ζιούλης από το Κώσταρι στην Μητρόπολη Λευκωσίας. Ο Ηλίας Μέλλιος την σιδηρουργική κατασκευαστική. Το ίδιο θα λέγαμε για τον Κώστα Στέργιο από τη Γράβα, τον Αριστοτέλη Νάσιο από τα Καλύβια, τα παιδιά από τη Φοινίκη, απ' όλα τα μέρη του δικού μας χώρου ... Και είναι πάρα πολλοί. Γύρω στους πεντακόσιους ο αριθμός.


Ο Πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών

Ο Ανδρέας Μπίτης από την Κρανιά, με την συναίνεση του Δημητρίου, ανέλαβε τα ηνία του Συλλόγου των Βορειοηπειρωτών Κύπρου. Αφού τελείωσε το Κολέγιο Frederik, έγινε πολιτικός μηχανικός και εδώ και δεκαπέντε χρόνια εργάζεται σε διάφορες κατασκευές. Τελευταία σε μια γνωστή εταιρεία οικοδομών ουρανοξυστών στη Λεμεσό.

O πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών με την οικογένειά του

Αν και είναι απασχολημένος με τη δουλειά και την οικογένειά του, η εσωτερική του κάψα και η αγάπη να προσφέρει κάτι, να μονιάσει και να οργανώσει τους Βορειοηπειρώτες, του δίνει δύναμη να βρει το χρόνο, να καθορίσει στόχους. «Κάναμε μερικές δραστηριότητες όπως κοπή πίτας, παρουσίαση βιβλίου, αλλά δεν ήμαστε ικανοποιημένοι. Μένουν πολλά να κάνουμε. Το κυριότερο να μονιάσουμε όλους τους Βορειοηπειρώτες της Κύπρου που δεν είναι λίγοι. Θ' ανοίξουμε το «Σπίτι του Βορειοηπειρώτη», εδώ στη Λευκωσία. Θα συμβάλλουμε στην αναδάσωση καμένων περιοχών και θα προσφέρουμε στην αιμοδοσία, για να σώσουμε ζωές. Θα καλέσομε συγκροτήματα από τον χώρο μας, για να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας και θα έχουμε κανονική επικοινωνία με την γενέτειρά μας».

Σίγουρα, με την ικανότητα, την αφοσίωση, πάνω απ' όλα με την αγάπη για τον δικό τους χώρο, τον Βορειοηπειρωτικό, οι Βορειοηπειρώτες όπως ξέρουν να προκόψουν, ξέρουν και να μονιάσουν και να αγωνιστούν επί κοινού για τα δίκαια και τα αιτήματα των δικών τους κοινοτήτων, του δικού τους χώρου.


Βαγγέλης Παπαχρήστος / sfeva.gr

Φώτο πάνω: από τις εταιρείες των Βορειοηπειρωτών στην Κύπρο


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

23 Νοεμβρίου 2023
Το μεράκι μιας παρέας Ελλήνων του Λονδίνου που αγαπούν τα βιβλία δημιούργησε την Greek Library of Lo...
21 Νοεμβρίου 2023
Στις Βρυξέλλες διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς την Π...
16 Νοεμβρίου 2023
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν, σήμερα, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023,...
15 Νοεμβρίου 2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Μ...