ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Γερμανικός Τύπος: Μισθοί Αλβανίας στην Τουρκία

Γερμανικός Τύπος: Μισθοί Αλβανίας στην Τουρκία

Στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία εστιάζει ο γερμανικός τύπος με αφορμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Δημοσιεύματα για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

«Ο πληθωρισμός κατατρώει τον κατώτατο μισθό» επιγράφεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει ξεπεράσει το 20%. «Αιτία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι κυρίως η ραγδαία και συνεχής διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές σε σημαντικά εισαγόμενα αγαθά όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες και τα φάρμακα» σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. «Οι επιπτώσεις είναι πολυσχιδείς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη ραγδαία μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK-AR) o νομοθετημένος κατώτατος μισθός που ανέρχεται σε 3.577 λίρες (230 ευρώ) γίνεται πλέον κανόνας. Περίπου 3,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία, ήτοι το 18% των μισθωτών, παίρνουν ακόμη λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό που δεν υπερβαίνει τα 181 ευρώ καθαρά. Μόνο στην Αλβανία ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη πιο χαμηλός από την Τουρκία, εκτιμούν τα συνδικάτα».

«Σε υψηλά τριετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία» είναι ο τίτλος στην Zeit Online. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν έχει έρθει το τέλος της ανοδικής πορείας. Τον επόμενο χρόνο ο επίσημος πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 30%. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, που καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων και άλλων αγαθών. Μία ένδειξη για την εξέλιξη αυτή είναι ο γενικός δείκτης των τιμών εισαγωγών, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση κατά 55%». Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σημειώνει: «Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, την λίρα, που παραπαίει. Πολύ γρήγορα όμως τα οφέλη της παρέμβασης αυτής εξανεμίστηκαν. Η κατάρρευση της λίρας οφείλεται κυρίως στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα, αν και θεωρητικά ο υψηλός πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με (σ.σ επίσημα) στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο έχει αυξηθεί στο 21,3%, σε ετήσια βάση».


Γιάννης Παπαδημητρίου - DW


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...