ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνάντηση Δένδια με Αμερικανό βοηθό ΥΦΥΠΕΞ Μ. Πάλμερ

E58swepWEAE5kYC

Mε τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, συναντήθηκε στο περιθώριο του Ντουμπρόβνικ Φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

"Συζητήσαμε για τον στενό συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο" επισημαίνει σε ανάρτηση στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Δένδιας: Η περιοχή των Δ. Βαλκανίων ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια
Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι πολιτικές Διεύρυνσης και Γειτονίας αποτελούν ξεχωριστά δομικά στοιχεία της γεωπολιτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο διεθνές Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ.

Μιλώντας στο πάνελ της δεύτερης συνεδρίασης του Φόρουμ, με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η περιοχή αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την επιρροή και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, σημείωσε πως βασικός στόχος της ΕΕ είναι να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις πλήρους ένταξης, στηρίζοντας τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την εναρμόνιση με τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Με τη σειρά του, προσέθεσε, αυτό θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σύγκλιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε την ανάγκη μιας πιο αποτελεσματικής στρατηγικής επικοινωνίας. "Και είναι ζωτικής σημασίας η ενημέρωση στην περιοχή για τις ευκαιρίες που συνεπάγονται η στενότερη ολοκλήρωση και οι μεταρρυθμίσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση κακόβουλων επιρροών τρίτων χωρών" σημείωσε. Και αυτό απαιτεί, προσέθεσε, προσπάθειες από τις ίδιες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη διαδικασία ένταξης, αναφέροντας ότι θα υποστηρίξει τη μετατροπή των Δυτικών Βαλκανίων σε λειτουργικές οικονομίες της αγοράς, ικανές να ενσωματωθούν πλήρως, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επιχειρηματικές ευκαιρίες, να προωθήσουν το κράτος δικαίου, να σταματήσουν τη φυγή νέων και ικανών ανθρώπων στο εξωτερικό (brain drain).

Ωστόσο, αναγνώρισε πως αυτό που ονομάζεται "κόπωση διεύρυνσης" εξαπλώνεται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση με την πανδημία δεν βοήθησε καθόλου. Και επίσης, συμπλήρωσε, όπως σε όλες τις διαδικασίες ένταξης, θα έπρεπε να αναμένεται κάποιος βαθμός απογοήτευσης των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία. "Πέτυχαν επιτέλους το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προσβλέπουμε να διοργανώσουμε την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, το συντομότερο δυνατό, φυσικά σύμφωνα με τις καθορισμένες αιρεσιμότητες" ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.


Σε ό,τι αφορά το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, επισήμανε ότι σημειώνεται θετικά η προθυμία τους να συμμορφωθούν με τη νέα μεθοδολογία διεύρυνσης.

Περαιτέρω, αναφερόμενος στο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως είναι ένα σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής, που βασίζεται στους πυλώνες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και μέσω της προώθησης της περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου, η περιαγωγή μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι δωρεάν. Είναι ένα σημαντικό βήμα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να βοηθά τους εταίρους της στα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, προσέθεσε, αυτή η υποστήριξη θα ήταν ελλιπής, εάν δεν είχαν σχεδιαστεί βιώσιμα, ολοκληρωμένα μέτρα για την περιοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και παίζει έναν κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των γειτόνων και φίλων της στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως παραμένει περισσότερο από ποτέ μια γεωστρατηγική επένδυση για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη σλοβενική Προεδρία για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Καταληκτικά, ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε έκκληση να σταλεί από το Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ ένα γερό και ομόφωνο μήνυμα ότι ο κοινός μας στόχος είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή ενωμένη Ευρώπη, μέσω της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνάντηση Ν. Δένδια με την ΥΠΕΞ της Αλβανίας στο Ντουμπρόβνικ
Σύντομη συνάντηση με την ομόλογό του της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα (Olta Xhaçka) είχε στο περιθώριο του σημερινού Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. "Συζητήσαμε για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων της Ελλάδας και της Αλβανίας και τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας" έγραψε στο Twitter για τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...