Ο Καχριμάνης, το Υπουργείο Εξωτερικών και οι 13 Βορειοηπειρώτες που «κοκκίνησαν» τα Γιάννενα

Ο Καχριμάνης, το Υπουργείο Εξωτερικών και οι 13 Βορειοηπειρώτες που «κοκκίνησαν» τα Γιάννενα

Με τα Γιάννενα να βρίσκονται προ των πυλών για «κοκκίνισμα» όπως λένε οι περίφημες «διαρροές» στον αθηναϊκό Τύπο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υπέδειξε ως υπεύθυνο για την «εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων» το υπουργείο Εξωτερικών που εγκρίνει, όπως είπε, «αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία από τη γειτονική Αλβανία».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το 50% των νοσηλευόμενων με Covid-19 προέρχεται από την Αλβανία.

Τα νούμερα, ωστόσο, είναι μικρότερα βάσει των σημερινών δεδομένων. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύονται συνολικά 30 ασθενείς με Covid-19 από τους οποίους οι 12 προέρχονται από την Αλβανία – οι 4 από αυτούς μάλιστα βρίσκονται στη ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, οι ασθενείς είναι 12–ένας από την Αλβανία. Από τους συνολικά δηλαδή 42 ασθενείς, από τη γειτονική χώρα προέρχονται 13 άνθρωποι. Σίγουρα, οι 13 αυτοί άνθρωποι δεν αποτελούν το 50%. Τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων διαθέτουν συνολικά 129 κλίνες Covid-19.

Εξάλλου, και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ήρθε να δώσει την πιο κοντινή στην πραγματικότητα διάσταση της όλης υπόθεσης: «Τα δύο νοσοκομεία της πόλης δεν δέχονται ιδιαίτερη πίεση στις Μονάδες Λοιμωδών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα ένα μέρος της υφιστάμενης πίεσης είναι εισαγόμενη και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους».

Σίγουρα μια «εισαγόμενη πίεση», όπως εύστοχα σημειώνει ο κ. Ελισάφ, υπάρχει. Από την «εισαγόμενη πίεση» όμως μέχρι τη «στοχοποίηση» που υποβοηθείται και από διάφορα δημοσιεύματα, ο δρόμος είναι μακρύς.

Καταρχάς, όσοι νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της πόλης, νοσηλεύονται γιατί πρέπει –ανεξαρτήτως καταγωγής, προέλευσης ή εθνικότητας. Οποιαδήποτε υπόνοια περί μη δικαιώματος στη νοσηλεία, ξεφεύγει από τα όρια της ανθρωπιάς.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το σύστημα υγείας στην Αλβανία, και κυρίως στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας, πάσχει πολύ. Μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υπάρχει εδώ και χρόνια σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας. Προφανώς, στα της διαχείρισης της πανδημίας, αν υφίσταται κάποια συμφωνία, θα πρέπει να γίνει γνωστή από το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως πρέπει να γίνει γνωστός και ο όποιος ενδεχόμενος σχεδιασμός υφίσταται (αν υφίσταται) για τη διακρατική διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Καχριμάνης θεωρεί δεδομένο ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει άδειες για νοσηλεία στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Η σημερινή δήλωση του περιφερειάρχη αφήνει αρκετά περιθώρια ερμηνειών.

Καταρχάς είναι σαφής η πρόθεσή του να αιτιολογήσει το επερχόμενο ή ενδεχόμενο «ολικό lockdown» αποσείοντας οποιαδήποτε ευθύνη από την Περιφέρεια Ηπείρου για την επιδημιολογική κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων. Ιδίως από τη στιγμή που έχει επέλθει μεγάλη κούραση στους πολίτες, και αντιδράσεις εκφράζονται ποικιλοτρόπως. Κι έτσι, αποφάσισε να στρέψει τα βέλη του προς το υπουργείο Εξωτερικών για άδειες διακομιδών που δίνει σε κατοίκους της γειτονικής χώρας, με την ελληνική μειονότητα της οποίας παρεμπιπτόντως ο κ. Καχριμάνης έχει παραδοσιακές σχέσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, η κίνηση του κ. Καχριμάνη να βάλει στο στόχαστρό του το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Στην υπόθεση της πανδημίας, ο κ. Καχριμάνης είχε ανοίξει «μέτωπο» για αρκετούς μήνες με τον ΕΟΔΥ. Άλλο ο ΕΟΔΥ όμως άλλο το υπουργείο Εξωτερικών…

ypos-i.gr

Υπάρχουν και αυτοί που υπερθεματίζουν ως "βασιλικό...
Καχριμάνης: Οι Βορειοηπειρώτες ευθύνονται για την ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

14 Σεπτεμβρίου 2021
Με μία κοινή επιστολή τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο καλούν τον γγ του Ο...
11 Σεπτεμβρίου 2021
«Δεν υπάρχουν θρησκείες που διδάσκουν τη βία και το θάνατο, αλλά θρησκείες που διδάσκουν την αγάπη, ...
09 Σεπτεμβρίου 2021
Μνημόνιο Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονί...
29 Αυγούστου 2021
Περισσότερα από 750.000 δολάρια έχουν ήδη συγκεντρωθεί από το Ταμείο Αρωγής της πατρίδας μας, που συ...
13 Σεπτεμβρίου 2021
Κυριάκος ο Αγκωνίτης και Marin Barleti , οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της ...
12 Σεπτεμβρίου 2021
Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Εκκλησία τιμά ως Αγίους και Νεομάρτυρες τον Χρυσόστ...
09 Σεπτεμβρίου 2021
Τα διαχρονικά «έργα ανάπτυξης» στην Βόρειο Ήπειρο….που δεν έγιναν ποτέ! Γράφει ο Φώτης Φράγκος Με έκ...
04 Σεπτεμβρίου 2021
Ο ασκός του Αιόλου για δρομολόγηση γεγονότων με θέατρο εξελίξεων την Βόρεια Ήπειρο έχει ήδη ανοίξει ...