Μόνο δύο πρόσωπα ελληνικής καταγωγής στη Αλβανική Βουλή

Μόνο δύο πρόσωπα ελληνικής καταγωγής στη Αλβανική Βουλή

Είναι τα ισχνότερα αποτελέσματα για τον Ελληνισμό στη χώρα στην περίοδο της Μεταπολίτευσης σπό το '91

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η καταμέτρηση των ψήφων για τους σταυρούς προτίμησης των υποψηφίων βουλευτών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων που είχαν κερδίσει έδρες για τη νέα αλβανική Βουλή, ανέδειξε δύο Έλληνες μειονοτικούς βουλευτές.


Πρόκειται για τον γιατρό Νίκο Κούρη, ως υποψηφιότητα που το Κόμμα των Ελλήνων (ΜΕΓΑ), είχε εντάξει στην πέμπτη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας. Ο κ. Κουρής πέτυχε 4409 ψήφους και κατατάσσεται πέμπτος μεταξύ των 8 νικητών του Σ.Κόμματος στην περιφέρεια αυτή.


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο επόμενος εκλεγμένος βουλευτής είναι ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πέντε θητείες μέχρι τώρα βουλευτής στην αλβανική Βουλή. Ο κ. Ντούλες είχε ενταχθεί επίσης σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην αντιπολίτευση στην περιφέρεια Τιράνων.

Ο κ. Ντούλες, από τις 182 χιλιάδες ψήφους που πήρε το Δ. Κόμμα στην περιφέρεια αυτή, πέτυχε τον χαμηλότερο δυνατό αριθμό ψήφων. Η εκλογή του οφείλεται στην μπάρα της εκλόγιμης θέσης του ψηφοδελτίου του Δ. Κόμματος, εφόσον το κόμμα αυτό πέτυχε 15 έδρες από 36 συνολικά στην περιφέρεια Τιράνων και ο Ντούλες κατείχε την 11η. Το εκλογικό αποτέλεσμα του κ. Ντούλε, ο οποίος θεωρείται ο επίσημος εκπρόσωπος του Ελληνισμού στην Αλβανία, δυσχεραίνει πολύ το πολιτικό του κύρος, όταν άλλοι υποψήφιοι κάτω από τη μπάρα των 15 εδρών του Δ. Κόμματος, πήραν μερικές φορές περισσότερους σταυρούς.

Ο αποκλεισμός από την εκλογή της τρίτης πιθανούς υποψηφιότητας, του κ. Τάβου, 6 θητείες στην αλβανική Βουλή, οφείλεται κυρίως στην κόντρα μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων στην περιφέρεια Αργυροκάστρου για να στηρίξουν εκλογικά τους αλβανικής καταγωγής υποψηφίους στα ψηφοδέλτια των επίσης αλβανικών κομμάτων.

Αυτά θεωρούνται και τα χαμηλότερα εκλογικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό στην Αλβανία στην περίοδο της Μεταπολίτευσης στη χώρα από το 1991!

Στην πρώτη πλουραλιστική βουλή του 1991 η Εθνικής Ελληνική Μειονότητα πέτυχε 5 βουλευτές με τον συνδυασμό της πολιτικής οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και αριθμούσε άλλους 13 ελληνικής καταγωγής βουλευτές σε συνδυασμούς αλβανικών κομμάτων.

Στη συνέχεια και για μερικές κατά σειρά θητείες, μέχρι τις εκλογές του 2013 την εθνική Ελληνική Μειονότητα εκπροσωπούσαν άμεσα στην αλβανική Βουλή από 1-2 βουλευτές που εκλέγονταν με το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως το πολιτικό σκέλος της ΟΜΝΟΙΑΣ. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής βουλευτές στα άλλα αλβανικά κόμματα κυμαίνονταν από 5-7 βουλευτές.

Στις εκλογές του 2017, όπως και στις νυν εκλογές, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν κατέβηκε αυτόνομα, αλλά εξέλεξε βουλευτές ελληνικής καταγωγής μόνοι με τους συνδυασμούς αλβανικών κομμάτων. Την τελευταία θητεία , 2017-2021 στα έδρανα της αλβανικής βουλής οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές ήταν 7 στον αριθμό
Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σε δύσκολο σταυροδρ...
Φουντώνουν οι αντιδράσεις περί κακοδιοίκησης του Ζ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...