Η Κομισιόν ενθαρρύνει τα Δυτικά Βαλκάνια να ευθυγραμμιστούν με το κεκτημένο της ΕΕ παρά τον επαναπατρισμό τζιχαντιστών

3013813

Επικαλούμενη πληροφορίες από τον ιστότοπο Janes και από τη μελέτη «Καταπολέμηση της τρομοκρατίας» του Adrian Shtuni, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Dominique Bilde είχε επισημάνει στην Κομισιόν, από τις 11 Δεκεμβρίου 2020, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ευρωπαϊκή περιοχή με «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων μαχητών που επέστρεψαν» από τη Συρία και το Ιράκ.

Ανέφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα ότι:

– «Από τον Ιούλιο του 2020, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν επαναπατρίσει συνολικά 19 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία. Είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επαναπατρίσει δημοσίως και εθελοντικά ενήλικες άνδρες πολίτες που είναι συνδεδεμένοι με το Ισλαμικό Κράτος και είχαν τεθεί υπό κράτηση από κουρδικές δυνάμεις».

-Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ευρωπαϊκή περιοχή με «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων μαχητών που επέστρεψαν» από τη Συρία και το Ιράκ . Ένας από τους τρομοκράτες στην επίθεση στη Βιέννη στις 2 Νοεμβρίου 2020 ήταν ένας Αλβανός από τη Βόρεια Μακεδονία που είχε προσπαθήσει να ταξιδέψει στη Συρία.

Ερωτούσε δε την Κομισιόν, δεδομένου ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, με εξαίρεση το Κοσσυφοπέδιο, αποτελούν μέρος του χώρου ελευθέρωσης των θεωρήσεων πώς σκοπεύει να προστατεύσει τους πολίτες των κρατών μελών από τις συνέπειες του επαναπατρισμού τζιχαντιστών.

Με σημερινή του απάντηση, ωστόσο, ο αρμόδιος Επίτροπος Várhelyi δεν μπαίνει καν στον κόπο να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος αλλά περιορίζεται να αναφέρει ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει τα Δυτικά Βαλκάνια να ευθυγραμμιστούν με το κεκτημένο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού .

Ακολουθεί ολόκληρη η σημερινή απάντηση του Επιτρόπου:

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (22.2.2021)

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα Δυτικά Βαλκάνια να ευθυγραμμιστούν με το κεκτημένο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού.

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε σε αυτούς τους βασικούς τομείς αναφέρεται στο τακτικό πακέτο διεύρυνσης.

Το Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων του 2018 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι το πλαίσιο εργασίας για κοινούς στόχους ασφάλειας που περιλαμβάνει τη δίωξη, την αποκατάσταση και την επανένταξη ξένων τρομοκρατών μαχητών (FTF) και των οικογενειών τους.

Η ΕΕ -μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ- υποστηρίζει ειδικά έργα στα Δυτικά Βαλκάνια για τη βελτίωση των ικανοτήτων τους για τη διαχείριση των επιστρεφόμενων FTF και των μελών της οικογένειάς τους και η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του δικτύου ευαισθητοποίησης σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση.

Τον Μάρτιο του 2020, το Συμβούλιο έλαβε μια ιστορική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΕΕ και για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως υπενθυμίζεται κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020. Η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ παραμένει σαφής και αδιαμφισβήτητη.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης / zougla.gr

Οργή των Βορειοηπειρωτών κατά των ελληνικών Αρχών
Ο εκτουρκισμός της Αλβανίας

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...