Η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των Βορειοηπειρωτών για την δημιουργία εμβολιαστικών σταθμών στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των Βορειοηπειρωτών για την δημιουργία εμβολιαστικών σταθμών στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Δεν έγινε δεκτό από την ελληνική Πολιτεία το αίτημά τους να στηθεί εμβολιαστικός σταθμός σε ένα ή σε περισσότερα τελωνεία στα σύνορα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι Έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, αφού δεν έγινε δεκτό από την ελληνική Πολιτεία το αίτημά τους να στηθεί εμβολιαστικός σταθμός σε ένα ή σε περισσότερα τελωνεία στα σύνορα. Τη διενέργεια εμβολιασμού στην Ελλάδα δικαιούται απόλυτα η συντριπτική πλειοψηφία των μειονοτικών στην Αλβανία, αφού σε ποσοστό 80%-90% έχουν και ελληνική υπηκοότητα.

Το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών, που είχε επιβάλει η Αλβανία για όσους μπαίνουν στο έδαφός της από την Ελλάδα, πλέον έχει αρθεί και οι μειονοτικοί μπορούν με περισσότερη ευκολία να μεταβαίνουν στη χώρα μας και να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των χρημάτων που πρέπει να καταβάλλουν, προκειμένου να θωρακιστούν υγειονομικά απέναντι στον κορονοϊό.

Ειδικότερα, προκειμένου να μπει κάποιος μειονοτικός στην Ελλάδα και να εμβολιαστεί, αρχικά και απαραιτήτως θα πρέπει να έχει κάνει τεστ, το οποίο στη γειτονική χώρα κοστίζει 70 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσει και τα έξοδα μετακίνησης, προκειμένου να μεταβεί στα Γιάννενα ή ακόμα και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγγενείς και θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το συνολικό ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο για τους Έλληνες της Αλβανίας, αφού τα εισοδήματα είναι πολύ περιορισμένα στη γειτονική χώρα και κυρίως για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία και αναγκάζονται να ζουν με πενιχρές συντάξεις.

 «Όλοι μας οι μειονοτικοί έχουμε μπει σε μία σειρά και όταν είναι η ώρα μας, πηγαίνουμε να εμβολιαστούμε στην Ελλάδα. Δεν πηγαίνουμε μόνο στα Γιάννενα, που είναι πιο κοντά χιλιομετρικά σε εμάς, αλλά και όπου έχουμε συγγενείς στην Ελλάδα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει μία σημαντική επιβάρυνση για εμάς, αφού μόνο για το τεστ χρειαζόμαστε εβδομήντα ευρώ. Ωστόσο, αποτελεί μία έσχατη λύση ανάγκης, από τη στιγμή που δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου σε κάποιο τελωνειακό σταθμό στα σύνορα», αναφέρει στο ethnos.gr o πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης στην Αλβανία «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης.

Η ιδέα της δημιουργίας εμβολιαστικού κέντρου στα σύνορα θα αποτελούσε μία πολύ ουσιαστική βοήθεια για τους Έλληνες της Αλβανίας. Το αίτημα, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό, διότι από την ελληνική Πολιτεία θεωρήθηκε ότι στα συνοριακά φυλάκια θα δημιουργηθεί συνωστισμός.

Πάντως, Έλληνες της Αλβανίας εμβολιάζονται και στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος της γειτονικής χώρας, με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. Αυτό επιλέγουν και όσοι έχουν ελληνική υπηκοότητα, αλλά για διάφορους λόγους, οικονομικούς ή άλλους, δεν μπορούν να μετακινηθούν και να εισέλθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να εμβολιαστούν. 

Συνάντηση Δένδια με την Αλβανίδα πρέσβη με αφορμή ...
Απίστευτη δήλωση τέως Αρχηγού του αλβανικού ΓΕΕΘΑ:...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...