ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Επιστολή «ΑΣΑ» στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας λόγω της πανδημίας

Επιστολή «ΑΣΑ»  στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας λόγω της πανδημίας  Επιστολή «ΑΣΑ» στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας λόγω της πανδημίας

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και ενεργειών  η  "ΑΣΑ"  συνεχίζει να πραγματοποιεί για την ανάδειξη των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην κοινότητά μας που διαμένει στην Αλβανία από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, Ενημερώνει οτι σήμερα 9 Μαρτίου 2021, απέστειλε Επιστολή Αιτημάτων προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα λόγω της λήψης μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του Κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που διαμένουν στην Αλβανία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, προκειμένου να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ διαχωρισμός των Βορειοηπειρωτών, από τους Ελλαδίτες Έλληνες. Συνεχίζουμε τον αγώνα, επειδή έχουμε και εμείς το συνταγματικά κατοχυρωμένο ΔΙΚΑΙΩΜΑ στη ζωή ως ισότιμοι Έλληνες Πολίτες.

Διαβάστε τη σχετική ΕΠΙΣΤΟΛΗ:


Θέμα: Αιτήματα στήριξης του Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για τα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Ανδρέα Κούρτη προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία μεσούσης της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και τις προτάσεις μας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα λόγω της λήψης μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του Κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που διαμένουν στην Αλβανία. Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει ακόμη δύσκολη και απρόβλεπτη με αποτέλεσμα και τα περιοριστικά μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα να παρατείνονται συνεχώς και οι δυσκολίες των μελών της κοινότητάς μας και η αγωνία και ο φόβος τους για το τι μέλλει γενέσθαι να γιγαντώνονται περισσότερο.

Όπως ήδη γνωρίζετε, η κατάσταση στην Αλβανία είναι πάρα πολύ δύσκολη και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς καθημερινά. Τα μέλη της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας παραμένουν απροστάτευτα απέναντι στον Κορωνοιό καθώς το γειτονικό κράτος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και αδυνατεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς ένα μεγάλο μέρος ηλικιωμένων Βορειοηπειρωτών ζει σε απομακρυσμένα χωριά και οι υγειονομικές δομές είναι επί της ουσίας ανύπαρκτες. Οι Έλληνες που διαμένουν στην Αλβανία μπορούν να περιμένουν βοήθεια μόνο από υγειονομικές δράσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει η ελληνική πρεσβεία στη γειτονική χώρα. Ήδη με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, που στέκεται συμπαραστάτης στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, έχουν γίνει rapid test στους ελληνικούς πληθυσμούς της Δρόπολης και της Φοινίκης καθώς και σε χωριά της Χιμάρας.

Για το λόγο αυτό σας παραθέτουμε μια σειρά αιτημάτων, που θα πρέπει να εξετασθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα προκειμένου να μπει ένα τέλος στην άδικη και άνιση μεταχείριση των μελών της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας, καθώς για ακόμη μία φορά αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας παρόλο που είναι Έλληνες πολίτες:

1.Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Κορωνοιός χτυπάει αλύπητα τα χωριά της Βορείου Ηπείρου και την παντελή έλλειψη πάσης υγειονομικής δομής στην περιοχή, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για την υγειονομική προστασία των Βορειοηπειρωτών, πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες των λίγων εναπομεινάντων υγειονομικών. Επειδή, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας που διαμένει στα ελληνικά μειονοτικά χωριά είναι υπερήλικες που ζουν απομονωμένοι, είναι αρκετές οικογένειες συνταξιούχων, η πλειονότητά τους με προβλήματα υγείας, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν τρία (3) Κέντρα Εμβολιασμού στις διασυνοριακές διαβάσεις της Κακαβιάς στα Ιωάννινα, του Μαυροματίου στη Θεσπρωτία και της Κρυσταλλοπηγής στη Φλώρινα όπου σε συνεργασία με κλιμάκια του ΕΟΔΥ, των αρμόδιων τοπικών αρχών και υπό τον άμεσο συντονισμό της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα να αναλάβουν τον εμβολιασμό της κοινότητας των Ελλήνων της Αλβανίας.

2.Κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός κατάλληλου μηχανισμού, στελεχωμένο από κλιμάκια γιατρών, νοσηλευτών και εμβολιαστών και η μετάβασή τους στα απομακρυσμένα χωριά προκειμένου να παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες και συμβουλές και να εποπτεύουν τα προληπτικά μέτρα κατά του Κορωνοϊού έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι ομογενείς να τύχουν αξιοπρεπούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητος ο εξοπλισμός των τοπικών ιατρικών κέντρων με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και η στελέχωσή τους από νοσηλευτικό προσωπικό.

3.Με τα υπάρχοντα μέτρα, λόγω των περιορισμών στην πύλη εισόδου της Κακαβιάς για την περίθαλψη και διαμετακομιδή στα Νοσοκομεία της Ηπείρου, τα μέλη της κοινότητάς μας, δεν έχουν το δικαίωμα αν νοσήσουν στα πάτρια εδάφη, να λάβουν την απαιτούμενη περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η απλοποίηση της διαδικασίας διαμετακομιδής, σε συμφωνία και συνεργασία μεταξύ του Ελλαδικού κράτους με τις ανάλογες κρατικές υπηρεσίες της Αλβανίας, είναι πλέον ζωτικής σημασίας, προκειμένου να μην θρηνήσουμε άλλους συμπατριώτες μας.

4.Σήμερα η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Κακαβιάς επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης των εισερχομένων προσώπων σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο για Κορωνοϊό COVID-19 που έχει διενεργηθεί μέσω του rapid test. Ζητάμε την κατάργηση του μέτρου για το υποχρεωτικό τεστ 72 ωρών για τον Covid-19 που υποχρεούνται να κάνουν οι Βορειοηπειρώτες ώστε να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα από την Κακαβιά. Το κόστος του υποχρεωτικού τεστ για τον Κορωνοιό στην Αλβανία είναι 100 ευρώ ανά άτομο, ένα δυσβάσταχτο ποσό για έναν Βορειοηπειρώτη ηλικιωμένο, για μια οικογένεια που θα χρειαστεί να επισκεφθεί την Ελλάδα και για τους Βορειοηπειρώτες που κατοικούν μόνιμα στα πάτρια εδάφη και χρειάζονται να μετακινηθούν μέχρι τα Ιωάννινα ώστε να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε γιατρούς, νοσοκομεία και υπηρεσίες. Είναι ένα άδικο μέτρο που επιβαρύνει ειδικά πληθυσμιακές ομάδες όπως συνταξιούχους, φοιτητές, χρόνια ασθενείς κλπ. που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος αυτό. Για τον λόγο αυτό, ζητάμε μόνο τη διεξαγωγή του rapid test στα σύνορα, αφού ούτως ή άλλως όσοι περνούν και έχουν στα χέρια τους το αρνητικό τεστ, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά ζήτα τη διενέργεια νέου τεστ.

Επιπλέον, η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Κακαβιάς επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που το rapid test βγει αρνητικό. Σε περίπτωση που βγει θετικό οι Βορειοηπειρώτες αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω, με αποτέλεσμα συμπατριώτες μας που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα δεν δύνανται να περάσουν τα σύνορα. Ζητάμε την δυνατότητα σε περίπτωση που το rapid test βγει θετικό κάθε Βορειοηπειρώτης/ισσα που έχει τη μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, να μπορεί να εισέλθει στη χώρα με την προϋπόθεση να πραγματοποιεί αυστηρά την απαιτούμενη καραντίνα στον τόπο κατοικίας του στην Ελλάδα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Δεν νοείται άσκηση «εθνικής εμβολιαστικής πολιτικής» χωρίς την επαρκή πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της covid-19 των υπερήλικων ομογενών μας. Η στήριξη από την Ελληνική Πολιτεία για την προάσπιση της υγείας κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες των ομογενών μας είναι ζωτικής σημασίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αρθούν οι περιορισμοί και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ισχύουν σήμερα στα τελωνεία Κακαβιάς και Μαυροματίου, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην Αλβανίανα εισέρχονται και να αναζητούν ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Κατανοούμε απόλυτα την κρισιμότητα της κατάστασης και την πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα και τον αγώνα που δίνουν οι «ήρωες» γιατροί ενάντια στην πανδημία, αλλά έχουμε και εμείς το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη ζωή ως ισότιμοι Έλληνες Πολίτες. Η διασφάλιση της προστασίας όλων των συμπολιτών μας από τον φονικό ιό είναι βασική προτεραιότητα μάς, οι προτάσεις μας είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν υπόψη. Σεβόμαστε τις αποφάσεις σας γιατί η υγεία μας προηγείται έναντι κάθε άλλης επιλογής. Όμως και ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός θέλει έμπρακτες λύσεις για την ασφάλεια και την παραμονή του στα πάτρια εδάφη μεσούσης της υγειονομικής κρίσης. Θα θέλαμε να δηλώσουμε την πρόθεσή μας να είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας ώστε από κοινού να εξεύρουμε τις κατάλληλες λύσεις προς όφελος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που διαμένει στην Αλβανία.

Ευελπιστούμε πως από μέρους σας θα αφουγκραστείτε τα αιτήματά μας και θα προχωρήσετε στις σχετικές ενέργειες.

Μετά τιμής,

Ο Επικεφαλής της Παράταξης

«Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και

Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα ζητήματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών

Ανδρέας Κούρτης


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...