ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΑΣΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατάει τους Βορειοηπειρώτες για το συνταξιοδοτικό

ΑΣΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατάει τους Βορειοηπειρώτες για το συνταξιοδοτικό

«Κλείνει τα αφτιά της» η κυβέρνηση και αρνείται να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις ως κυβέρνηση, ως προς την Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, για τις αδικίες του νόμου όσον αφορά το Συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα ατόμων με αναπηρία και ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική (ΑΣΑ) κ. Ανδρέα Κούρτη, «ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά και ως πρωθυπουργός, να αποκαταστήσει την αδικία προς τους Έλληνες της Αλβανίας, όσον αφορά το συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης "κωφεύει" ως προς την αδικία αυτή» και δεν έχει συνέπεια λόγων και πράξεων, καταγγέλλει στη  zougla.gr ο κ. Κούρτης, ενώ όσον αφορά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, υποστηρίζει ότι «ενώ υποσχέθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με μέλη της παράταξης για να ακούσει τα προβλήματα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, τελικά με λύπη διαπιστώνω ότι με δικαιολογία την πανδημία αρνείται να μας συναντήσει».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοιες υποθέσεις περί συντάξεων και επιδομάτων έχει εξετάσει και ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνοντας τα κενά και τα λάθη του νόμου.

Συνταξιοδοτικό και Επιδόματα

Γιατί φωνάζουν οι Βορειοηπειρώτες; Η ΑΣΑ ζητεί τροποποίηση σε σοβαρά ζητήματα του νομοσχεδίου που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα των Βορειοηπειρωτών και προεξαγγέλλει πορείες διαμαρτυρίας για την αποκατάσταση της αδικίας.

Πρώτον: Ζητούν άρση των διακρίσεων σε ότι αφορά την Εθνική Σύνταξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Νόμο «Κατρούγκαλου» 4387/2016 και συγκεκριμένα το Άρθρο 7 (Εθνική Σύνταξη), «έναν νόμο απαράδεκτο και εθνικά επιζήμιο για την Βορειοηπειρωτική κοινότητα», αναφέρει ο κ. Κούρτης και εξηγεί:

«Είναι άδικο και προσβλητικό για τους Έλληνες της Αλβανίας, το κριτήριο που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου Ν.4387/2016 για τη χορήγηση του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα. Αυτό μας εξαιρεί αυτομάτως από το δικαίωμα αυτό αφού τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά το 1990 στερούνται του δικαιώματος πλήρους Εθνικής Σύνταξης, αφού το σύνολο των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών μπορούν να βεβαιώσουν τη μόνιμη παραμονή τους και εργασία στην Ελλάδα, μόνο μετά το 1998 (δηλαδή 22 έτη πριν). Και αυτό συμβαίνει όχι επειδή δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά επειδή η πολιτεία δεν χορηγούσε μέχρι τότε το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς».

«Να μη ξεχνάμε η κυβέρνηση της Ελλάδας, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εφάρμοζε το μέτρο της απέλασης και στους Έλληνες της Αλβανίας, μέχρι το 1994!», λέει ο ίδιος.

Επίσης, η διατήρηση του ανωτέρω Άρθρου 7, του Ν.4387/2016 που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, είναι αντίθετη προς το ελληνικό δίκαιο, διότι: στο ίδιο το Σύνταγμά μας, αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θεμελιώνουν ισότιμα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Θεωρούμε απαράδεκτη τη σύνδεση της εθνικής σύνταξης, για Έλληνες που δεν μπορούσαν να βρίσκονται στην Ελλάδα, με τα χρόνια διαμονής στην χώρα», λέει ο επικεφαλής της ΑΣΑ.

Ακούστε τί δήλωνε ο πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο θέμα το Φεβρουάριο του 2020

Δεύτερον: Την τήρηση του νόμου σε ότι αφορά τα επιδόματα των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) και συγκεκριμένα των ανασφάλιστων υπερηλίκων της Αλβανίας, ζητεί ο κ. Ανδρέας Κούρτης.

Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξωτερικών ψηφίστηκε σχετική τροπολογία στις 7.6.2019 στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α' 85).

Το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν. 4093/2012) και επανήλθε το 2016 μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου. Ειδικότερα, με την ψηφισθείσα τροπολογία δεν θα απαιτείται από τους ανασφάλιστους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη το ποσό του επιδόματος δεν θα καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος της παροχής από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ανέρχεται σε περίπου 5,4 εκ. ευρώ για το έτος 2019 και ετήσια δαπάνη 10,8 εκ. ευρώ περίπου για κάθε ένα από τα επόμενα έτη αρχής γενομένης από το έτος 2020 και εφεξής.

Ωστόσο, «οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες πρακτικά μέχρι σήμερα είναι εξαπατημένοι, καθώς η σχετική εγκύκλιος και κατά συνέπεια η εφαρμογή της τροπολογίας δεν έγιναν ποτέ», καταλήγει ο επικεφαλής της ΑΣΑ.

Τρίτον: Υπάρχουν καταγγελίες από Βορειοηπειρώτες με ποσοστό αναπηρίας άνω των 67% οι οποίοι δεν λαμβάνουν το αναπηρικό επίδομα (313 ευρώ) επειδή παίρνουν σύνταξη γήρατος από το αλβανικό κράτος για τα χρόνια που εργάστηκαν σε αυτό, υποστηρίζει ο κ. Κούρτης.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν τη δικαστική οδό για να δικαιωθούν, ωστόσο πρόκειται για χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία», λέει ο κ. Κούρτης και προσθέτει: «Θα σας πω μόνο ότι υπάρχει περίπτωση Βορειοηπειρώτη με ποσοστό αναπηρίας 68% ο οποίος είναι άπορος και λαμβάνει περίπου 100 ευρώ σύνταξη από το αλβανικό κράτος λόγω των ενσήμων που είχε συγκεντρώσει στην Αλβανία. Ο ΟΠΕΚΑ του αφαιρεί το ποσό της σύνταξης από το Επίδομα Αλληλεγγύης που λαμβάνει ως άπορος, και ταυτόχρονα ο ίδιος ΦΟΡΕΑΣ του κόβει εντελώς τη σύνταξη αναπηρίας για τον ίδιο λόγο. Επειδή δηλαδή λαμβάνει το ….τρομερό ποσό των 100 ευρώ από το αλβανικό κράτος.

»Να ξεκαθαρίσω ότι το αλβανικό κράτος δεν στέλνει τη σύνταξη στην Ελλάδα, σε κανέναν Βορειοηπειρώτη διότι δεν συνταξιοδοτήθηκαν ως οικονομικοί μετανάστες αλλά ως Αλβανοί πολίτες. Δηλαδή για 100 ευρώ που δικαίως το αλβανικό κράτος χορηγεί στον άνθρωπο που αναφέρθηκα παραπάνω, χάνει τέσσερις φορές το ποσό αυτό από τον ΟΠΕΚΑ δηλαδή 400 ευρώ στο σύνολο, που τα δικαιούται σύμφωνα με το νόμο ως Έλληνας πολίτης», συμπληρώνει ο κ. Κούρτης.

Υπέρ του αγώνα της επίλυσης των θεμάτων αυτών τάσσεται δημόσια και η παραολυμπιονίκης, Ανθή Λιάγκου, με καταγωγή από τη Β. Ήπειρο, η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα από την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ένατη θέση στον τελικό της σφαιροβολίας F33 με καλύτερη βολή στα 5.25 μέτρα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...