Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ συμφώνησαν την Πέμπτη (4 Νοεμβρίου) στο Βελιγράδι στη δημιουργία ενός διακρατικού συμβουλίου που θα συντονίζει την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια».
Η πρωτοβουλία "Ανοικτά Βαλκάνια", παλαιότερα γνωστή ως "Μίνι Σένγκεν", περιλαμβάνει την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία και μετονομάστηκε στα τέλη Ιουλίου σε συνάντηση στα Σκόπια. Στόχοι της είναι να διευκολύνει την κυκλοφορία και τη διέλευση αγαθών και ανθρώπων μεταξύ των τριών χωρών και να καταργήσει τελικά τους συνοριακούς ελέγχους από τον Ιανουάριο του 2023.
"Έχουμε μεριμνήσει για τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εφαρμογής και σύντομα θα συμφωνήσουμε για τη σύνθεσή του. Τις επόμενες επτά έως δέκα ημέρες θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με εκπροσώπους των τελωνείων, εκπροσώπους διαφόρων οργανισμών και επιθεωρητές φυτοϋγείας για να δούμε πώς εξελίσσεται η ελεύθερη διέλευση αγαθών και υπηρεσιών", δήλωσε ο Βούτσιτς.
Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι στο τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί άλλη μια συνάντηση για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης σχετικά με το θέμα των αδειών εργασίας, όπως αναφέρει το euractiv.gr
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι η συνάντηση στο Βελιγράδι επικεντρώθηκε στους ανθρώπους, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τους φοιτητές που επηρεάζονται αρνητικά από τον αυξημένο έλεγχο των συνόρων. Ο Ράμα δήλωσε ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Δεν θεώρησε ότι τα επιχειρήματα κατά της πρωτοβουλίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο αποτελούν σοβαρούς λόγους.
Άλλες χώρες δίστασαν να συμμετάσχουν, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις ελπίδες τους για ένταξη στην ΕΕ. Το Κοσσυφοπέδιο έχει επίσης αρνηθεί, καθώς η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του.
Ενώ το Μαυροβούνιο απέφευγε να δείξει ενδιαφέρον μέχρι τώρα, την Τρίτη (3 Νοεμβρίου) το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβόκαπιτς ενώθηκε με τους άλλους τρεις ηγέτες για ένα ανεπίσημο δείπνο.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι μια σοφή, αληθινή και ευρωπαϊκή επιλογή στην οποία η χώρα του δεν θα μπορούσε να μην συμμετάσχει.