ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΕΕ: Βοήθεια 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Αλβανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

ΕΕ: Βοήθεια 90 εκατομμύριων ευρώ στην Αλβανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, εκταμίευσε σήμερα 90 εκατ. ευρώ ως μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή (MFA) προς την Αλβανία. Η εκταμίευση αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία δόση ενός προγράμματος στήριξης ύψους 180 εκατ. ευρώ προς την Αλβανία, το οποίο αποτελεί μέρος του έκτακτου πακέτου MFA ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για δέκα εταίρους της διεύρυνσης και της γειτονίας με στόχο να τους βοηθήσει να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Το πρόγραμμα αποτελεί μια συγκεκριμένη απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τους εταίρους της για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Ο Paolo Gentiloni, επίτροπος για την οικονομία, δήλωσε: "Χαίρομαι πολύ που βλέπω αυτά τα κονδύλια να εισρέουν σήμερα στην Αλβανία. Η εκταμίευση αυτή αποτελεί απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τον αλβανικό λαό, αλλά και της δέσμευσης της Αλβανίας να υλοποιήσει το σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Η πρώτη εκταμίευση 90 εκατ. ευρώ προς την Αλβανία στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος ΜΧΣ πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021. Η Αλβανία έχει εκπληρώσει τους όρους πολιτικής που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ για την αποδέσμευση αυτής της δεύτερης και τελευταίας εκταμίευσης ύψους 90 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος MFA COVID-19. Αυτές περιλάμβαναν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

Με τη σημερινή εκταμίευση, η ΕΕ ολοκλήρωσε οκτώ από τα δέκα προγράμματα MFA του πακέτου ΜΧΣ ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ COVID-19 και εκταμίευσε τις πρώτες δόσεις σε όλους τους εταίρους.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους της ΜΧΣ για την έγκαιρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων προγραμμάτων πολιτικής. 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...