Ο λόγος για την αλπική λίμνη Γκιστόβα η οποία βρίσκεται στη μεθόριο, κοντά στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας, είναι όμως αδιαμφισβήτητα ελληνική.
Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Google αποφάσισε να παρουσιάσει τη λίμνη ως μισή μισή, διαχωρισμένη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με τη συνοριογραμμή να την τέμνει. Πέρσι αποφάσισε να... κάνει δώρο τη λίμνη Γκιστόβα στην Αλβανία και άλλαξε τους χάρτες ώστε αυτοί να δείχνουν τη λίμνη εντός της αλβανικής επικράτειας.
Τα παραπάνω εντόπισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση με το γιατί η αλπική λίμνη Γκιστόβα απεικονιζόταν στους χάρτες της Google ως μέρος της Αλβανίας. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευάγγελος Αποστολάκης και συνυπέγραψε η Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Αποστολάκης επικαλείται το Google maps λέγοντας ότι «πριν περίπου δύο έτη, η μεθόριος διαιρούσε τη λίμνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, και από πέρυσι η λίμνη πέρασε όλη στην Αλβανία, σύμφωνα με τους εν λόγω χάρτες», καθώς και δημοσίευμα που αναφέρει ότι έχουν μετακινηθεί στο ελληνικό έδαφος οι «πυραμίδες» της συνοριογραμμής. Eπίσης, παραπέμπει και σε ανάρτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την περασμένη άνοιξη. Η ανάρτηση αυτή αφορούσε φωτογραφίες της Λίμνης Γκιστόβα που πλαισιώνονταν από τη λεζάντα «Beautiful Albania».
Πηγές από το ΓΕΣ, επιχειρώντας να απαντήσουν στο θέμα διευκρινίζουν ότι η αρμόδια Υπηρεσία του ΓΕΣ, σε συντονισμό με το ΓΕΕΘΑ, είχε προβεί από τις αρχές του Ιουνίου 2024 ήδη στις απαραίτητες ενέργειες προς την Google, με σκοπό τη διόρθωση του χάρτη, σύμφωνα με την οριοθέτηση των συνόρων Ελλάδος – Αλβανίας από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Διόρθωση η οποία επήλθε πριν την κατάθεση της Ερώτησης στη Βουλή (προ 20ημέρου τουλάχιστον).
Όπως όμως φαίνεται στο στιγμιότυπο του χάρτη στις 16 Οκτωβρίου 2024 η μισή λίμνη εξακολουθεί να φαίνεται σαν αλβανικό έδαφος.
Την ίδια ώρα όμως φωτογραφία από τους χάρτες της Microsoft δείχνουν κανονικά τη λίμνη Γκιστόβα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Η λίμνη ΓκιστόβαΗ λίμνη Γκιστόβα ή αλλιώς Δρακόλιμνη του Γράμμου βρίσκεται στην κορυφογραμμή επάνω στα σύνορα με την Αλβανία. Σε υψόμετρο 2.350 μέτρων είναι η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα. Στη λίμνη Γκιστόβα που απέχει 35 χιλιόμετρα σε ευθεία από την Κόνιτσα ζει ένα υδρόβιο είδος Αλπικού Τρίτωνα που οι ντόπιοι αποκαλούν «ψάρι με πόδια».
LIFO.GR