DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Τι φέρνει το 2022 για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία;

​Τι φέρνει το 2022 για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία ;

Στις 11.1.2022 η Δημοκρατική Ένωση Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (στην Αλβανία) ΟΜΟΝΟΙΑ εξέδωσε μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, από την οποία διαφαίνεται η ανησυχία των υπευθύνων για τη στάση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη γείτονα χώρα. Μαζί με τον απολογισμό τους για τα 31 χρόνια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ οι διοικούντες την οργάνωση καταθέτουν τον έντονο προβληματισμό τους:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας*

«31 χρόνια αποτελούν ήδη μια ιστορία. Την ιστορία των προσπαθειών, των επιτευγμάτων αλλά και τον στοχεύσεων που εν τούτοις διδάσκουν. Διαδρομή καθόλου εύκολη. Διότι δεν είναι απ' τα κλασικά σχήματα άσκησης πολιτικής αλλά και διότι δεν δραστηριοποιούμαστε στο καλύτερο πολιτικό περιβάλλον. Τόσο η εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία, οι λανθάνουσες επιλογές της πολιτικής τάξης της ώστε αντί ειλικρινούς προσέγγισης με τον Ελληνισμό να επιλέγουν διαχρονικά το εντελώς αντίθετο, καθιστούν δυσκολότερη την αποστολή. Αποστολή που δεν έχει άλλο στόχο παρά την δημιουργία συνθηκών σεβασμού κατοχυρωμένων ιστορικά και νομικά δικαιωμάτων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, τα μέλη και τις κοινότητες της. Και τούτο διότι πρέπει να διαιωνίζεται η ελληνική παρουσία σ' αυτό το γεωγραφικό περιβάλλον και μάλιστα υπό συνθήκες αξιοπρέπειας».

Πολύ σωστή διατύπωση: Να διαιωνίζεται η ελληνική παρουσία υπό συνθήκες αξιοπρέπειας. Δυστυχώς και το 2022 δεν προβλέπεται αλλαγή στην καταπιεστική πολιτική των αλβανικών κομμάτων και κυβερνήσεων. Η κυριώτερη μέθοδος καταπίεσης είναι η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με διοικητικά και δικαστικά μέτρα εις βάρος των ελληνικών ιδιοκτησιών. Θυμίζω τις μπουλντόζες στη Χειμάρρα.

Αρνητικό κλίμα έχουν προκαλέσει και οι επιθέσεις εναντίον Ελλήνων χωρίς να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι. Ο Αριστοτέλης Γκούμας σκοτώθηκε επειδή μιλούσε ελληνικά. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας φονεύθηκε από ειδικές δυνάμεις της Αλβανικής Αστυνομίας και μέχρι σήμερα βλέπουμε μία προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης των γεγονότων.

Η προπαγάνδα των Τσάμηδων, απογόνων των συνεργατών των Ιταλών και των Γερμανών στη Θεσπρωτία επι Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίζεται με την υποστήριξη των αλβανικών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η διεκδίκηση ξεκινά από το αίτημα επιστροφής των περιουσιών τους, που δημεύθηκαν από το Δικαστήριο Δοσιλόγων, και φτάνει μέχρι τη διεκδίκηση ελληνικών εδαφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα αλβανικά σχολικά βιβλία αποκαλούν Τσαμουριά τη Θεσπρωτία.

Η απογραφή πληθυσμού και η καταγραφή των εθνικών μειονοτήτων αποτελεί άλλη μία πηγή ανησυχίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Υπάρχει αμφιβολία για την ειλικρίνεια των κρατικών οργάνων και για την ορθή και αξιόπιστη καταγραφή της εθνικής καταγωγής των ομοεθνών μας. Θυμίζω ότι την προηγούμενη αλβανική απογραφή την είχε καταγγείλει και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ.

Πρέπει η Ελλάςνα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απαιτήσει τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής απογραφής. Επίσης έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διαμηνύσουμε προς τη Ρουμανία ότι δεν θεωρούμε φιλική ενέργεια την προσπάθεια προσηλυτισμού των Βλαχοφώνων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Η χώρα μας είναι οπαδός και στήριγμα της σταθερότητας, της δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Βαλκάνια. Γι' αυτό ακριβώς δεν αποδεχόμαστε ανιστόρητους μεγαλοϊδεατισμούς και προσπάθειες αφελληνισμού μιας ελληνικής κοινότητας, η οποία έχει πανάρχαια ιστορία καιμεγάλη συμβολή στους αγώνες υπέρ της Ορθοδοξίας, της ελευθερίας και της ελληνικής παιδείας και γλώσσας.

*Ο Κωνσταντίνος Χολέβας είναι Πολιτικός Επιστήμων

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 15.1.2022

Διάσημος Αλβανός ηθοποιός βρίζει τον Τούρκο Προέδρ...
Ο Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων στην Κουλουλουρίτσα ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

27 Μαϊος 2022
Όταν έλαβα την δήλωση του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στο άκουσμα της πρόωρης εκδημίας του...
11 Μαϊος 2022
To Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Στερεάς...
04 Μαϊος 2022
Συνάντηση με μέλη της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερι...
26 Μαϊος 2022
Το θέμα άρσης του «εμπολέμου» με την Αλβανία, έθεσε για μια ακόμη φορά η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικώ...
23 Μαϊος 2022
Για άλλη μια φορά τα Δυτικά Βαλκάνια αποδεικνύονται προνομιακό πεδίο άσκησης διπλωματίας και από τρί...
08 Μαϊος 2022
Τα ΜΜΕ στην Αλβανία δείχνουν αιφνιδιασμένα από την απόφαση της κυβέρνησης Ράμα να παραχωρήσει σε ξέν...
17 Απριλίου 2022
Την περασμένη Τρίτη ο Έντι Ράμα ήταν στη Γερμανία, παρακαλώντας για επίσπευση της έναρξης των ενταξι...